Wyprawa Mazdy "Północ-Południe SKYACTIV" dotarła do mety. Właśnie zakończyła się dwutygodniowa podróż Haliny Mlynkovej i Łukasza Nowickiego w ramach projektu Północ-Południe SKYACTIV, realizowanego przez Mazdę. Halina i Łukasz pokonali ponad cztery tysiące kilometrów. Zwiedzili najpiękniejsze, chociaż nadal mało znane zakątki północnej i południowej Polski. Jednocześnie trwało głosowanie internautów na ulubioną część Polski i na ciekawszą trasę. Polacy wybrali Północ z wybrzeżem Morza Bałtyckiego i Mazurami, finalnie głosując na wyprawę Haliny Mlynkovej. Jednakże to piękno Tatr z Doliną Kościeliską docenili internauci i to właśnie ona zebrała najwięcej głosów w konkursie na najciekawsze miejsce w Polsce.
O swoich wyprawach gwiazdy opowiadały codziennie na Facebooku i antenie radia RMF, a pokonaną przez nich trasę można zobaczyć w aplikacji Północ - Południe (http://bit.ly/PolnocPoludnie), gdzie odbywało się głosowanie na wybrany region. Stosunkiem głosów 57% do 43% zwyciężyła Północ i Halina Mlynkova oraz jej towarzyszka w podróży, czyli Mazda MX-5.Internauci mogli również dodawać własne propozycje miejsc wartych odwiedzenia w Polsce. Autor najciekawszego zdjęcia z opisem, które przedstawiało właśnie Dolinę Kościeliską otrzymał nagrodę – weekend z Mazdą MX-5.
W ramach wyprawy "Północ-Południe" Halina Mlynkova przemierzała północną Polskę kultowym roadsterem Mazda MX-5, odwiedzając między innymi Jezioro Turkusowe koło Międzyzdrojów i ruchome wydmy, w skansenie w Klukach spotkała przemiłą, starszą autostopowiczkę, która opowiedziała jej historie swojego życia. Dotarła też do krzywego domu w Szymbarku i Grot Mechowskich, zagubiła się odrobinę w lasach Mirachowskich i podziwiała wiadukty w Stańczykach, a zakończyła swą podróż w Dolinie Rospudy na Suwalszczyźnie.
Łukasz Nowicki testował najnowszą Mazdę CX-5 na górskich zakrętach i podjazdach południa Polski. Zwiedził Zamek Grodziec, gdzie czekało go "rycerskie" przyjęcie, stuletnią zaporę na rzece Bóbr i tajne laboratoria Hitlera z czasów II wojny światowej, w miejscowości Kamienna Góra. Wdrapał się na szczyt śląskiej Fudżijamy i strzelał z armaty w Twierdzy na Srebrnej Górze. Dotarł do Pcimia i Zamku w Odrzykoniu, w którym spotkał nowożeńców z zepsutym autem i zaoferował im podwiezienie. Na Małpią Wyspę na Jeziorze Rożnowskim dotarł kajakiem, by znów przesiąść się do swojej Mazdy CX-5 i przemierzyć bieszczadzkie serpentyny, podziwiając stare cerkwie i znów trafiając na autostopowiczów.
A tak opowiadają o swoich przygodach Halina i Łukasz: "To była fantastyczna podróż, emocjonująca jazda roadsterem MX-5, aż się nie chciało kończyć i wracać do rzeczywistości. Spotkałam po drodze tylu przyjaznych ludzi, wysłuchałam czasem historii ich życia, odwiedziłam tak piękne miejsca, że będę tę wyprawę wspominać z uśmiechem jeszcze długo" powiedziała Halina Mlynkova. Łukasz z kolei doceniał uroki prawdziwie męskiej wyprawy w góry, podczas której odkrył zalety Mazdy CX-5: "Południe Polski to piękne tereny, ale bardzo wymagające drogi, zarówno dla kierowcy, jak i samochodu. Mazda świetnie sobie radziła na stromych podjazdach, szutrowych terenach, a nawet w szczerym polu. Z uśmiechem wspominam szczególnie przystanek w Pcimiu, gdzie okazało się, że nie mam gdzie przenocować i zdecydowałem się na nocleg w bagażniku – po złożeniu jednym ruchem oparć foteli dysponowałem tak wielką przestrzenią, że spokojnie zmieściłaby się tu cała rodzina".
Wyniki głosowania w obu konkursach potwierdzają, że zarówno północna, jak i południowa Polska mają swoje powody do dumy, a liczba pięknych i nieodkrytych jeszcze miejsc na mapie zachęca do tego, by odkrywać je samodzielnie podczas samochodowych wypraw.
Odcinkowe pomiary prędkości Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.