Problem z układem chłodzenia - odkręcanie korka

03 Kwi 2019, 21:49

witam wszystkich mam problem z moim pierwszym bmw jest to seria 3 E90 dokładniej z 2005 roku 320D , nie wiem co jest ale czy silnik jest zimny czy ciepły to na zbiorniku wyrównawczym nie moge bezpiecznie odkrecic korka bo jest duze cisnienie , czy to oznacza ze układ chłodzenia jest zapowietrzony ? i jak to zrobic że by było dobrze , pomóżcie pzdr.
Heniu29
Obserwowany

04 Kwi 2019, 09:30

Heniu29 napisał(a):ciepły to na zbiorniku wyrównawczym nie moge bezpiecznie odkrecic korka bo jest duze cisnienie
To jest prawidłowe i na ciepłym układzie nie odkręcamy korka.

Na zimnym silniku może panować w układzie podciśnienie bo jak układ stygnie to płyn zmniejsza swoją objętość i ze zbiorniczka jest zasysany do układu chłodzenia więc w zbiorniczku będzie wtedy lekkie podciśnienie. Korek działa tylko w jedną stronę jak masz nadciśnienie przy gorącym układzie to zawór bezpieczeństwa nie pozwala przekroczyć określonej wartości ciśnienia upuszczając nadmiar.

Wygląda na to że wszystko jest u ciebie w porządku.

Napisz jeszcze czy na zimnym silniku masz zawsze taki sam poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Kwi 2019, 15:25

a czy to mozliwe ze płyn z węza który wraca do zbiorniczka nie leci cały czas ciągłym strumieniem tylko przerywanym ? samochód ostygnie to sprawdze i odpisze jeszcze raz
Heniu29
Obserwowany

09 Kwi 2019, 09:59

Heniu29 napisał(a):płyn z węza który wraca do zbiorniczka nie leci cały czas ciągłym strumieniem tylko przerywanym
Ale tak się dzieje po odkręceniu korka na gorącym czy zimnym układzie? Generalnie nie powinno tam być żadnych bąbelków powietrza ale jak odkręcisz na gorącym to temperatura wrzenia płynu spada i może okazać się że pojawią się bąbelki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
    Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...
    Lexus LC Convertible - czyli model ze zdejmowanym dachem
    Coraz więcej wskazuje na to, że Lexus LC ze zdejmowanym dachem faktycznie wyjedzie na drogi. Dobre wieści w tej sprawie płyną do nas z Australii. Spodziewany debiutu Lexusa LC Convertible rozbudził również plotki na ...