Rdza w Sprinterze

22 Mar 2009, 19:21

Wiem, że temat stary jak rdza, jednak stoję teraz przed tym faktem, zwłaszcza, że wypływa ruda spod uszczelek w szybach i pojawiły się kropki, a raczej rude wrzody, które częściowo zawdzięczam piaskarkom posypującym nie tylko ulice, lecz także moja karoserię.
Wiem, że w Sprinterach, rdza to jedyna wada tych samochodów i skłaniałbym się do tej opinii, lecz do rzeczy.
Byłem u lakiernika, który na dzień dobry nie zapewnił mnie że w 6 tys. zamknie się cała sprawa usunięcia wrzodów. Całą drogę powrotną zastanawiałem się, czy wracam z warsztatu, czy z domu wariatów.
Mam prośbę koledzy i koleżanki: opiszcie proszę wasze sposoby na rdzę.
fly fever paragliding forever
motoholica
Nowicjusz

31 Mar 2009, 19:42

Witaj kolego.
Uwarzam, że to nie wina piaskarek.
Opisze tobie mój przypadek:
Sprinter 2007r. blaszak kolor biały, kupiony w październiku 2007.
W styczniu2008 r zauwarzyłem po umyciu samochodu rdze wszędzie ( przód, tył, boki, nawet dach ) małe rdzawe punkciki.
W styczniu 2008 zgłosiłem w servisie mercedesa, że taka sytuacja ma miejsce.
Oznajmiono mi, że to jest moja wina,że jeżdże po drogach gdzie piaskują i tną szlifierkami kątowymi, oraz, że to są odpryski po kamieniach. Oczywiście ma pan obowiązek zaopatrzyć sę w płyn, który będzie zapobiegać takiej sytuacji ( usłyszałem w servisie mercedesa, gdzie taki płyn nabyłem koszt ponad 100 zł.). Cały dzień czyściłem samochód.
Dzisiaj znowu zareklamowałem to samo co wcześniej- odpowiedż ta sama .Nie wiem co z tym zrobić ale przyjechał drugi taki sam samochód jak mój do servisu gdzie zauważyłem takie same objawy rdzy (właściciel był zdumiony i tez bedzie reklamować). Pracownicy servisu dalej się upierali, że to moja wina , za servisem stał następny gdzie było to samo.
Nie zostawie tego tematu, będę się dalej starał o uznanie reklamacji bo to my kierowcy jesteśmy idiotami, bo nie dbamy o nasze samochody i jeździmy tam dzie piaskują i tną szlifierkami, oraz rzucamy w nasze samochody kamieniami co powoduje odpryski. Zobaczymy co servis z tą usterką zrobi tym bardziej, że udowodniłem, że to nie tylko mój jest taki przypadek na samym placu seriwsu 3 sztuki taka sama rdza.
W razie jak będzie potrzeba to sie zwrócę do Warszawy o pomoc, myślę, że TVN Turbo też by się tą sprawą zajęło.
Narazie nie będę pisał jaki to servis i gdzie.
pozdrawiam
fermagryfino
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopomorskie

07 Kwi 2009, 16:11

Ciężka sprawa i po dobremu raczej nie poradzisz. Na dobrą sprawę należy wymienić całą budę czy de facto cały samochód.
Daimler i Benz będzie się bronił przed tym rękoma i nagami.
Jak najszybciej rzeczoznawcę i żądać wymiany nadwozia.
Moim poprzednim samochodem był Mercedes Vito, obecnym Nissan ... zgadnij dlaczego :wink:
Dla ułatwienia dodam że po pół roku użytkowania przednia maska wyglądała jakby podziobały ją ptaki. Bryka była z salonu. Sprzedałem ją po ośmiu latach i była zardzewiała jak nie przymierzając Polonez ( bez obrazy dla Poldka :wink: ).
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

