Problemy z numerem VIN - co dalej?

06 Maj 2011, 19:06

Witam, mam dość złożony problem ale postaram się go przejrzyście opisać.
W maju 2010 roku kupiłem fiata cinquecento 900 z instalacja gazową. Samochód nie był w super stanie ale jako, że auto miało 14 lat i cena nie była wygórowana (1400 zł) zdecydowałem się. Zachęcające było również to, że przegląd był ważny jeszcze 11 miesiecy a ubezpieczenie 7 miesięcy. Problemem był jeden ale dość poważny. Numery VIN które znajduja sie w cc z tyłu były pod butlą gazową i za nic nie dało sie tego sprawdzic bez demontowania butli. Uwierzyłem na słowo, ze są zgodne. Jeździłem tym autem, psuło się niemiłosiernie ale żyłem nadzieją, że w końcu przestanie. Nie przestało. Przyszedł czas w którym należało zrobić przegląd. Okazało się, że mechanicy mają sporo zastrzeżeń do auta ale powiedzmy mogliby przymknąć oko gdyby nie fakt ze ostatnia cyfra numeru vin jest przewiercona. Gazownik który montował butlę zrobił to tak niefortunnie że numer przestał być kompletny. Okazało się że koszt nabicia nowych numerów z przeglądem to 700 zł. Czyli płace 700 zł za to ze moge jezdzic, jezdzic samochodem w którym jest sporo do zrobienia. I teraz część zasadnicza - co mam dalej z tym autem zrobić. Na pewno nie będę nim jeździć i musze się jakoś go pozbyć. Tylko pytanie jak. Czy sprzedać je na złomie, czy spróbować na allegro opisać cała sytuacje i sprzedać go osobie która rozmontuje sobie go na czesci i sprzeda (skrzynia biegów, silnik, dwa przednie amortyzatory w idealnym stanie) czy może samemu się w to bawić. Jakie waszym zdaniem rozwiązanie byloby najlepsze. Bardzo dziękuje za wszystkie rady
gizgs
Nowicjusz

Miejscowość: Pabianice

06 Maj 2011, 19:09

gizgs napisał(a):Okazało się że koszt nabicia nowych numerów z przeglądem to 700 zł.

A niby za co masz bulić te 7 stówek...Mozesz mi wyjaśnić... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Maj 2011, 19:15

Bardzo chętnie. W wydziale komunikacji płacę kilkanascie złotych za wydanie nowych numerów (słyszałem różne wersje wiec nie podam konkretnej kwoty), rzeczoznawca - 300 zł(ponoć obowiązkowy), koszt nabicia numerów (100 zł), koszt przeglądu (162zł) czyli zakładając ze pierwsza kwota wyniesie gdzieś koło 50 zł wychodzi 610 zł. No i oczywiście byłbym zapomniał o najważniejszym - musze wyrobić sobie nowy dowód czyli kolejne 70 zł. Bardzo dużo jeżdzenia więc spale za te 20 zł gazu. Jak nic wychodzi 700 zł
gizgs
Nowicjusz

06 Maj 2011, 19:21

gizgs napisał(a): rzeczoznawca - 300 zł(ponoć obowiązkowy),

To chyba ze będzie Ci pisał ocenę złotym piórem... :!: :!: Tak w tym wypadku rzeczoznawca musi być...A tańszego nie mozesz sobie wykukac... :?: :?:
gizgs napisał(a):koszt przeglądu (162zł)

To normalne...Dostajesz wynik "N" i z zaswiadczeniem do WK...
gizgs napisał(a): koszt nabicia numerów (100 zł),

Dokładnie 49.- + nowa TZ w kwocie...36.-....
gizgs napisał(a):musze wyrobić sobie nowy dowód czyli kolejne 70 zł.

Niestety ale tak...

[ Dodano: 6 Maj 2011, 19:23 ]
Ps.Oczywiscie po tym wszystkim jeszcze bad.poprawkowe za 20.- zakładając ze pozostałe sprawy są ok.... :wink: No moze faktycznie sie tego trochę nazbierać ale myslę ze nie az 700.- ...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Maj 2011, 19:28

Dobrze, przyznaje się, mam tendencje do zawyżania cen:) jakbyś mógł to poradź mi co zrobić bo czy to jest 600 czy 550 czy 700 to i tak trochę dużo. Gdyby jedynym problemem byl ten numer to bym sie zdecydował ale tam jest kilka rzeczy to zrobienia, na pewno prog, na pewno amortyzatory z tyłu.
gizgs
Nowicjusz

06 Maj 2011, 19:32

gizgs napisał(a): jakbyś mógł to poradź mi co zrobić

Niestety ale ja moge Ci podpowiedziec w sprawach dla Ciebie nieznanych i podpowiedzieć jak zrobic-ulatwić zrobienie pewnych spraw.Jednak ostateczna decyzja nalezy do Ciebie i to wlasnie Ty o tym musisz zdecydować.Trzeba to policzyc jaki bedzie faktyczny koszt doprowadzenia sprawy do końca i czy sie opłaca...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Maj 2011, 19:35

To, że się nie opłaca zrobić to już wiem ale zastanawiam się ile bym dostał za ten samochód na szrocie, ile na allegro sprzedajac go bez przegladu (chyba nie jest to niezgodne z prawą) czy może lepiej wystawić go na częsci (skrzynia biegów 400 zł + silnik 500 zł + inne duperele x zł) Co ty byś zrobil?
gizgs
Nowicjusz

06 Maj 2011, 20:01

gizgs napisał(a):ale zastanawiam się ile bym dostał za ten samochód na szrocie

Tego to nie wiem.Musisz sam sie dowiedziec...
gizgs napisał(a): ile na allegro sprzedajac go bez przegladu (chyba nie jest to niezgodne z prawą)

Tego to raczej nie rob.Nieczytelny-uszkodzony nr.vin.jest wada prawną a więc osoba która kupi od Ciebie ma prawo go zwrocic...No chyba ze poinformujesz kupujacego o całym tym "pasztecie"z nr.vin. a najlepiej na pismie zeby nie było niedomówień..
gizgs napisał(a):czy może lepiej wystawić go na częsci

A na jakiej podstawie wyrejestrujesz go w WK.. :?: :?: .
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP