Pojemny Hatchback do "tyrania" do 6000zł

29 Kwi 2018, 09:18

A jak z awaryjnością Skody? Ma jakieś mankamenty jak np. przednie zawieszenie w A4? Jak z cenami części?
TexonBikes
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Kwi 2018, 09:45

Octavia I bazuje na Golfie IV. Prosta konstrukcja, tanie części, duży wybór zamienników (chociaż jakiś najtańszych lepiej unikać).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Kwi 2018, 10:29

Octavia będzie dobrym wyborem, spory bagażnik jak na HB i jest tanio w eksploatacji, jedyne co boli to słabe wyposażenie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Kwi 2018, 14:41

Kao napisał(a):jedyne co boli to słabe wyposażenie

i mało miejsca z tyłu na nogi dla większych pasażerów :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Kwi 2018, 14:53

No jak ktoś ma zamiar 2-metrowców wozić z tyłu no to w tym segmencie nic nie znajdziesz co by zadowoliło.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Kwi 2018, 15:02

Mam 185cm i siedząc z tyłu w Octavii miałem trochę mało miejsca na nogi a w innych autach jakoś tego nie odczułem poza tym nie jest to tylko moja opinia,wystarczy poczytać w internetach że sporo ludzi też o tym pisze..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
    To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...

29 Kwi 2018, 16:13

Coś kosztem czegoś, wiekszy bagażnik niż w golfie to zmniejszyła się przestrzeń dla pasażerów tylko umówmy się kupujesz auto sobie czy dla pasażera który ma 190cm i siedzi z tyłu? :o
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Kwi 2018, 13:51

Z miejscem z tyłu nie ma problemu, jestem niski ( 167cm wzrostu ). No to chyba znalazłem swój samochód :D Skoda 1.8 z gazem :D
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 12:08

Jednak temat dalej żyje. Problem w tym że budżet mi się zmniejszył o tysiąc. Dalej opłaca się kupić Octavię czy to już może być już ryzykowne? Jeśli tak to jakie inne auto kupić? Corolla E11 ( bo Avensis mi się nie podoba ;) ) ? Może Lanos? Może Audi 80? Mondeo MK3 ( choć w tej cenie to też raczej ryzykowne ) ? Liczę się z tym że w tej cenie będzie pakiet Absolutny Brak Czegokolwiek ale chyba wolę mieć ubogie wyposażenie ale pancerne auto.

A i jeszcze pytanko odnośnie OC, które z wymienionych aut będzie miało najtańsze OC?
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 12:23

Epoka Audi 80 dawno minęła, za 2-3k można kupić ale to będzie już truchło.

Szczerze mówiąc wszystko co wymieniłeś się nie nadaje. Poszukałbym Laguny I.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Maj 2018, 12:30

W sensie że w tym budżecie nic nie znajdę? Nawet takiej skody 1.6, korbotronik i bez klimy? Kurde to idealne auto pod moje wymagania ale z kasą krucho :/
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 12:39

Może znajdziesz coś zaniedbanego, podstawowego i z rdzą, ale pytanie po co, skoro taką Lagunę znajdziesz w lepszym stanie i chociażby z klimą (używać Ci nikt nie każe).

Rozumiem że auto do tyrania, ale skoro do tyrania to kup COKOLWIEK, a nie się uparłeś na tę Octavię jak nie wiem co.
galakty
Forumowicz VIP

31 Maj 2018, 12:59

"tyranie" jest w cudzysłowie ;) Chodzi o to że jeżdżąc na rowerze czasami trzeba będzie przejechać się po jakimś gruzie a nie drodze a jak będzie mokro to się też ubrudzi. Do tego musi wytargać siebie z czterema osobami i czterema rowerami pod górę, na taki Żar na przykład ( powiedzmy że na samą górę ). Poza tym to będę go używał raczej rzadziej niż częściej. Jestem studentem, do jazdy po mieście wystarcza mi rower, autem będę jeździł do domu ( trasa 100km w jedną stronę ), w góry też mam raczej blisko. Na dalsze wyprawy będę się wybierał rzadko, pewnie tak średnio raz na dwa miesiące.

Jak Laguna I to z jakim silnikiem?
TexonBikes
Nowicjusz

31 Maj 2018, 13:11

No to powodzenia że styrana już Octavia z 1.6, 4 osobami i bagażem wjedzie pod górę, człowieku...

1.8 co najmniej. Im większy tym lepszy. Oczywiście 16V.
galakty
Forumowicz VIP

31 Maj 2018, 14:58

galakty napisał(a):No to powodzenia że styrana już Octavia z 1.6, 4 osobami i bagażem wjedzie pod górę, człowieku...

eee tam,dwa tygodnie temu byliśmy w Bieszczadach w 5osób plus bagaż Focusem 1.6 i nawet dawał rade :mrgreen: tylko się smieje bo wiem że Octavia waży trochę więcej :wink:

Mówisz o górze Żar więc obstawiam że jesteś ze śląska lub małopolski więc może coś z tego Cie zainteresuje?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co prawda wiekowy ale jeśli ma sprawne napędy to w górach się dobrze sprawdzi i w PZU załapiesz się na 70% zniżek (wystarczy wyrobić kartę PZMu).
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - z mojego miasta ale nigdy go nie widziałem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika