Prawo jazdy a grupa krwi.

17 Mar 2009, 20:44

Koledzy mam takie pytanie, co sadzicie o tym jak by na prawku odrazu była umieszczana grupa krwi?

Na pewno w jakimś stopniu podnosiło by to bezpieczenstwo bo w trakcie wypadku jak by natychmiast była potrzebna krew to odrazu wiedzieli by co maja szykowa dla ofiary.

A drugie to gdzie trzeba by wystąpić o taką zmiane?
Orjentuje sie ktoś jak by miało wyglądać postepowanie w takiej sprawie?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Mar 2009, 21:26

Zapewne trzeba by było zmienić rozporządzenie określające wygląd, dane zawarte na prawku. Czyli można wysłać zapytanie do ministerstwa właściwego do spraw transportu (?). Albo lepiej pójść z takim pomysłem do jakiejś grupy społecznej, organizacji, posła/senatora z Twojego miasta/okręgu, jeżeli im się spodoba to Oni już powinni wiedzieć jak się tym zająć żeby doszło to tam gdzie trzeba ;)

A co do tego żeby było to na prawku- lepiej wg. mnie jakby takie informacje były w jakimś rejestrze osobowym do którego powinny mieć/mają(nie wiem czy takie coś istnieje) dostęp szpitale. Masz wypadek oni sprawdzają kim jestes( np. poprzez dowód osobisty, prawo jazdy, legitymacje)i na komputerze im wyskakuje Twoja grupa krwi, choroby, uczulenia(np. będą wiedzieć jakich leków nie mogą stosować w Twoim przypadku )
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

18 Mar 2009, 13:21

Fajny pomysł. Niewiele miejsca taka informacja by zajmowała, a mogłaby uratować życie.
Nie wiem czy nie trzeba do tego zmiany ustawy, czyli zebrać pół miliona podpisów i złożyć wniosek w Sejmie, aby nasi politycy to przegłosowali.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Mar 2009, 16:28

Co do ustawy to piętnastu posłów też wystarczy do złożenia wniosku;P
A co obywatelskiej inicjatywy to wystarczy 100k podpisów (500k jest potrzebne do zmiany konstytucji).
Tylko że naprawde żeby taki pomysł inicjatywy wypalił to musi to być rzecz naprawde dobrze opracowana, dlatego też z reguły zadań takich podejmują się określone organizacje.
Ale i tak sądze( szczerze nie chce mi sie sprawdzać:P ), że jest to kwestia regulowana rozporządzeniem (czyli łatwiejsza do zmiany), choć ustawa może określać co ma się znajdować w rozporządzeniu- Czyli naprawde trzeba się tego dowiedziec:)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

19 Mar 2009, 16:23

Może watro było by stworzyc jakąś ogólno dostepna ankiete bez koniecznosci rejestrowania sie na forum i pozapraszalo by sie znajomych do głosowania i ludzi z innych for internetowych.
Po jakimś czasie było by wiadomo jakie jest zainteresowanie i czy warto sie za coś brać no i może znalazł by sie jakiś chętny radny do pomocy :)
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2009, 08:36

nie lepiej w dowodzie osobistym? wypadki nie zdarzają się tylko kierowcą.
adelon
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...

17 Kwi 2009, 11:58

dokumenty nie zawsze mamy przy sobie, może na zegarku?

nikt nie broni nosić np.: bransoletki z wygrawerowaną gr krwi

poza tym trzeba by badania na gr krwi zrobić, ja mam A1, a we wcześniejszej książeczce wpisali B...
iskra
Nowicjusz

17 Kwi 2009, 13:54

iskra napisał(a):
nikt nie broni nosić np.: bransoletki z wygrawerowaną gr krwi

Owszem, nikt nie broni tylko po co to nosic? Liczysz na to, że przechodzien wyjmie strzykawke i Ci odda swoją krew? Bo lekarz nie może skorzystac z informacji na twoim zegarku czy komórce, i tak muszą ci pobrac krwe i sprawdzic jaką masz na 100% grupe .
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

17 Kwi 2009, 22:02

Nie liczę na to, że przechodzień wyjmie strzykawke i Ci odda mi swoją krew,więc wg tego co piszesz wogóle nie róbmy żadnych badań bo po co?

I tak uważam, że gdzieś mogło by to być zaznaczone, a sceptykowi MajkPZM polecam "nieśmiertelnika" może wtedy ktoś Ci uwierzy :)[/img][/list][/list][/code]
iskra
Nowicjusz

24 Sie 2009, 21:54

na rynku są dostępne zarówno breloczki jak i karty identyfikacyjne grupy krwi, wydawane przez RCKiK. Niektóre firmy produkują także naklejki na dowód osobisty z grupą krwi. Więc nie wydaje mi sie, aby musiała być ona umieszczona na prawie jazdy bądź dowodzie. Kwestia zainteresowania.. Posiadam opisaną kartę identyfikacyjną grupy krwi i noszę ją zawsze ze sobą, wychodząc chociażby z psem. Nigdy nie wiadomo, co może się wydarzyć. A na tej karcie są moje dane personalne, nr pesel i grupa krwi.
galadieraa
Nowicjusz

26 Sie 2009, 22:42

Te bryloczki i tak nic nie dadzą. Trzeba sobie wyrobić specjalną karte z grupą krwi. Można to zrobić w przychodni kosztuje to 60 zł. Badają krew 3 razy za każdym razem robi to inna osoba i wtedy wydają specjalną karte.
Monikas
Nowicjusz

Miejscowość: SC

27 Sie 2009, 12:54

uwzględniłam karte w swoim wcześniejszym poście. O wyrobieniu w przychodni pierwsze słyszę, ale skoro mówisz, że można, to widocznie tak jest. Pewnym źródłem jest RCKiK, honorowi dawcy krwi mogą wyrobić taką kartę zupełnie za darmo, pozostali odpłatnie - 30 lub 60 zł. nie pamiętam już. A breloczek zły nie jest. I oznacza też wsparcie krwiodawstwa
galadieraa
Nowicjusz

27 Sie 2009, 15:13

Pewnie że nie jest tylko w razie wypadku nie biorą tego pod uwagę. Pewnie zalezy też jakie breloczki ja ostatnio widziałam takie na poczcie :/
A pomysł żeby grupa krwi była na dowodzie lub prawku uważam za bardzo dobry.
Monikas
Nowicjusz

Miejscowość: SC

31 Sie 2009, 07:57

Najpewniejszym rozwiązaniem byłby obyczaj tatuowania grupy w danym miejscu np. na stopie pomiędzy dużym palcem a średnim lub np. pod pachą.W razie wypadku ratownik sprawdzałby te wyznaczone miejsca na ciele,a nie szukał portfela poszkodowanego... Tylko jak wprowadzić taki obyczaj..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sie 2009, 08:30

artur73 napisał(a):Najpewniejszym rozwiązaniem byłby obyczaj tatuowania grupy w danym miejscu np. na stopie pomiędzy dużym palcem a średnim lub np. pod pachą.W razie wypadku ratownik sprawdzałby te wyznaczone miejsca na ciele,a nie szukał portfela poszkodowanego... Tylko jak wprowadzić taki obyczaj..?

Pomysł też ciekawy znajomy ma na przedramieniu wytatuowaną kroplę krwi a w niej swoją grupę krwi wygląda to bardzo ciekawie ale jak na mój gust to nie do przyjęcia żeby każdy miał takie coś wytatuowane i to nie ważne czy w widocznym miejscu czy też nie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika