Renault laguna

19 Lis 2009, 13:32

cześć czy mógłby mi ktoś pomóc padla mi skrzynia w renault laguna 2.0 rt automat 98r . obiawy były takie przy zimnym silniku kiedy zapalamem samochód wszystko było ok chodziły wszystkie biegi po przejechaniu kilku kilometrów pojawiała sie kontrolka serwisu i skrzynia przechodiła w tryb awaryjny po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka znikała aż któregoś razu po pojawienu sie kontrolki zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie przejechalem może kilometr zatrzymalem sie na światłach ruszyłem i i po chwili samochód przestał jechać znikły wszystkie biegi do przodu został tylko wsteczny teraz samochód jedzie do przodu ale przy 3/4 tyśiącach obrotów i bardzo powoli no i niewidzę kontrolki serwisu , rozmawiałem z mechanikiem i doradzil mi wymianę oleju i przczyszczenie filtra ale niema pewności że to zadziała i samochód zacznie jeżdzić .Jeżeli ktoś mógłby coś dordzić byłbym wdzięczny DZIEKI
Ostatnio edytowany przez miska, 21 Lis 2009, 15:14, edytowano w sumie 1 raz
miska
Nowicjusz

Miejscowość: zamosc
  • 19 Lis 2009, 16:54

Na początek musi ci się oberwać! Dlaczego nie zrobiłeś serwisu skrzynki na czas tylko mimo świecącej kontrolki dalej jeździłeś?

Oczywiście że olej i filtr podlegają okresowej wymianie w automacie. Jeśli jest spalony i czarny,to może już być za późno. A jak jest zablokowaniem biegów? możesz blokować np 2 albo 3?

Automatyczna skrzynia jest o wiele trwalsza niż manualna ale serwis trzeba tez częściej przeprowadzać.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

20 Lis 2009, 02:17

niestety nie niemogę zablokować ani jednego biegu oprócz wstecznego który odziwo chodzi poprawnie do przodu włacza misię tylko jeden bieg bez znaczenia czy wcisne D ,1,2,3 jedzie tak samo ale dopiero przy 3 lub 4 tyśiącach obrotów no i prędkość ma wtedy może z 2/3 km/h
    miska
    Nowicjusz

Miejscowość: zamosc

20 Lis 2009, 10:47

tutaj może pomóc tylko fachowiec od automatów. Olej i filtr na pewno masz do wymiany, czy jakieś tarczki lub cokolwiek innego to juz decyzja będzie należała do fachowca. I radzę ci pojechać albo do ASO albo prawdziwego fachowca od automatów, żeby ci którzy będą rozbierać skrzynkę nie poniszczyli innych jej elementów.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

20 Lis 2009, 11:21

W ASO za naprawę zapłaci więcej niż cała ta Laguna warta więc zostaje tylko jakiś nieautoryzowany spec od automatów...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

20 Lis 2009, 21:51

Wszystko wskazuje na uszkodzenie mechaniczne,ja nawet o remoncie bym nie myślał ,jeśli będziesz zainteresowany skrzynią to podam ci namiary na gościa z Allegro,uczciwy facet,już miałem z nim kontakt gdyż sam będę potrzebował skrzyni do mego Meśka,on nie chce żadnego zadatku,napisał mi tylko, mam wszystko!Gdy patrzyłem na jego komentarze w Allegro to wszyscy byli zadowoleni ,mnie napisał mam wszystko w b.dobrym stanie! :smile:

[ Dodano: Pią Lis 20, 2009 20:52 ]
    Ach ,mam nawet do niego numer telefonu,pisz na PW.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)