Rodzinny SUV / kombi do 45 tys.

03 Wrz 2017, 20:13

Witam,

Proszę o pomoc w doborze auta.
Poszukuje rodzinnego autka, najlepiej spore kombi albo SUV, żeby pomieścił dziecko pół roczne , mnie i żonę, wózek dla małego (najlepiej jakby wchodził bez składania) i jakieś graty w przypadku wyjazdu na wakacje, no i nie wykluczam opcji kolejnego potomka. Obecnie mamy z żoną MB w203 liftback i w204 coupe i są to zdecydowanie za małe auta.

Jak jeżdżę:
W tygodniu krótkie trasy miejskie (praca, sklepy itp), 2-3 razy w tygodniu za miasto jakieś 20km w jedną stronę i 2-3 razy w miesiącu trasa do teściów ok 50km w jedną stronę. W związku z tym diesel raczej odpada, stawiam na PB lub PB + LPG (jeśli silnik jest duży).

Od auta oczekuje:
- koszt 45tys
- duża ilość miejsca
- mała awaryjność
- nie za drogi w eksploatacji
- w miarę trwały (zamierzam jeździć jakieś 5-6 lat)
- spalanie max 13-15l/100km
- bezpieczny
- w miarę żwawy silnik, żebym nie musiał bać się wyprzedać, zakładam przy kombi jakieś 140km a przy SUVie nie mam pojęcia ile trzeba żeby zapewnić mocy takim kolubrynom do w miarę dynamicznej jazdy)
- zestaw głośnomówiący (nie chcę kupować osobnego bo miałem i to słabo działa, bardzo z kolei mi odpowiada sparowanie radia w204 z telefonem, chyba ze można kupić takie radia z bajerami to wtedy seryjne nie jest wymagane)
- GPS (jw. wolałbym wszystko w radiu a nie jeszcze telefon gdzieś po szybie przylepiać)
- czujniki parkowania tył ( strach dać auto żonie bez tego :P )
- dobrze by było jakby był czujnik zmierzchu i deszczu ale nie jest to konieczne ( człowiek łatwo się przyzwyczaja do wyposażenia MB:D )

Co nie ma znaczenia:
- marka
- przebieg (może mieć nawet 400tys ale pod warunkiem że te kolejne 100-150tys bezproblemowo wytrzyma)
- rocznik (ważne żeby miał wyżej wymienione udogodnienia)

Z góry dziękuję za propozycje.
Pozdrawiam,
MrGlobi
MrGlobi
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mercedes w203

03 Wrz 2017, 20:31

XC70/XC90?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...