Renault Scenic 1.5 dci, dymienie, dużo części wymienionych.

06 Sty 2009, 17:48

witam. Mam problem dotyczący scenica z 2004roku z silnikiem 1.5dci. Samochód strasznie dymi na czarno(po prostu leci sadza)Na początku zostało wymienione: filtr powietrza oleju i olej. Następnie zrobiono diagnostykę silnika, przeczyszczono zawór egr,. Po tych zabiegach dymienie trochę ustało. W warsztacie dokonano czyszczenia kierownicy turbosprężarki co miało wyeliminować całkowite dymienie. Silnik ma moc, równomiernie pracuje. Dodatkowo wymieniono mi jeszcze przepływomierz gdyż komputer diagnostyczny wskazywał na jego uszkodzenie. A problem z dymieniem silnika dalej pozostał. Wtryski sprawdzono, na 4 cylindrze wskazuje tylko jakaś nieprawidłowość.Przy wysokich obrotach zapala się pomarańczowa lampka servis. Proszę o pomoc, tracę czas i pieniądze a problem dalej pozostaje.
adimakler
Nowicjusz

• 08 Sty 2009, 15:46

witam, jestem wlascicielem clio 1.5 dci i cos juz wiem o tych silnikach...
    rok temu wymienialem wszystkie wtryski + czyszczenie calego ukladu paliwowego, dymku tylko przez pierwsze dni nie bylo,

najbardziej jak sie depnie gazu, to wtedy czarna chmura..

Wiele przeczytalem i kontaktowalem sie z innymi uzytkownikami tego autka...one tak po prostu mają, + wszystkie inne turbo diesle...jak silnik chodzi równomiernie i jak piszesz sprawdziles wszystko w warsztacie(wlasnie te najwazniejsze czesci) i są OK, tzn ze wszystko jest OK :)

zwroc kiedys uwage na TD przed tobą jak bedzie wyprzedzal, to wtedy sam zobaczysz
    ziemia
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Widzisz wypadek? Nie bądź gapiem!
      Kiedy na trasie, którą przejeżdżamy, wydarzy się wypadek, wielu kierowców zwalnia, by przyjrzeć się miejscu zdarzenia, a nawet je sfotografować czy sfilmować. Może to utrudnić pracę osobom udzielającym pomocy, ...