26 Sie 2009, 21:28

Witam po raz kolejny.
Sytuacja sie diametrialnie zmienila od 31.03.2009r. , ale dalej walcze.
Pisma do serwisu nic nie daly - brak jakiejkolwiek odpowiedzi.
Pisma do warszawy - brak odpowiedzi.
Dopiero jak zrobilem opinie Bieglego dostalem pismo z Mastricht z ktorego wynikalo zebym sobie dal spokój , bo to moja wina a rdza jest "rdzą nalotową" i żebym zrozumiał i zaakceptował ich stanowisko.
Było jeszcze kilka pism, skarg i zażaleń które do Mercedesa kierowałem.
Napisałem email do Tvn ( Turbo Kamera ), w ciągu kilku dni od kiedy dostali moją prośbę zajęcia się sprawą,z Mercedesa otrzymałem dwa (faxem) pisma w tym jedno w niedzielę w nocy.
W dniu wczorajszym był technik z Warszawy który stwierdził, że to moja wina że źle dbam o samochód. ( nie wiem jak to robić lepiej )
Odkręcono plastikową boczną listwę drzwi przesuwnych - i zgroza pęcherze rdzy.
W dn jutrzejszym tj. 27.08.2009r. na miejscu ma być Tvn i kręcić reportaż na temat tej rdzy.
Będę informować na bieżąco przbieg zaistniałej sytuacji.

Przyjrzyjcie się swoim Sprinterom i nie dajcie się robić w balona.
Gwarancja jest gwarancją ( co kolwiek to słowo znaczy dla Mercedes Benz Polska)

[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 21:50 ]
W dniu dzisiejszym byli z TVN-u.
Najprawdopodobniej 21.09.2009r. w programie TVN Turbo (Turbo Kamera), bedzie reportaz z moim i kolegów udziałem, w sumie były trzy sprintery (2x2007 i 2008 rocznik).
Zachęcam wszystkich urzytkowników aby nie zostawili sprawy rdzy samej sobie.
Bedę informował na bieżąco postępy walki z mercedesem.
fermagryfino
Nowicjusz

29 Sie 2009, 23:21

fermagryfino napisał(a):Odkręcono plastikową boczną listwę drzwi

ot, to cały Mercedes :D
pozdro
ayekt4
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

01 Wrz 2009, 23:24

Mała galeryjka zdjęć.

Proszę o opinie czy taka rdza powinna znajdować sie na 18 miesięcznym samochodzie ???

[link wygasł]
fermagryfino
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na rower w kasku czy bez?
    Zgodnie z obecnie obowiązującym w Polsce prawem rowerzyści nie mają obowiązku jazdy w kaskach, więc używać kasków czy nie? Statystyki i badania wskazują, że używanie kasku przez rowerzystów ogranicza ryzyko ...

06 Wrz 2009, 21:38

Logiką jest ,ze nie powinno to mieć miejsca :!:
ale jak juz pisałem,Mercedesa to urok....ruda go lubi i tyle.
PS,tak wogóle to sam bym sie mocno wkurzył jak po tak krotkim czasie ujżałbym bym rudą.
pozdro
ayekt4
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

21 Lut 2010, 23:50

p. Marku
Hętnie poświęcił bym panu chwile ale nie zostawił mi pan maila na który mam sie skontaktować z panem.
A jeżeli chodzi o walkę z Mercedesem to bardzo ciężka sprawa ale na chwilę obecną jeszcze mam nadzieję , że sąd roztrzygnie sprawę w sposób satysfakcjonujący moją i wiele innych osób w ten sposób oszukanych przez Mercedesa .
Jednocześnie muszę napisać , że osób oszukanych w ten sposób jest bardzo dużo lecz bardzo mało osób zamierza walczyć o swoje tzn. przede wszystkim opłaty sądowe z jakimi się to wiąże są kosmiczne ( i jak można walczyć o swoje opłaty sądowe ok. 7500 PLN + koszty adwokata )
fermagryfino
Nowicjusz

08 Wrz 2011, 21:27

Witam ponownie.

Walka z Mercedesem dalej trwa .

