Pierwszy samochód do ~15 tys

13 Lip 2020, 11:31

W pierwszym poście napisałeś, że jeżeli w jednym aucie sprzęgło kosztuje 700, a w drugim 1000zł to robi Ci to różnicę. Jeśli tak jest to nie powinieneś pchać się w segment premium.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Lip 2020, 11:53

Ossy napisał(a):W pierwszym poście napisałeś, że jeżeli w jednym aucie sprzęgło kosztuje 700, a w drugim 1000zł to robi Ci to różnicę. Jeśli tak jest to nie powinieneś pchać się w segment premium.

Owszem jest to zrozumiałe w przypadku gdy sprzęgło trzeba wymienić w zwykłym mieszczuchu, ale jeżeli weźmiemy pod uwagę taki segment D to wiadomo, że sprzęgło tam nie kosztuje 400zł, i jeżeli auto jest na dobrym poziomie bezawaryjności, czy też ma dawać frajdę z jazdy to można w takie auto trochę więcej włożyć. Stąd też wymieniłem auta typu BMW, Mercedes czy Lexus wiedząc, że eksploatacja do tańszych nie należy.
Tamarino
Nowicjusz

13 Lip 2020, 12:20

Sprzeglo to nie awaria tylko część eksploatacyjna. To się nie psuje tylko zużywa. Co ważne, zużywa się powoli i w ogóle nie wiem po co się tym przejmować jeśli robisz 10kkm rocznie i wymiana wypadnie co kilkanaście lat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lip 2020, 12:25

Ok, to ja zapytam inaczej. Czy średnie koszty rzędu 3-4 tysiące złotych rocznie na auto są dla Ciebie akceptowalne? (Bez paliwa i ubezpieczenia)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Lip 2020, 13:50

Tamarino napisał(a):To za czym się rozglądać? W sumie nic się nie dowiedziałem. :mrgreen:
Temat zatrzymał się na Audi i BMW, a aut niestety wymieniłem więcej, i nie wiem czy warto je szukać czy też nie.

A co miałeś się dowiedzieć? Zapodałem Ci temat celiny 6 gt którą się interesowałeś i zadałeś chociaż jedno pytanie o konkrety?
Bo powiem Ci ja jak bym szukał to bym się zainteresował tym bardziej że obecnie na otomoto są takie 3szt...

Na tej zasadzie to możemy tak sobie wymieniać i wymieniać...tym bardziej że Twoje typy są od Sasa do Lasa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Lip 2020, 14:17

Invi napisał(a):Sprzeglo to nie awaria tylko część eksploatacyjna. To się nie psuje tylko zużywa. Co ważne, zużywa się powoli i w ogóle nie wiem po co się tym przejmować jeśli robisz 10kkm rocznie i wymiana wypadnie co kilkanaście lat

Wziąłem sprzęgło jako przykład, jeżeli Ci przeszkadza to weźmy to zmieńmy na jakieś amortyzatory przód/tył czy tam klocki hamulcowe przód/tył.

Ossy napisał(a):Ok, to ja zapytam inaczej. Czy średnie koszty rzędu 3-4 tysiące złotych rocznie na auto są dla Ciebie akceptowalne? (Bez paliwa i ubezpieczenia)

Tak, takie koszta są na akceptowalnym poziomie.

szybki napisał(a):A co miałeś się dowiedzieć? Zapodałem Ci temat celiny 6 gt którą się interesowałeś i zadałeś chociaż jedno pytanie o konkrety? Bo powiem Ci ja jak bym szukał to bym się zainteresował tym bardziej że obecnie na otomoto są takie 3szt... Na tej zasadzie to możemy tak sobie wymieniać i wymieniać...tym bardziej że Twoje typy są od Sasa do Lasa.

Dlatego nie skupiam się na konkretnie jednym modelu bo w moim rejonie jest bardzo mały wybór. Dopiero w promieniu 200km jest jedna celica, która ma problemy z rdzą na dachu i wgniotkami na nadkolu. Tak samo Lexus IS200 który w promieniu 100km występuje 2 sztk. z czego jeden to automat, a drugi sprowadzony za ~11tys. A też bez jest chyba przejeżdżać pół Polski po auto warte 15tys.
Tamarino
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić auto przed zakupem?
    Kupno używanego samochodu to inwestycja, która wymaga szczególnej uwagi. Przed dokonaniem zakupu należy dokładnie skontrolować wiele elementów. Zaniedbanie któregoś kroku może skończyć się przykrą ...

13 Lip 2020, 17:14

Tamarino napisał(a):Dopiero w promieniu 200km jest jedna celica, która ma problemy z rdzą na dachu i wgniotkami na nadkolu.

Ale ja Ci nie mówiłem o internecie tylko o tym co mogę osobiście zaproponować.
szybki
Moderator - Tuning

14 Lip 2020, 13:04

szybki napisał(a):Ale ja Ci nie mówiłem o internecie tylko o tym co mogę osobiście zaproponować.

To pokaż co tam ciekawego masz do zaproponowania.
Tamarino
Nowicjusz

14 Lip 2020, 13:15

Tamarino napisał(a):To pokaż co tam ciekawego masz do zaproponowania.

Jak jesteś zainteresowany ale tylko poważnie to podaj maila na pw wyśle Ci foty.

Podkreślam "poważnie" .
szybki
Moderator - Tuning

14 Lip 2020, 13:55

Wszystko fajnie ale po to jest forum i tworzy się tematy żeby oficjalnie wymieniać się spostrzeżeniami i autami i ofertami a nie gdzieś na boku prywatnie, ktoś inny może też chcieć skorzystać z info itd :)
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lip 2020, 15:59

demirbiras napisał(a):Wszystko fajnie ale po to jest forum i tworzy się tematy żeby oficjalnie wymieniać się spostrzeżeniami i autami i ofertami a nie gdzieś na boku prywatnie, ktoś inny może też chcieć skorzystać z info itd

Ale ja nie mam żadnych spostrzeżeń proponuję konkretne auto które akurat autor tematu wytypował do poszukiwań zakupowych.

Jak interesują Cie spostrzeżenia co do modelu to są tu:
toyota-celica-vi-generacji-poradnik-kupujacego-vt121560.htm#p788207
szybki
Moderator - Tuning