Rejestracja pojazdu online

11 Paź 2020, 12:28

Cześć,

jestem w trakcie rejestracji pierwszego samochodu. Zdecydowałam się na rejestrację online, żeby było szybciej i łatwiej :lol: I potrzebuję pomocy. Wysłałam wniosek przez esp.pwpw.pl ponad miesiąc temu i teraz takie widnieją statusy na moim wniosku:
Status: Przyjęte
Etap realizacji wniosku: (puste)
Powiadomienia z urzędu: Brak
Wniosek przesłany: Tak
Płatność: Brak
Profil Kandydata na kierowcę: (puste)

Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi powiedzieć co ja mam teraz zrobić? Miałam dostać drogą elektroniczną wezwanie do złożenia oryginałów dokumentów, ale ani żadnego maila nie dostałam, ani z tych statusów nic takiego nie wynika. Czy mogę po prostu pójść do urzędu i tam załatwić resztę formalności, czyli te dokumenty i płatność? Czy mój wniosek już faktycznie istnieje i jak tam pójdę, nie powiedzą mi, że mam jeszcze czekać?

Problem może prozaiczny, ale będę bardzo wdzięczna za pomoc. Gubię się w tym świecie samochodowych spraw :)
Pozdrawiam!
Dziewczyna102
Obserwowany

Zdjęcia: 0
0

11 Paź 2020, 13:46

Musisz zadzwonić do urzędu w którym będzie rejestrowany pojazd i dowiedzieć się co z twoim wnioskiem. Oni powinni Ci najszybciej pomóc bo ten wniosek powinien trafić bezpośrednio do nich.
Być może jak sprawdzą to od razu umówią Cię na wizytę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

13 Paź 2020, 11:04

I po co istnieje w ogóle rejestracja online skoro nie działa... Wątpie, że jesteś jedyna której takie coś się przytrafiło.
malmon3
Aktywny

0

18 Paź 2020, 12:52

Jaka rejestracja Online? Nie ma czegoś takiego.

kto Ci wyda tablice i dowód rejestracyjny? urzędnik podjedzie do domu?

Online jest tylko możliwość zgłoszenia zbycia lun nabycia.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

18 Paź 2020, 15:57

andrewb25 napisał(a):Jaka rejestracja Online? Nie ma czegoś takiego.

Jak najbardziej jest i działa.
andrewb25 napisał(a):kto Ci wyda tablice i dowód rejestracyjny? urzędnik
podjedzie do domu?

Nie. Po tablice i naklejki trzeba samemu podejść, po urzednio ustalonej przez urzędnika godzinie.. Rejestracja online służy tylko do złożenia wniosku. TR i DR oddaje się podczas odbioru nowych TR, po złożeniu wcześniej oświadczenia. Oczywiście również online.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

18 Paź 2020, 21:01

jak dla mnie to nie jest Online.

Online to jest wtedy jeżeli mogę to załatwić bez wychodzenia z domu.

A jednak i tak trzeba pojechać po odbiór dowodu i tablic.

Ja tylko zgłaszam sprzedaż Internetowo Umowa lub faktura + Wniosek

A rejestacja niestety trzeba najlepiej pofatygować się d WK i załatwić to w tym samym dniu.
andrewb25
Stały forumowicz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...

19 Paź 2020, 19:06

Dobrze, że przynajmniej takie coś jest, a wysyłka kurierem tablic i dowodu do domu to myślę, że dobry pomysł ;) Żeby tylko jakoś dobrze to funkcjonowało.
malmon3
Aktywny

0

19 Paź 2020, 19:10

andrewb25 napisał(a):A rejestacja niestety trzeba najlepiej pofatygować się d WK i załatwić to w tym samym dniu.

