Renault clio II - centralny zamek

12 Sty 2009, 19:49

Witam.
Mam następujący problem. Jakiś czas temu padła mi bateria w kluczyku. Po wymianie okazało się, że kluczyk nie działa (centralny). Ktoś mi powiedział, że prawdopodobnie przyczyną jest rozkodowanie kluczyka. Został on (kluczyk) sprawdzony metodą zegarmistrzowską i wszystko z nim ok. Nie posiadam kodu ani drugiego kluczyka. Zamykam wciskając przycisk centralnego zamka wewnątrz samochodu po czym zamykam od strony pasażera ręcznie (nie da się od kierowcy zamknąć kluczykiem- zamek nie działa). Immobilizer raz widział kluczyk, raz nie. W końcu samochód przestał w ogóle palić- kontrolka ciągle świeciła i immobilizer wylądował w koszu za 250zł! Kluczyk był podpinany pod komputer, który błędu nie widzi. Proszę o pomoc. Nie wiem czy mam się decydować na serwis czy szukać mechanika czy dać sobie spokój. :shock:
ewawa26
Nowicjusz

• 12 Sty 2009, 20:35

kluczyk nalezy zakodowac wykonując po koleji ciag czynnosci do tego nie ma zadnego kodu
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

12 Sty 2009, 21:29

Mogę wiedzieć jakich czynności? Ja słyszałam o cyfrowym kodzie.
    ewawa26
    Nowicjusz

12 Sty 2009, 21:30

4 cyfrowym kodzie
    ewawa26
    Nowicjusz

13 Sty 2009, 12:18

Miałem podobny problem więc moge ci co nieco doradzić. U mnie były te same objawy z tym, że centralny jako tako działał ale po wymianie baterii miałem problem z zapalaniem, kluczyk nie rozkodowywał immobilizera. Jak chciałem odpalić samochód musiałem lekko przydusić kluczyk podczas przekręcania w stacyjce i to pomagało. Jeśli chodzi o ten 4cyfrowy kod którym można rozkodować immobilizer lub też zakodować kluczyk to w twoim przypadku nie będzie to możliwe ponieważ w renault clio II jest już nieco nowszy immobilizer którego nie da się rozkodować takim kodem. Kod w twoim samochodzie będzie ciągiem liter i cyfr. Jedynym rozwiązaniem niestety może być wizyta w serwisie gdzie możesz zlecić im naprawe starego kluczyka lub kupienie nowego. U mnie ponieważ centralny jeszcze działał kupiłem tańszy kluczyk tylko do odpalania samochodu, kosztował mnie 70zł plus 150zł za zakodowanie. Kluczyk z centralnym kosztuje ze wszystkim coś ok 450zł, ewentualnie naprawa to jak dobrze pamiętam chyba 150zł z tym że oni to wysyłali do innego serwisu i wszystko miałoby trwać do dwóch tygodni może nawet więcej. Zależy jeszcze do jakiego serwisu pójdziesz bo jak mają dobrego elektronika u siebie to sami zaproponują naprawę, najlepiej gadać z samym mechanikiem bo ci w biurze to od razu pewnie powiedzą że u nich się tego nie naprawi. Podsumowując to radze ci się udać do serwisu bo bez tego się nie obejdzie a koszty wcale nie są jakieś kosmiczne, często u różnych magików trzeba zapłacić podobne kwoty.
    pirlo333
    Początkujący

13 Sty 2009, 13:13

Mi też pomagało przyciskanie kluczyka ale do czasu. Wkońcu nie chciał zapalic wogóle. Była też próba odłączenia akumulatora na 10 min. Co niestety nie pomogło. Skończyło się wyrzuceniem immobilizera, wiec problem immobilizera już mnie nie dotyczy. Słono za to zapłaciłam, ale przynajmniej mogę odpalić samochód. Natomiast mam dalej problem z centralnym. Kluczyk niby jest dobry i jak powiedział pewien magik raz immobilizer go widział raz nie więc powiedział że nie jest rozkodowany. W serwisie powiedzieli że zakodowanie kosztuje 130 zł jeśli nie pomoże to będą coś robić za 300 zł a jak to nie pomoże to 600 zł nowy kluczyk. Nie wiem co mam robić :?
    ewawa26
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
      W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...
      BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006
      Design modelu BMW Concept Coupé Mille Miglia z 2006 roku to współczesna interpretacja stylu prezentowanego przez legendarne BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé z 1940 roku, łącząca tradycję z nowoczesnością. ...

13 Sty 2009, 16:31

Jak masz możliwość to popytaj w innych serwisach renault bo co serwis to inne ceny. Ewentualnie poszukaj jakiś elektryków którzy montują centralne zamki może taniej by co coś na to poradzili bo płacenie 600zł za kluczyk nowy to bezsens. Mniej zapłacisz za założenie nowego centralnego.
    pirlo333
    Początkujący