Problem z elektryką

25 Cze 2013, 21:20

Mam problemy z dmuchawą nie działa jaka może być przyczyna bezpiecznik w skrzynce przy silniku jest ok ma napięcie co może być z przyczyną. Nie działała wyjąłem bezpiecznik przeczyściłem i zaczęła działać jakieś 10 km. potem przestała a bezpiecznik nowy założony . Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam
sylwek1305
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: xsara picasso
Silnik: 1,8 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Cze 2013, 14:24

Hej!
Miałem ten sam problem w Passacie b5. Najprawdopodobniej do wymiany jest wentylator dmuchawy. W środku tego wentylatora znajdują się miedziane blaszki które się zabrudziły (aby naprawić wystarczy dokladnie zdrapać brud) lub część blaszek poodpadała i wentylator załączy sie tylko wtedy gdy cos go napędzi lub dostanie porządniejszych wibracji.

Dodam parę zdjęć wentylatora dmuchawy z Passata b5 (w Twoim aucie jest podobny) zaznaczę blaszki o których wspomniałem wcześniej :)

Cały wentylator dmuchawy:
Zdjęcie

widok po zdjęciu dolnej osłony (duzy czarny plastik):
Zdjęcie

o zaznaczonych blaszkach wspominałem, na czerwono zaznaczone są zniszczone, na niebiesko te sprawne :) Aby do nich dotrzeć nie trzeba rozbierać do takiego stopnia jak ja(chciałem zobrazować moją wypowiedz) Na zdjęciu drugim zdjęciu strzałką zaznaczona jest szczelina przez którą można je zobaczyć i jak istnieje potrzeba, przeczyścić :)

Zdjęcie

Mam nadzieje że pomoglem :)
Ostatnio edytowany przez Mateusz93, 27 Cze 2013, 20:37, edytowano w sumie 1 raz
Mateusz93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 05 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Volkswagen Passat b5
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

29 Cze 2013, 18:35

Skoro po wyczyszczeniu bezpiecznika dmuchawa zaczęła działać a jakiś czas, to wszystko wskazuje na to, że są zaśniedziałe styki w gnieździe bezpiecznika. Sprawdz to.
Możesz również sprawdzić, czy na złaczu dmuchawy jest napięcie - powinno ono się zmieniać w zależności od położenia pokrętła siły nadmuchu. Pozwoli ci to wyeliminować jedą z rzeczy - instalacja lub dmuchawa.
Możesz też dmuchawę wymontować i podłaczyć ją pod 12V i niechaj sobie chodzi nawet i pół godziny. W ten sposób sprawdzisz, czy silnik dmuchawy jest ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejski Program PHEV Toyoty
    Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...