Pierwszy samochód do 12000

03 Mar 2013, 11:41

Niedawno zdałem prawo jazdy. Teraz czas by kupić jakieś auto. Zależy mi na czymś ekonomicznym. Tu kilka aut z okolic które mi się spodobały. Jestem z Małopolski. Czekam na pomoc.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

parszywy
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 12 2012
Auto: Nie mam

03 Mar 2013, 12:50

Ekonomiczne... to zależy ile bedzie jezdził i gdzie.
Diesle są ekonomiczne w trasie, w miescie spali tyle samo co benzyniak.
Dopiero co zdałes prawo jazdy wiec chyba na początku bedziesz chcial dużo jezdzic :ok: jesli po miescie to raczej szukaj czegos z gazem, tyle że na krotkich odcinkach gaz sie nie sprawdzi, bo gaz sie przelacza dopiero po rozgrzaniu silnika ok. 20-25stopni, czyli wg ludzi po przejechaniu ok 3 km, osobiscie nie zgadzam sie z tą teoria no ale...
Wiec teraz zdecyduj czym ma byc zasilany samochod ;)

Wstawiales tu Corce C, jesli Ci sie podoba to moge Ci polecic Corse C z silnikiem benzynowym 1.4, dobrze znosi gaz, tylko jest slabsze od tego diesla, silnik 1.4 ma 75 km chyba, ale jest praktycznie bezawaryjny
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2013, 13:21

LBNxDamian napisał(a):w miescie spali tyle samo co benzyniak.
no powiedzmy; spalanie w moim oplu 2.0DTI na miescie to 6,5-7 l to mniej więcej tyle co maluch, czy CC700, a to benzyniaki są. :D
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

03 Mar 2013, 13:29

chciałem napisać, ze moja żona ma 206kę i żebys sobie to auto odpuścil (bo to zabawka a nie auto), ale jak zobaczyłem resztę wspomnianych przez Ciebie aut, to chyba te 206 wypada najlepiej ;)

moze to Clio byloby fajne (mialem pare lat temu, i fajnie działało) - ale link sie nie otwiera.
znajomy miał Thalię (to samo co Clio) i bardzo sobie chwialił.

pozdro i powodzenia!
gadeon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 11 2001
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Laguna III
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2008

03 Mar 2013, 14:41

Krikus mialem kiedys passata b3 1.9D to na miescie palił 9l, ojciec ma Voyagera 2.5td i pali 12 na miescie, są owszczedniejsze silnikie, nie przecze temu :) ale diesle najwiecej zaoszczedzisz na trasie, bo spali 5/100km i to bardzo fajne ;) a co do spalania w miescie to też zalezy od aglomeracji, częstotliwosci swiateł itp, bo najwiecej samochod spala na ruszaniu, jezdzilem chwile firmowym passatem b5 fl 1.9tdi, to w miescie, w centrum komputer pokladowy pokazył spalanie na poziomie 11.6 , wrocilem do bazy to na koniec srednie spalanie było 9.7. Wszystko zalezy od kierowcy ;) osobiscie wole benzyne :) czesto widze jak polecasz diesle, rozumiem Cie, jezdzisz na tym, chwalisz sobie, ale każdy ma swoja racje, jeden bedzie wolał benzyne, drugi gaz a trzeci ON, to jest temat rzeka :P zależy od tego czego oczekujesz, ja polecam gaz, mimo tego że drozsze przeglady o 60zł ( ale to tylko raz na rok), czesciej trzeba wymieniac czesci eksplaotacyjne, ale jezdzisz tanim kosztem. :ok:
Diesle są okej, bo wiecej kilometrow przejada, 500kkm dla diesla to pikus, ale tez do diesla są droższe czesci niz do benzyny. :ok:
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2013, 20:10

A co sądzicie o Volkswagen Lupo 1.4 75 KM Diesel ?

parszywy
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 12 2012
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...
    Alfa Romeo Giulia
    Sedan Alfy Romeo spotkał się z bardzo ciepłym przyjęciem. A z najcieplejszym oczywiście jego sportowa wersja Quadrifoglio z podwójnie doładowanym silnikiem V6 o mocy 510 KM, który opracowano razem z Ferrari. ...

03 Mar 2013, 21:51

Bardzo fajne, małe zgrabne i oszczędne autko.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

03 Mar 2013, 22:48

To polo wygląda ciekawie ale ten przebieg można raczej wsadzic między bajki :)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

04 Mar 2013, 01:08

Jeśli chcesz kupić takie małe autko to wybij sobie z głowy pomysł diesla. Te auta w benzynie są bardzo oszczędne i lepiej będzie poszukać takiego od pierwszego właściciela z dobrych rąk, niż ładować się poflotowe diesle.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0