Pierwszeństwo - Linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów

13 Lis 2020, 22:59

Witam wszystkich.
Mam taki już mętlik w głowie i ktoś może może mi pomóc. W takiej sytuacji przedstawionej na zdjęciu, który samochód ma pierwszeństwo? Jadąc jako samochód nr 1 mam go z prawej strony, jednak on ma linię warunkowego zatrzymania się złożoną z prostokątów, ale też nie ma znaku ustąp pierwszeństwa. Jakby ktoś chciał zobaczyć dokładnie to skrzyżowanie to podrzucę jego współrzędne 51.256996, 22.583326
Pozdrawiam wszystkim i dziękuję za pomoc.

Pierwszeństwo - Linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów
JiHe42
Obserwowany

Zdjęcia: 1

14 Lis 2020, 22:20

W tym przypadku kierowałbym się zasadą prawej ręki i jadąc samochodem nr 1 przepuściłbym samochód nr 2.
malmon3
Aktywny

15 Lis 2020, 17:23

malmon3 napisał(a):W tym przypadku kierowałbym się zasadą prawej ręki i jadąc samochodem nr 1 przepuściłbym samochód nr 2.

W tym przypadku, należy kierować się przepisami....A te są tutaj raczej jasne...Trzeba je tylko znać, posiadając prawo jazdy...
JiHe42 napisał(a): Jadąc jako samochód nr 1 mam go z prawej strony, jednak on ma linię warunkowego zatrzymania się złożoną z prostokątów, ale też nie ma znaku ustąp pierwszeństwa.

To nie jest linia warunkowego zatrzymania się...Jest to raczej linia pojedyncza przerywana ( kreski są krótsze od przerw - tak przynajmniej widać z map google ). Należy więc stosować się do przepisu o zmianie pasa ruchu. Tak więc w tym przypadku pierwszeństwo ma samochód 1.
Linia warunkowego zatrzymania się jest przed pasami.
Ale tak na boku, to powiem, że dziwne rozwiązanie...Ale co w Polsce nie jest dziwne?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lis 2020, 18:39

MotoAlbercik napisał(a):Ale tak na boku, to powiem, że dziwne rozwiązanie

Dziwne to chyba mało powiedziane :lol:
Ja bym tam dołożył jeszcze linię warunkowego zatrzymania z trójkątów.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lis 2020, 18:24

Przyznaje rację, mój błąd. Skrzyżowanie niemniej dziwne.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...
    Zimowe podjazdy - czy są one trudne do pokonania?
    Zimą nie trzeba wyjeżdżać w góry, by doświadczyć problemów z pokonaniem stromego wzniesienia. Już oblodzony czy zaśnieżony wyjazd z garażu podziemnego może okazać się wyzwaniem. Jak sobie z nim poradzić? Intensywne ...