Prosze o porade

09 Sie 2017, 19:45

Witam mam pytanie do was nie mam narazie prawa jazdy samochod mam juz kupiony i rejestrowac go na siebie czy na ojca? :?
Druga sprawa ubezpieczenie czy jezeli bede mial na siebie zarejestrowane auto a ubezpieczenie bedzie na ojca i mnie dopisze jako wspolwlasciciel bo ma znizki i jak policja np mnie zatrzyma ze nie mam prawa jazdy cos sie stanie ze znizkami ojca ???
I trzecia sprawa auto zarejestrowane na ojca i ubezpieczenie ja jestem dopisany jezdze bez prawka czy jak mnie policja zatrzyma beda jakies problemy ze auto nie stoi na mnie i ubezpieczenie a jezdze nim i czy nie przepadna znizki ojca oprocz mandatu 500zl wiadomo.
oprawca
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 02 1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 1.9tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Sie 2017, 19:59

Jazda bez uprawnień jest zabroniona. chyba wyczerpałem temat.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Sie 2017, 20:44

Jazda bez uprawnień w przypadku kolizji czy wypadku może mieć drastyczne konsekwencje. Finansowe jak i prawne. Nie warto ryzykować . Lepiej poczekać na uzyskanie prawa jazdy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

09 Sie 2017, 21:07

oprawca napisał(a):rejestrowac go na siebie czy na ojca?
rejestruj na siebie bo gdy zarejestrujesz na ojca za każdym razem gdy dostaniesz mandat może być ukarany także ojciec za udostępnianie auta osobie nieposiadającej uprawnień.
oprawca napisał(a):jak policja np mnie zatrzyma ze nie mam prawa jazdy cos sie stanie ze znizkami ojca ???
samo zatrzymanie nic nie ma do OC co innego gdy spowodujesz kolizje/wypadek.
oprawca napisał(a):I trzecia sprawa auto zarejestrowane na ojca i ubezpieczenie ja jestem dopisany jezdze bez prawka czy jak mnie policja zatrzyma beda jakies problemy ze auto nie stoi na mnie i ubezpieczenie a jezdze nim i czy nie przepadna znizki ojca oprocz mandatu 500zl wiadomo.
tutaj patrz pkt. Pierwszy i najkorzystniejszej będzie jak zarejestrujesz na siebie i pójdziesz z ojcem ubezpieczyć auto z jego zniżkami.

Ogólnie nie mam nic do tego żeby ktoś jeździł bez prawka pod warunkiem że umie to dobrze robić i nie jeździł pijany :!: Wystarczy popatrzeć co na niektórych którzy mają prawko ( dziwię się jak je wogole dostali) jak jeżdżą a raczej przeszkadzają innym w jeździe, np starsze osoby powinne mieć testy sprawnościowe co kilka lat a niektórzy nie powinni w ogóle dostać prawka na takim poziomie na jakim są.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sie 2017, 21:28

Kao napisał(a):Ogólnie nie mam nic do tego żeby ktoś jeździł bez prawka pod warunkiem że umie to dobrze robić i nie jeździł pijany
Zgadza się . Ci bez prawka mogą jeżdzić OK. Jednak jest jedno ale . Przecież wiesz że FU wyłączają swoją odpowiedzialność w przypadku / wypadku gdy sprawca nie ma uprawnień. Twoja wypowiedż wprost zachęca do jazdy bez prawka , a co powiesz takiemu delikwentowi gdy spowoduje mimo wszystkiemu jakiejś zajście ? Ja wybuliłem kasę za takiego super kierowcę , za naprawę tego co uszkodził . FU się wypięła.Nie miął uprawnień więc ......becalen :mrgreen:
Kao napisał(a): Wystarczy popatrzeć co na niektórych którzy mają prawko ( dziwię się jak je wogole dostali) jak jeżdżą a raczej przeszkadzają innym w jeździe, np starsze osoby powinne mieć testy sprawnościowe co kilka lat a niektórzy nie powinni w ogóle dostać prawka na takim poziomie na jakim są.

Nie dyskryminuj :mrgreen: Jednak mają uprawnienia . Mogą popełniać błędy . Jest tutaj różnica między nimi a tymi co jeżdzą bez prawka . Zgadzasz się ?
bonifacy
Stały forumowicz

09 Sie 2017, 21:49

Po to przecież jest FG ktory tak doi kasę od niewinnych ludzi żeby wypłacać za takie zdarzenia no bo co mnie obchodzi że sprawca wypadku nie miał prawka czy ubezpieczenia???? Przecież to nie moja wina więc dlaczego ja mam cierpieć z tego powodu???? Chyba po coś te ubezpieczenia płacimy. A teraz coś mi się obiło o uszy że jest tak że to Twoja firma UB wypłaca Ci odszkodowanie a sama o zwrot ubiega się do UB sprawcy ale ile w tym prawdy to nie wiem
bonifacy napisał(a): Jednak mają uprawnienia . Mogą popełniać błędy . Jest tutaj różnica między nimi a tymi co jeżdzą bez prawka . Zgadzasz się ?
no nie do końca się zgadzam sam znam osoby które nie powinne dostać prawka żeby daleko nie szukać moj brat cioteczny i kolega. To nie to że oni popełniają błędy oni poprosi się do tego nie nadają. Mój brat np prawko ma już kilka lat do tej pory przy zmianie biegów zamiast na drogę patrzy na gałkę jednocześnie zjeżdżając z pasa lub drogi. Kumpel myli hamulec ze sprzęgłem już o innych pierdołach nie wspomnę a takich ludzi jest bardzo wiele. Niektórzy mają to chyba wrodzone inni się do tego nie nadają a większość się poprostu nauczy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...

09 Sie 2017, 22:18

Temat rzeka , Ogólnie tutaj na forum nie namawiamy jazdy bez uprawnień. Ci co je mają mogą być łamagami jednak są chronieni w zakresie zdrowego rozsądku przez FU czy to komuś się podoba czy nie . Koniec dyskusji .
bonifacy
Stały forumowicz