Pomocy w zakupie Auta

03 Sie 2009, 20:03

Witam serdecznie!!!!

POMOCY

Chce sprowadzic sama samochód z Belgii, samochód ma być od włąsciciela a nie tam jakieś komisy, nie wiem jakie mam dostać dokumenty od właściciela abym mogła bez żadnego problemu zarejestrować samochód w polsce i przejechać nim przez granicę do Polski, nie wiem też co z tablicami zastępczymi czy wogóle sa potrzebne ? i ubezpieczenie ?
Proszę o POMOC!!!!
Bedę wdzięczna za szybka odpowiedź,
Pozdrawiam,
Ewa
Ewuś
Ewuśka
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Sie 2009, 20:18

jest podobnie jak w niemczech, no może troszkę inaczej się to wszystko nazywa

dowód rejestracyjny - inschrijvingsbewijs D.I.V. taki różowy papier 4stronicowy, zostaje z autem,
+ umowa kupna sprzedaży
Co do tablic to prubój się dogadać z wlaścicielem żeby jechać na jego tablicach z ubezpieczeniem z tego co wiem to trzeba zrobić na siebie

tutaj masz wzory jak wygląda belgijski dowód rej

http://www.mi.gov.pl/2-483e63267314c.htm
andrewb25

03 Sie 2009, 23:19

Dzięki za pomoc ale mam jeszcze kilka pytań ubezpieczam go w Belgi tak??? a jeżeli własciciel sie nie zgodzi na zostawienie tablic??? co wtedy ??/ niechaciałabym zostac z przysłowiową Ręką w nocniku :wink:

[ Dodano: Pon Sie 03, 2009 23:48 ]
jeszcze mam małąwatpliwość poczytałam sobie o sprowadzaniu auta z niemiec ale pojawiło sie tam słowo karta pojazdu czy to to samo co dowód rejestracyjny - inschrijvingsbewijs D.I.V. taki różowy papier 4stronicowy??? czy to kolejny dokument który powinnam przywieść do Polski?

Pozdrawiam
Ewuś
Ewuśka
Nowicjusz

04 Sie 2009, 19:39

Jeżeli chodzi o niemcy to
do rejestracji potrzebne są 2 dokumenty FahrzeugSchein czyli dowód rejestracyjny taki mały wielkości jak polski dowód oraz 2 część dowodu tzw. Fahrzeugbrief czyli karta pojazdu (wielkości kartki A4- gdzie wpisani są m.in. wcześniejsi właściciele pojazdu) -są to dokumenty niezbędne do rejestracji w polsce.

Ubezpieczenie(taka zielona karta) , tablice wyjazdowe (czasowe) i czasowy dowód rejestracyjny kupuje się razem w wydziale komunikacji (Zullasung) i kosztuje to ok. 70-100Euro w zależności od Landu, załatwia się to od ręki w 15 minut.

a i jeszcze trzeba auto wymeldować.

Dodatkowo umowa kupna sprzedaży (najlepiej dwujęzyczna wtedy nie trzeba tłumaczyć).

Jeżeli chodzi o Belgię to zapytaj w swoim wydziale komunikacji, akurat raz tylko byliśmy w Belgii po auto ale to kolega brał na siebie i za bardzo nie pamiętam bo to już dawno było ale będzie podobnie jak w Niemczech
andrewb25

31 Sie 2009, 23:24

Dzięki za pomoc, i przepraszam że tak dlugo z odpowiedzią
Auto sprowadzone :) :)

Jeszcze raz dzięki za cenne rady bardzo się przydaly :)

Pozdrawiam,
Ewuśka
Ewuś
Ewuśka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...