Rejestracja pojazdu bez dowodu

11 Kwi 2025, 21:47

Cześć wszystkim, mam takie pytanie dotyczące rejestracji samochodu w wydziale komunikacji. Kilka dni temu kupiłem samochód, który sprzedający sprowadził z Niemiec. Został on zarejestrowany w Polsce, właściciel posiadał tylko miękki dowód. Kupiłem od niego to auto, spisaliśmy umowę, sprawdziłem wcześniej VIN, wszystko było ok. Sprzedający powiedział, że odbierze już normalny dowód rejestracyjny i prześle mi go pocztą. Od kilku dni natomiast nie spieszy się z tym faktem i mam wrażenie, że jakoś nie jest chętny aby mi go podesłać. Podczas spisywania umowy zrobiłem zdjęcie jego dotychczasowego dowodu i wszystko było tam ok, również zgodne z danymi pobranymi z historii pojazdów gov.pl. Posiadam wszystkie dokumenty dotyczące samochodu, raport z przeglądu, polisę OC itp., brak tylko dowodu rejestracyjnego. Czy w takim przypadku mogę jakoś dokonać rejestracji w wydziale komunikacji? Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
winc
Obserwowany

12 Kwi 2025, 06:44

Tak z adnotacją w umowie że brakuje dowodu i tak samo we wniosku do rejestracji, tak przynajmniej było kiedyś.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auta do driftu za rozsądne pieniądze – które wybrać?
    Z czasem czy innymi kierowcami możemy ścigać się praktycznie każdym samochodem. Ale kiedy chodzi o drift, to bez napędu na tył i odpowiedniej mocy nawet nie ma co stawać na torze. Popularność jazdy bokiem w Polsce stale rośnie, ...
    II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego
    W miniony weekend w malowniczych okolicach Poznania odbył się II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego. Wraz z klasykami do rywalizacji stanęły hybrydowe Toyoty Auris TS Kombi Freestyle, których załogi ...