Pierwszy, oszczędny samochód

28 Paź 2016, 15:25

Też mi to śmierdzi ale jak masz po drodze to obejrzeć nigdy nie zaszkodzi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Paź 2016, 15:43

Jeśli będzie miał czas podczas mojego przejazdu przez Jarosław to podjadę tam i obejrzę, jeśli nie to od razu olewam to Audi, bo przyznam, że wyczuwam minę mimo, że w tej cenie to autko mi się podoba.

Przeglądając podkarpackie na olxie znalazłem jeszcze coś takiego:
- mondeo pod nosem (ale nie wiem jak z awaryjnością + dość duży silnik)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- 2 numery tel z czego drugi googluje chyba handlarza, poza tym przy tym silniku jednak brak gazu jest sporym minusem
[link do oferty na Olx wygasł]

Problem w tym, że to dość duże auta i nie wiem czy warto brać takie spore na swój pierwszy samochód. Jeśli byście coś fajnego znaleźli w podkarpackim to byłbym wdzięczny, kwota myślę do max 8tyś, ale musiało by być to coś na prawdę zadbanego.
ploki7
Nowicjusz

Auto: A

28 Paź 2016, 16:10

Mondeo tanie,ruda na przednim i tylnim błotniku oraz tylne lewe drzwi bierze,obita tylna klapa z prawej strony u góry.
Accord ładny i można obejrzeć,co do spalania to te silniki dużo nie palą.

Ja Ci powiem tak,ja na początku najeżdziłem się dużo 126p,Seicentem i ostatnio Uno,tym ostatnim miałem wypadek (aktualnie jestem na L4) i zanim go szukałem rozważałem praktycznie każde auto ale po wypadku teraz jak zacznę szukać znowu auta dla siebie postanowiłem znaleść coś większego i bezpieczniejszego. To samo usłyszałem od dziewczyny i znajomych.

Pewnie ktoś zaraz napiszę że mówie o typowych puszkach ale na prawdę lepiej szukać dłużej czegoś bezpieczniejszego niż kupić byle co.

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - silnik bez szału ale do spokojnej jazdy wystarczy,przebieg może być autentyczny,długie opłaty.
[link do oferty na Olx wygasł] - też może być autentyczny przebieg,ciekawe wyposażenie,świeży gaz tylko musiałbyś negocjować cenę ze względu na ten bok.
[link do oferty na Olx wygasł] - poproś o więcej zdjęć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Paź 2016, 16:29

Na razie na oku mam tylko tę Megankę Coupe. Ani to duże ani typowa puszka.

To Todelo wrzucane już któryś raz na olxa, od dawna je widuje. O Primerze pierwsze słyszę, nigdy nie widziałem tego modelu w polecanych w podobnych tematach.

Jeszcze taką Borę znalazłem, niedawno wrzucona, gaz, bardzo ładnie się prezentuje (aż za ładnie) i cena też nie wysoka, brak klimy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ploki7
Nowicjusz

28 Paź 2016, 16:33

Rzeczywiście, w środku pięknie się prezentuje, aż można pawia puścić :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Paź 2016, 17:12

Niezła ale ten środek fakt dupy nie urywa.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...

28 Paź 2016, 17:21

Kierownicę można obszyć, ale te gumowane plastiki są tragiczne...
galakty
Forumowicz VIP

28 Paź 2016, 22:41

Przeglądając obecne ceny Megane/Megane Coupe w 1.6 to ile ten samochód byłby wart (2001 rocznik)? Ja wiem, że liczy się stan auta (+ te opony), ale patrząc na inne aukcje z innych województw gdzie to samo auto nawet w nieco niższej cenie jest już zwykle zagazowane to mam wrażenie, że te 5900 to trochę za dużo.. Nie twierdzę, że nie powinno się płacić za dobry stan samochodu trochę więcej, ale jak patrze na ceny to to auto średnio chodzi sporo niżej. Cena niby do negocjacji, ale nie wiem za bardzo do ilu próbować schodzić nawet jeśli będzie się wydawać ok aby nie wyjść na niepoważnego.
ploki7
Nowicjusz

28 Paź 2016, 23:20

Jeśli jest zadbana i wszystko w porządku, to warta tej ceny. Możesz wynegocjować do 5500 ale nawet za 5900 warto wziąć. O ILE wszystko jest dobrze ;)

Za 5500 wyrwałem w hatchbacku z 99 roku, ale wiedziałem że jest po rozrządzie, filtrach, nowe opony, konserwacja zrobiona, tarcze / klocki nowe itp.
galakty
Forumowicz VIP

29 Paź 2016, 10:57

Dokładnie,jak dobry stan to 5900zł jest ok.
Barol
Awatar użytkownika

29 Paź 2016, 13:56

No i zostałem szczęśliwym (miejmy nadzieję) posiadaczem tej Meganki w Coupe. Generalnie auto z zewnątrz prezentuje się na prawdę ładnie, przyciąga oko. Lakier wiadomo gdzieniegdzie sa rysy i jest to raczej do zrobienia, ale jakiejś tragedii nie ma, z przodu gdzieś od krawężnika lekkie pęknięcie, na prawym drzwiach przy klamce leciutko rdzy możliwe, że od pasów.

