Pierwszy samochód do 20.000 zł

03 Wrz 2017, 19:31

Witam. Rozglądam się za swoim pierwszym samochodem. Potrzebuję czegoś dobrego dla początkującego kierowcy. Głównie do jazdy po mieście, ale za rok idę na studia, więc będę musiał większe dystanse pokonywać raz na jakiś czas.
Raczej chodzi mi o coś na benzynę, niedrogiego w eksploatacji. Hatchback lub Kombi.
Znalazłem kilka ofert, nie wiem na co się zdecydować, na pewno jak już będę kupował to wezmę ze sobą kogoś kto się dobrze zna, ale na razie chcę się zorientować co brać pod uwagę, a co odrzucić. Myślałem nad tymi:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Widziałem je na żywo, są bardzo zadbane, jutro idę zobaczyć dokładniej i przy okazji popatrzę na inne.
Jest sporo fajnych ofert, tylko że to diesle.
Ogólnie Fabia i Astra jak na razie wydają się najlepsze dla mnie. Nie wiem tylko czy te silniki będą ok. Wiem, że Fabia 1.4 16V nie jest najgorsza, po mieście byłaby ok, ale czy nada się na długie trasy (2000 km+)? Myślałem też nad Peugeotem 207 lub 307 I.
Co myślicie o tych dwóch ofertach? Warto brać diesla? Może jakieś inne modele warto wziąć jeszcze pod uwagę? Każda opinia czy wskazówka mile widziana.
Yucares
Nowicjusz

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4 16V 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

03 Wrz 2017, 22:17

Diesla bym sobie darował ja zaproponuje w tej sytuacji tylko jedno auto
Ford Focus MK2 1.6 lub 2.0, auto trwałe ładne z dobrego roku i spokojnie możesz do niego gaz zarzucić ale 1.6 pali średnio 7 litrów więc nie dużo. Astra też będzie dobrym autem ale ciężko będzie znaleźć coś ciekawego wszystko od handlarzy niestety a od nich proponuje trzymać się z daleka
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4