Nie polemizuj już lepiej :mrgreen:
Przerejestrowanie/rejestracja jest on line. TR i DR odbierasz osobiście. Po przerejestrowaniu/zarejestrowaniu i tyle w temacie.
Inna sprawa to taka, że w wielu WK inaczej się nie da - koronawirus. Jak pojedziesz osobiście do WK, to cię nie obsłużą - przed wejściem są skrzynki podawcze. A do WK można wejść tylko po TA i DR po uprzednim telefonie od urzędnika.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

23 Paź 2020, 20:59

NO dobrze a jak będziesz miał coś źle wypełnione lub się pomylisz, to będziesz tak pier....ł się pół roku z rejestracją online, tak jakby nie można było podjechać i normalnie zarejestrować . Polska to nie UK . Może za kilka lat się coś zmieni jak zaczniecie głosować na odpowiednie osoby :mrgreen:
Powiesz zaraz że czasu nie masz bo praca bo wyjazdy , koronawirus, nie ma kiedy. To nie bierz się za zakup auta tylko tramwajem jeździj :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

0

26 Paź 2020, 00:59

andrewb25 napisał(a):NO dobrze a jak będziesz miał coś źle wypełnione lub się pomylisz, to będziesz tak pier....ł się pół roku z rejestracją online, tak jakby nie można było podjechać i normalnie zarejestrować . Polska to nie UK . Może za kilka lat się coś zmieni jak zaczniecie głosować na odpowiednie osoby

Zrozum człowieku jedną ważną rzecz, o której już wspominałem - nie wszędzie możesz iść do WK i załatwić sprawę osobiście. W wielu WK jest tak, że całą rejestrację MUSISZ załatwić on-line, a do WK idziesz tylko i wyłącznie po odbiór TR i DR i to na konkretną godzinę i do konkretnego okienka. W innych jest tak, że jak nie chcesz on-line, to musisz sobie wszystkie dokumenty wydrukować ( możesz zadzwonić do WK i urzędnik powie ci jakie dokumenty są potrzebne, a nawet wyśle ci je na emaila), wypełniasz je i wrzucasz do skrzynki podawczej w WK. Potem urzędnik dzwoni do ciebie i wyznacza ci datę i godzinę, kiedy masz przyjąć po DR i TR.
W obu przypadkach nie ma tak jak kiedyś, że idziesz do WK i tam wypełniasz dokumenty i je podajesz do okienka gdzie urzędnik sprawdza przy tobie czy są dobrze wypełnione itd itd.
A z kolei inne WK działają normalnie. Ot, taki kraj.
andrewb25 napisał(a):Powiesz zaraz że czasu nie masz bo praca bo wyjazdy , koronawirus, nie ma kiedy. To nie bierz się za zakup auta tylko tramwajem jeździj

Odnosząc się do tego co napisałem wyżej, teraz widzisz jakie głupoty wypisujesz. A jeżeli chodzi o komunikację miejską, to w wielu miejscowościach jest ona bardzo ograniczona, ludzie stoją na przystankach, a jak przyjeżdża tramwaj, autobus czy bus, to cię nie zabierze, bo jest już komplet pasażerów...
Masz auto, wozisz tyłek i nie wiesz co to jest podróżować w obecnych czasach komunikacją miejską. Więc się nie wypowiadaj, bo obecnie nie jest to na miejscu, bo nikomu, kto z tej komunikacji musi korzystać nie jest do śmiechu :/
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

26 Paź 2020, 20:01

może tak ,może nie..
U nas jest tak że umawiasz się na godzinę i przynosisz dokumentację i rejestrujesz.
Kto by to robił online.
Online to zgłosiłem ostatnio tylko moje sprzedaże i jest OK. Tzn. zeskanowałem i wysłałem emailem.
andrewb25
Stały forumowicz

0

26 Paź 2020, 22:57

andrewb25 napisał(a):może tak ,może nie..

Nie może tak, może nie, tylko jest tak jak napisałem.
andrewb25 napisał(a):Kto by to robił online.

Ten, kto MUSI, bo nie ma innego wyjścia. Proste.
andrewb25 napisał(a):Online to zgłosiłem ostatnio tylko moje sprzedaże i jest OK. Tzn. zeskanowałem i wysłałem emailem.

Nic wielkiego nie zrobiłeś, można to robić od dawna.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0