Na miejscu wspomniał o tym, że zgnita jest jakaś belka w podłodze, ale był z tym u mechanika i nie jest to belka nośna (gdzieś z przodu lub na srodku), ponoć mechanik mu powiedział, że mógłby nawet to wymontować i też by śmigało - byłem wtedy zdecydowany na stację diagnostyczną, ale mój wujek, z którym tam byłem stwierdził, że wie co to za belka i że to dla niego 2 godziny roboty (zaufałem mu i obeszło się bez stacji), rdzy jako takiej nie widziałem, tam gdzie nadkola to jest to chyba plastikowe i być może coś tam jest pod spodem, na tych plastikach przy prograch wujek stwierdził, że na pewno pod spodem coś jest, bo woda tam spływa i jest to normalne (choć za bardzo nie było tego jak odchylić) - jednak jest to bardzo mały plastik, reszta progu jest ok. Wujek stwierdził jeszcze, że na przyszły sezon potrzebna będzie wymiana tarcz, bo czuć było już lekkie wybrzuszenia, ale mówi, że ten sezon jeszcze spokojnie pojeżdżę i właściwie tylko z tego powodu zeszli z ceny z 5900 na 5500 (właściciel dzwonił przy nas do mechanika i pytał ile takie coś kosztuje, niby ok 160zł te dwie wentylowane na przód i te z tyłu jakoś taniej. Rozrząd zmieniany na 155tyś km, obecnie ma 176tyś (mam dowód wymiany, w tym także oleju itp). Dostałem dodatkowo 4 opony zimowe z kołpakami, bieżnik wydaje się spoko.

Z tego co jeszcze zauważyłem to tylny prawy stop nie działa (już to naprawiłem wymieniając żarówkę), no i przedni przeciwmgielny (to też sobie ogarnę).

Podczas powrotu do domu silnik chodził spoko (dokładnie tak jak galakty opisywał, przy ok 100 dopiero mocniej słyszalny, a na jałowym prawie go nie słychać, lekko mruczy - co zastanawiało wujka, ale ponoć tak ma być) skrzynia biegów też ok, hamulce bardzo czułe i nie znosi na którąś stronę (jak wujek testował to raz odpalił się ABS). W środku bardzo zadbane, jedyny mankament to te wytarcia na skórze (siedziska) - ale to norma przy skórze w tym miejscu i kilka dziurek w tylnych siedzeniach na materiale, które sobie zszyję.

Ogólnie myślę, że jak za tą cenę to jest całkiem w porządku (przynajmniej póki co), mam nadzieję, że będzie mi służył. :)

Jako właściciela samochodu w umowie wpisałem tatę, siebie jako współwłaściciela, tak aby mieć jakieś zniżki (ubezpieczenie mam do końca stycznia) - tak samo miał poprzedni właściciel i jego syn.

Jeśli moglibyście mi jeszcze coś doradzić już po kupnie samochodu to byłbym wdzięczny.
Ostatnio edytowany przez ploki7, 29 Paź 2016, 14:58, edytowano w sumie 1 raz
ploki7
Nowicjusz

29 Paź 2016, 14:21

No i gratki zakupu :ok:
Barol
Awatar użytkownika

29 Paź 2016, 15:13

Z tego co widzę po instrukcjach w tym książce serwisowej to auto jest jednak z Niemiec )wszystkie te dokumenty są w języku niemieckim) mam tam pierwsze kontrole tego rocznika (2001) od 2003 i sukcesywnie kilka takich wpisów ze stopniowo rosnącym przebiegiem aż do 2012r - być może Niemiec niż już z tym dalej nie robił, bo poprzedni właściciel miał go lekko ponad 2,5roku, więc wtedy jest opcja, że autko miało 2 właścicieli, choć z tej książki i tak niewiele wynika, bo na jej tyle mam tylko numer VIN w dodatku jest to naklejka z całym numerem. Równie dobrze w Niemczech mogłoby być kilku właścicieli, a nawet 1 właściciel Niemcy, drugi z Francji, bo poprzedni właściciel mówił mi, że auto jest sprowadzane z Francji (wydaje mi się, że otworzył książkę do radia, bo tylko ona jest w języku francuskim, resztę mam w niemieckim i myślał, że auto jest jednak z Francji).
ploki7
Nowicjusz

29 Paź 2016, 18:59

Jeszcze tak tylko dla potomnych napiszę kilka słów o klimatyzacji :wink:
Kupując nowożytne auto w klasie kompakt wzwyż (w miejskich sprawa wygląda trochę inaczej) należy wymagać klimatyzacji. Nawet jeśli nie będziesz jej używać to łatwiej znaleźć potem ew kupca na auto z klimą. Z doświadczenia zawodowego wiem, że ludzie jednak poszukują aut z klimą. Zazwyczaj od razu zwijają manatki jeśli dowiedzą się, że jednak nie ma.
No i po drugie, kompakt "premium" bez klimy? :o z czym do ludzi

Anyway, gratuluję zakupu :ok: załóż temat w "Samochody, które pomogliśmy kupić" na górze strony i na bieżąco raportuj eksploatację auta :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2016, 21:03

Spokojnie, ma mruczeć :D Te silniki tak mają.
galakty
Forumowicz VIP