Dam znać jak coś się zmieni.

wg mecenasa sprawa powinna być roztrzygnięta na moją strone, ale zobaczymy.
fermagryfino
Nowicjusz

08 Wrz 2011, 22:32

fermagryfino napisał(a):Narazie nie będę pisał jaki to servis i gdzie.

Nie musisz.Znam ich adres bardzo dobrze.Mam tam kolęgę na Stacji Diagnostycznej... :wink:
Jestem pewny ze to jest wlasnie produkt Made in Poland.Dla mnie taki stan rzeczy jest normalka bo spotykam sie z tym w trakcie wykonywania OBT na SKP...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2013, 22:51

Witam po długim czasie.

Chciałbym poinformować wszystkich zainteresowanych , że walka dalej trwa.

Mam nadzieje że już nie długo coś sie wyjaśni .

Najbliższa rozprawa 7.02.2013 r. w Bielsku Białej

Pozdrawiam i czekajcie na info
fermagryfino
Nowicjusz

05 Lut 2013, 23:38

o jasna ch...a! walka trwa nadal? kurde! normalnie wierzyć się nie chce, zwłaszcza, że to Mercedes. Lecz bez względu na markę, wydaje mi się, że masz kłopoty, bo Polska to kraj kłopotów i my Polacy to chodzące problemy i mam tu na myśli ludzi, z którymi walczysz, bo z lektury zrozumiałem, że walczysz w Bielsku Białej, czyli w Polsce. Nóż i nie tylko się w kieszeni otwiera.
fly fever paragliding forever
motoholica
Nowicjusz

10 Lut 2013, 11:14

I jak się toczą sprawy ? Mam taki sam problem w sprintku z 2009 r. i stoję przed decyzją co dalej z tym robić. Czy próbować na własną rękę czy powalczyć czy pozbyć się samochodu i problemu (choć biorąc pod uwagę ogół to poza tą rdzą to nie narzekam). A jak go kupowałem to mówili że w tych rocznikach już nie ma problemu rdzy :@
64Dyzio
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1984
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: MB SPRINTER 318
Silnik: 3,0 CDI V6 184 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Lip 2013, 02:48

Witam
Mój tata posiada dwa sprintery jeden 2008r 315 cdi drugi 2010r 318 cdi. Ostatnio podczas mycia 318 oniemiałem gdy zobaczyłem rudawe kropki na budzie (głownie wytłoczenia gdzie w pasażerskich jest szyba). Co dziwne w drugim pomimo że jest starszy to nie ma tego problemu. Według mnie problem leży w lakierze gdyż 315 jest polakierowana na czerwono a 318 ma standardowy biały lakier. U znajomego który posiada 315 (srebny lakier) z pierwszych miesięcy produkcji też nie ma problemu z rdzą natomiast w 319 za którą rok temu dał 190tys zł ! już się pojawiają rdzawe kropki i on ma własnie biały lakier.
Hjrdy
Obserwowany

Auto: Mercedes ML 320 cdi

17 Lip 2013, 19:36

Witam ponownie .
9.07.2013 r. sprawa się po raz kolejny odbyła w Bielsku Białej.
Podobno ( podobno bo nie byłem czekam na protokół rozprawy) sprawa została skierowana do ponownego rozpatrzenia przez drugą instancje ( już po raz drugi ) , ponieważ Pan Z. zmienił się ze sp. Z o.o. na sp. S.A. i sprawa biegnie od początku.

Kolego 64Dyzio dlaczego masz się poddawać , przecież to za twoje ciężko zarobione pieniądze kupiłeś to " Rdzawe coś ".

Jak wszyscy będą sobie odpuszczali to coraz większy syf będzie nam wciskany za nie małe pieniądze.

Podrawiam wszystkich użytkowników SPRINTERÓW ( chociaż gwiazda na masce samochodu mercedes kiedyś coś znaczyła, teraz już nic nie znaczy ).
fermagryfino
Nowicjusz