Rejestracja auta nabytego od polaka ktory kupil je w DE

03 Lip 2012, 10:02

Witam
Kupiłem samochód od osoby prywatnej w Polsce, który został przez tą osobe sprowadzony z niemiec
Teraz nie do końca wiem jak zarejestrować ten samochód

Dokumenty (papierki i świstki) które posiadam to :
- opłata recyklingowa
-polisa na miesiac
-fahrzeugbrief
-oświadczenie że samochod został przywieziony na lawecie bez tablic
-tłumaczenie dowodu rejestracyjnego część 1 i część 2
-potwierdzenie opłaty skarbowej vat25
- umowe między polakiem który auto kupił od niemca i niemcem
-umowe kupna auta od polaka
-dokument potwierdzający zapłate akcyzy
-jeszcze jakąś małą książeczke z napisem Zulassungsbescheinigung Teil I

Co jeszcze jest mi potrzebne do rejestracji samochodu ??
Z tego co doczytałem został mi jeszcze vat 24 proszę powiedziec czy dobrze myśle ??
I jeszcze jeden problem mam, gdyż w papierach które otrzymałem od sprzedajacego nie ma potwierdzenia przeglądu technicznego wykonanego w polsce (sprzedajacy upiera się ze przeglad jest na rok i powinien być, niestety nie ma go w dokumentach które od niego otrzymałem ) Czy powinienem przed rejestracją przegląd zrobić czy można po ??
Wyczytałem jeszcze że ubezpieczenie na cały rok musze wykupić w tym samym dniu w którym zarejestruje samochów.
Proszę o wyrozumiałość gdyż kupno i rejestracja samochodu to nowość w moim życiu i nie ma mi kto tego wytłumaczyć więc czuje się troche zagubiony .
Zdzislaw84
Obserwowany

Auto: Fiat Stilo 1.6 16V

04 Lip 2012, 17:27

Zdzislaw84 napisał(a):Z tego co doczytałem został mi jeszcze vat 24 proszę powiedziec czy dobrze myśle ??

Masz już vat 25. składasz wniosek vat 24 dostajesz vat 25

Zdzislaw84 napisał(a):I jeszcze jeden problem mam, gdyż w papierach które otrzymałem od sprzedajacego nie ma potwierdzenia przeglądu technicznego wykonanego w polsce (sprzedajacy upiera się ze przeglad jest na rok i powinien być, niestety nie ma go w dokumentach które od niego otrzymałem ) Czy powinienem przed rejestracją przegląd zrobić czy można po ??

Zobacz w tłumaczeniu czy jest ważny przegląd. Tylko uważaj bo w Niemczech przeglądy są robione co 2 lata w Polsce co rok więc musisz odjąć 1 rok
Adzik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...