Przeróbka samochodu osobowego na ciężarowy (z kratką)

20 Kwi 2009, 22:17

Mam dużo informacji dot. tematu ale jedne przeczą drugim.
1. czy można przerobić samochód używany osobowy na ciężarowy z kratką w stacji obsługi
2. czy otrzyma się na to homologację?
3. czy są jakieś wyspecjalizowane formy które się tym zajmują?
4. czy odliczenie vatu od paliwa ma związek z wielkością części ładunkowej pojazdu?
matio91
Nowicjusz

21 Kwi 2009, 19:52

1. można przerobić na ciężarowy z kratką
2. nie otrzyma się na to homologacji (chyba, że pojazd był kiedyś ciężarowy -sprawdź w karcie pojazdu)
3. są firmy, które się tym zajmują
4. odliczenie ma związek z ładownością.

Zgodnie z wyrokiem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w tej sprawie obecnie powinny w Polsce obowiązywać przepisy o VAT z przed dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej czyli z 30.04.2009. Z przepisów tych wynika, że aby odpisywać VAT od kupna pojazdu i paliwa do niego musisz mieć pojazd ciężarowy o ładowności powyżej 500 kg.

Niestety obecne wytyczne Ministerstwa Finansów uznały, że musi być to samochód ciężarowy z homologacją producenta. Wytyczne te moim zdaniem nie są zgodne z tym co jest w wyroku ETS gdyż zapis taki nie istnieje w ustawie obowiązującej 30.04.2009.
W takiej sytuacji musisz się poradzić w swoim US lub wystąpić o interpretację przepisów podatkowych - ja właśnie czekam na interpretację w tej sprawie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Maj 2010, 15:14

Witam!
Pozwalam sobie odświeżyć temat, bo przepisy w międzyczasie się zmieniły.
Będę wdzięczny za odpowiedzi/informacje od osób które są w temacie i znają się na homologacjach, odliczeniach VAT za paliwo itp. :)
Mam malutką firmę i planuje zakup samochodu na nią. Zależy mi, żeby auto było na 4 (ew. 5) osób i żeby można odliczać VAT z paliwa. Nie chcę vana 2-os.
Zauważyłem, że jest trochę (ale mało) samochodów sprzed 2004 roku z kratką - pierwsze z brzegu:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z tego co, się orientuję to śmiało można brać takie auto i bez problemu będę mógł odliczać vat z paliwa. Ale ja myślałem o autku trochę młodszym typu Astra 3 (2005-2007) czy Mazda 3. Takich aut z kratką nie ma, bo wtedy przepisy były inne. (Są tylko vany 2 os. z blachą zamiast szyb w przypadku Astry)

Ale - i tu pojawia się cały zamęt, są takie samochody (np.Astra) sprowadzone z Niemiec/Francji, które rzekomo mają homologację ciężarową. Przykłady:

Jest tego sporo więcej...
Czy jest opcja, żeby kupić taki samochód i odliczać vat z paliwa. W końcu homologację ma. Ale co z kratką, bo zgodnie z obecnym prawem - samochód cięż. musi mieć oddzieloną część bagażową od osob. Czy w takim razie można sobie zamontować homologowaną kratkę w ASO? Jak to będzie z liczbą osób, na ile jest zarejestrowany samochód. Musi być na 4 czy może być na 5 osób?
Dzwoniłem też do takich sprzedawców sprowadzonych ciężarowców typu Astra i oni twierdzą, że wystarczy sznurkiem odgrodzić, nie trzeba żadnej kratki metalowej. I śmiało można rejestrować jako ciężarowy 4 os. (4 ze względu na ładowność powyżej 500 kg.)

Dzwoniłem już do Wydziału Komunikacji w moim mieście, wydzwaniałem po ASO i Stacjach Diagnostycznych i dalej nie wiem o co chodzi :/ Wszyscy się plączą, i chyba sami do końca nie wiedzą.
mesiash
mesiash
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

06 Maj 2010, 20:44

Jezeli samochód posiada świadectwo homologacji jako osobowy to zostanie do końca
swoich dni samochodem osobowym.P.Dariuszu proszę mi pokazać kto moze dokonać
takiej zmiany.Jezeli Pan coś chce napisać i pomóc ludziom to proszę zastanowić się co
Pan pisze.Owszem z ciezarowego na osobowy nie ma najmniejszego problemu...
Takiej zmiany mozna dokonac prawie na kazdej SKP...
Mesiash-nie wiem czy Ci to rozjaśni trochę sprawę ale:
poszukaj sobie na stronie MF pisma z dn.13.02.2009r NR.PT3/812/4/15/CZE/09/185
P.Dariuszu chyba ze ma Pan na myśli blyskawiczne przerejestrowanie z osobowego na
cięzarowy u naszych sąsiadow za Odrą...Ale to moze dotyczyć tylko samochodów
przed I rej. w Polsce.Jednak nie chciałbym byc na miejscu tych chwilowych szczęśliwców którzy nie placą dzisiaj akcyzy...Świat śię zrobił bardzo maly i wszystko
mozna sprawdzić... :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietrzeźwy poranek wśród kierowców
    Aż jeden na czterech kierowców prowadzi samochód rano, po zaledwie kilku godzinach snu poprzedzonych spożywaniem dużych ilości alkoholu. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że aby w pełni wytrzeźwieć ...