Pomóżcie!

04 Sty 2011, 00:31

Witam. Dużo aut przeleciało przez moją głowę, ale doszedłem do wniosku że jestem zakochany do bólu w lagunie 2...Nieprzyzwoicie podoba mi się ten samochodzik! Na początki chciałem tylko wersję benzynową 2.0T, no ale sądzę że nie wyrobiłbym na paliwo...a dobrego tankować moge tylko diesla, tak więc ciągnie mnie do silnika dCi, ale 1.9 żeby ubezpieczenie mnie nie zabiło...Tak więc 1.9 dCi 120 KM i 6-cio biegowa skrzynia, to jest to o czym marzę, ale po tym jakie opnie czytałem to jestem przerażony...tam ciągle coś siada...oczywiście interesuje mnie rocznik od 2003 odkąd podobno robiono lagunę z "poprawkami" Podkreślam że mam 20000 zł. Kilka odpowiadających mi perełek już znalazłem, no ale co z tego jeśli mają się one psuć? CJaka jest wasza opinia o tej Reni?

oto kilka lagun:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Sty 2011, 07:36

Ja bym na Twoim miejscu poszukał czegoś innego. Każda marka prędzej lub później wypuściła jakiegoś bubla na rynek, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że dla Renault to właśnie Laguna II pełni tą "zaszczytną" funkcję.
Goldi
Nowicjusz

Miejscowość: Miedary
Auto: Opel Astra II 2.0DI 16v 82KM

04 Sty 2011, 07:57

Jeśli Laguna,to tylko od 2005r. a starsze?Jeśli już, to tylko do końca serwisowane w ASO :!: Bardzo trafna opinia o tej Reni jest taka------jeśli się ma dużo szczęścia, to nic poważnego może się nie wydarzyć------Trzeba szukać auta takiego,o takiej opinii-----jeśli się ma okropnego pecha ,to może się zepsuć niespodziewanie-------.Tutaj w przypadku Reni,na to nie potrzeba pecha.Musisz się odkochać :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2011, 08:17

Ehh...widzę że wszystko przemawia przeciwko lagunie...jak można popsuć tak piękne auto...

To w takim razie co sądzicie o Mondeo Mk3 2.0 TDCi 130KM, skrzynia 6-cio biegowa, lub 2.0 16V...Miałem już Mondeo tylko że mk1. 2.0 16V trochę dużo palił, ale to pewnie ze względu na wiek, stan i ten napęd 4x4, nie wiem jak z nowszymi modelami, no a o fordowskim TDCi tez trochę słyszałem nie koniecznie dobrych opinii...
Zontas
Początkujący

04 Sty 2011, 08:36

To, to już zupełnie inne auto :!: Bardzo dobry wybór,akurat z tym silnikiem 130 konnym.Mam Forda Transita 2.2 TDCi z 2007r,co prawda przejechał dopiero trochę ponad 100 tyś km, ale ?!Silnik to Poezja.Rwie do przodu pod górę jak rumak, nawet na czwartym biegu(występuje delikatna turbo -dziura).Jeśli będziesz lał dobre paliwo i dbał o turbinę,nie będziesz miał problemów.To auto z tym silnikiem polecam ,ale już z 116 konnym ,nie!Jest jeszcze jeden silnik godny uwagi ,TDDi 116 konny,na tego zapoluj,dostępny do 2002 r.Musisz wiedzieć,że komplet wtryskiwaczy Delphi do common- rail kosztuje ok.5600 zł a koło zamachowe dwu masowe ,3000 zł.Przy silniku TDDi takich kosztów nie ma.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2011, 09:09

nie na darmo Lagunę nazywają "królową lawet" ,Mondeo dobry wybór.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
    W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...
    Volkswagen Amarok 4MOTION
    Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...

04 Sty 2011, 12:40

Laguna silnik diesel to niestety bolączka ale to samo przecież boli każdego jednego forda TDDI czy TDCI
TDDi głównie uszkodzenia sterownika pompy wtryskowej lub samej pompy
Dwu masowe koło również występuje w niektórych modelach
TDCi to jak wiadomo wtryski, dwumas,
Czy to Ford czy Renia jak trafisz utrzymany egzemplarz to będziesz latał, i nic nie robił , jak trafi się "kapeć" to niestety koszta napraw droższe będą w Reni
Silniki benzynowe cieszą się dużo lepszą opinią wiec może coś w benzynie?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Sty 2011, 14:19

Właśnie zastanawiałem się nad Laguną 2.0 16v ze 135 konnym lub 165 konnym silnikiem lub Mondeo 2.0 16v, no ale czy koszty paliwa mnie nie pogrążą? Wiem że wrażenia z jazdy napewno lepsze, a ja pojeździć lubię, nawet bez celu, no i przycisnąć też nie omieszkam...No i jeszcze fakt że mój ojciec może tankować diesla na dobrej stacji i dobre paliwo ponieważ można odliczyć vat no a mój poprzedni samochód, w benzynie, był niestety tankowany na tesco...
Zontas
Początkujący

05 Sty 2011, 16:15

Jeżeli koniecznie musi to byc Laguna,to w końcu i tak kupisz,ale zastanów sie jeszcze nad japończykiem,np Hondą lub Mazda. Nie wiem czy Laguna wersja 2.0 16V to dobry wybór,odradzam ze wzgledu na dużą awaryjnosc.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

05 Sty 2011, 16:20

spokojnie można polecić Lagunę I , nowsze sam kupisz np.w niemczech lub holandii i będzie to bardziej już pewniejsze auto niż sprowadzone ,handlarz ma możliwość kupienia ich za bezcen (niesprawne),zrobienia tego byle jak aby koła się kręciły i sprzedania z dobrym zyskiem
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Rok produkcji: 2014

05 Sty 2011, 16:45

Ehh...Honda Accord jest ładna ale na zewnątrz, w środku to przedpotopowa masakra dla mnie...a na Mazdę 6 mnie nie stać...I skoro odradzacie 2.0 16V ze względu na awaryjność to jaki sinik jest dobry? dCi zły, 16V zły, IDE zły no i co? Innych nie ma xD A Lagunę I już mieliśmy w rodzinie i nie chce do niej wracać, choć była bardzo w porządku, ale ja chce coś nowszego teraz, już miałem auto z lat 90...Pora pójść na przód
Zontas
Początkujący