Problem z rejestracją

07 Lis 2009, 23:57

Witam, mam taki problem: Zakupiłem auto za granicą (Austria), podpisałem ze sprzedawcą umowę itp. z racji tego, że tablice wywozowe są tam dość drogie, to postanowiliśmy, że przejadę na jego tablicach, a później je zwrócę. Przetłumaczyłem wszystkie niezbędne dokumenty, wszystkie sprawy ze skarbówką załatwione. Opłaciłem cło. Po potwierdzenie zapłaty cła mam się udać do urzędu celnego w poniedziałek (tj. 09.11.09.). I tu zaczynają się schody... Sprzedawca tego auta zadzwonił do mnie, mówiąc, że pilnie potrzebuje dowodu rejestracyjnego auta, by je wymeldować, musiałem mu go oddać. Moje pytanie jest takie: Co mam dalej robić skoro do urzędu celnego złożona była kopia dowodu rejestracyjnego, tzn. przy odbierze potwierdzenia zapłaty akc-u(czy coś takiego :P) potrzebny mi będzie oryginał ? Czy urząd za granicą ( w moim przypadku Austria) zwróci ten dowód, choć auto było wymeldowane ? Podobna syt. jest z tłumaczeniami.
kuba25800
Nowicjusz

Miejscowość: Pionki

09 Lis 2009, 23:01

Jeżeli w celnym już widzieli dowód rejestracyjny (przy składaniu) to do odbioru nie potrzebujesz dowodu rejestracyjnego.

Na pewno będzie potrzebny do komunikacji i skarbówki jeśli jeszcze nie złożyłeś.

Tłumaczenia oczywiście trzeba będzie zrobić jeszcze raz bo na dowodzie pojawią się pieczątki, których wcześniej nie było - o wymeldowaniu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...