Problem z garażem podczas morzów

28 Gru 2009, 10:49

Otoż problem polega na tym, że gdy jest wiekszy mróz to nie moge domknąć garażu. czy może to być spowodowane,że pod progiem są płytki i podczas mrozu sie podnoszą (ziemia namarza i podnosi sie troche i razem płytki) i nie można go domknąć?? bo nie wiem czy jak je przesunę żeby pod progiem ich nie było to coś pomoże czy tylko załatwie se niepotrzebna robote na kilka godzin...?? a może jest to spowodowane czyms innym?? to juz ktorys rok z kolei ten problem wystepuje i zawsze jak sa mrozy troche wieksze

nie wiedzialem gdzie zabardzo umiescic temat wiec wsadzilem go tutaj, jak jest jakis inny odpowiedni to prosze o przeniesienie
KoXiK
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

28 Gru 2009, 11:59

Zobacz czy przypadkiem nie zbiera się woda na progach na dole i nie zamarza. Też swojego czasu miałem taki problem, bo obok była rynna i gdy napadało śniegu i się go odgarniało to woda trafiała na zwały śniegu i nie miała ujścia i zbierała się pod progiem, po czym zamarzała. Otwierałem drzwi bez problemu, ale później nie mogłem zamknąć, bo lód zbierał się między progiem i drzwiami i to wystarczało.

Rozwiązaniem było pilnowanie aby woda nie podchodziła pod próg, sypanie solą aby nie zamarzało, a jak już się zdarzyło, to dłutko z młotkiem w rękę i pojechał.

Ewentualnie tak przerobić zamknięcie garażu, aby skobelek miał więcej luzu i nawet przy wybrzuszeniu się drzwi dawał się zamknąć.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 12:49

Dokładnie jak pisze kolega wyżej - to tylko sprawa wody,która podchodzi pod płytki i jak jest mróż,zamarzając,podnosi je do góry,a za tym idzie któraś część garażu do góry i krzywi się cała konstrukcja.I niekoniecznie musi to być przód garażu.Podejrzewam,że pod płytkami masz mało piasku i ta woda nie ma za bardzo gdzie się rozejść.Pod piaskiem powinny też być kamienie.Wówczas woda wsiąkając w piasek dojdzie do kamieni i się miedzy nimi rozejdzie.Ja miałem ten sam problem z garażami.W końcu w lecie wszystkie cofnąłem na bok,wykopałem głębszą dziurę,nasypałem kamieni,piasku i dopiero ułożyłem płytki.Od tego czasu mam spokój.wcześniej miałem tylko cienką warstwę piasku,bez kamieni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?
    Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie ...