Pomoc w kupnie auta ( Mazda 6 )

05 Kwi 2016, 20:24

Chcę kupić to auto jednak nie wiem na jaki silnik się zdecydować.
Rocznie około 15-20k km - myślę o benzynie pod gaz.
1.8 czy 2.0 czy 2.3?
Druga kwestia czy automaty w Mazdzie 6 są trwałe?
rafalsateja
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

07 Kwi 2016, 17:16

Znalazłem 7 egzemplarzy, które najbardziej mnie zainteresowały.
Moglibyście spojrzeć swoim czujnym okiem, czy nie przegapiłem czegoś istotnego i czy warto jechać oglądać?

1.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2.
[link do oferty na Allegro wygasł]
3.
4.
5.
[link do oferty na Olx wygasł]
6.
7.
rafalsateja
Nowicjusz

11 Kwi 2016, 14:44

Największa bolączka Mazdy 6 to rdza i diesle. Z tego co widzę szukasz benzyny więc zostaje Ci już tylko rdza. Silnika 2.3 nie znam, wiem tylko tyle że jest bardziej awaryjny od pozostałych benzyniaków. 1.8 i 2.0 palą praktycznie to samo, w moim przypadku średnia z komputera to 8,0. W trasie rekord jaki uzyskałem to bez klimy 5,9l nie przekraczając 100 km/h. Różnica w dynamice znacząca, szczególnie jeśli chodzi o elastyczność. Przez rok użytkowania w silniku wymieniłem na razie pasek klinowy, wymieniałem poduszkę od skrzyni oraz amortyzatory tył. Zawieszenie po roku użytkowania na Polskich drogach powoli zaczyna wołać o remont. Niestety po zimie problemy z korozją - progi i nadkola, tyle że moja to wersja przed liftem, te po lifcie podobno są trochę lepiej zabezpieczone. Ogólnie autko fajne ale raczej nie na lata, właśnie ze względu na problemy z rdzą.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Kwi 2016, 09:45

Podoba mi się bardzo linia nadwozia, fajne spalanie i mała awaryjność..
Mam nadzieję zapanować nad rdzą, ale coraz bardziej zastanawiam się czy ma to sens... i przede wszystkim czy się będzie kalkulować.
Co innego w podobnym przedziale moglibyście polecić czyt. 20-25k - biorę pod uwagę sprowadzenie auta z Niemiec.
rafalsateja
Nowicjusz

13 Kwi 2016, 14:51

Ogólnie auto jest ciekawą ofertą, full wyposażenie w większości egzemplarzy z kompletem poduszek, tempomatem itp, silnik bynajmniej 2.0 benzyna dynamiczny jak na swoje gabaryty, mechanicznie auto ok bez większych bolączek, tylko ta rdza. Tez mówiłem sobie że zapanuje nad tym i będę jeździł kilka lat. Moja Mazda miała nadkola robione już w Niemczech ( mam fotki ), po jednej zimie delikatnie rudy nalot się pojawił na nich z powrotem oraz na progu. Na usuniecie tego oraz zabezpieczenie podłogi już wydałem około 700zł a niestety perspektywa jest taka że po zimie znowu coś wyjdzie. Ogólnie jak mi wszystko wypali planuję trzymać jeszcze rok i szukać czegoś co nie ma problemów z korozją - Saab 9-3, Bravo II, Megane II ( tak wiem niby awaryjna, ale właśnie niby a o rdzy nie ma mowy ).
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Kwi 2016, 15:05

Za 20-25tys zł kupisz Mazde 6 w dobrym stanie. W tych rocznikach korozją bym się tak nie przejmował. Jak się postarasz to i da się znaleźć II.
Po zakupie warto auto oddać do blacharza niech zrobi co trzeba.
Mam w rodzinie szóstkę 02rok i nic się z tym autem nie dzieje.
Na ogarniecie korozji poszło 300zł.
Silnik najlepiej 2.0. Odpuść 1.8 bo za słaby. 2.3 bardziej skomplikowany i wyższa akcyza.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
    W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...