Renault Laguna II Wysokie spalanie

22 Sty 2013, 19:49

Witam. Mam problem ze swoją Laguną 1.9 DCI 100KM, kombi, 2004 rok. Komputer pokazuje że średnie spalanie wynosi 6,7l/100km czyli w normie. Komputer pokazuje także ,że przez ostatnie 160km spalił 10,8l czyli matematycznie wszystko się zgadza. Jednak w rzeczywistości jest inaczej obliczyłem,że auto spala prawie 10l/100km. Co może być przyczyną tak dużego spalania. Autem jeżdze po mieście bardzo rzadko. Dojeżdzam nim do pracy codziennie około 30 km bez żadnych korków tempem około 90km/h. CZy to jest normalne spalanie? HELP!!!!!
gustav23
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 07 2009
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1.9 DCI 100KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Sty 2013, 16:41

Mój Mercedes W210 2.2d bez elektroniki(pompa Bosch-a),wszystko usunąłem,pali teraz, tylko podczas jazdy miejskiej ok.7 litrów ON,nigdy więcej,waży 1470 kg w czystej postaci(bez paliwa,pasażerów),do tego w bagażniku wożę ciężar(ślisko,zima) ok.50 kg.Twoje auto nie powinno w mieście spalić więcej jak 7l,a na trasie 4.5l.Coś nie jest tak,niestety lista potencjalnych przyczyn jest dłuuuuga.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Sty 2013, 21:44

Tak jak napisał przedmówca przyczyn może być dużo, ale zacząłbym od sprawdzenia termostatu i przepływomierza.
Termostat można sprawdzić samemu - jak odpalisz silnik to dopóki nie osiągnie temperatury ~90stC chłodnica nie ma prawa się nagrzewać.
Do sprawdzenia przepływomierza potrzeba podłączyć się pod komputer i odczytać jakie wartości podaje.
Zbyszko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 09 2000
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...