Renault Scenic Komputer pokładowy ?!

13 Sty 2010, 17:58

Mam wielki problem, wczoraj jadąc samochodem on tak po prostu zgasł, zawiozłem go do warsztatu tam powiedzieli że zadzwonią z info następnego dnia. Zadzwonili i powiedzieli że jest to najprawdopodobniej wina komputera pokładowego. Nie znam się na tym, i chciałbym się dowiedzieć czy jest to bardzo poważna usterka czy da się to wymienić bez problemu w serwisie ? I ile by to kosztowało ?
Sokol_
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
  • 13 Sty 2010, 18:39

Sokol, oczywiście sprawa jest poważna, w tych samochodach często ulega awarii system sterowania elektronicznego a ściślej moduł sterujący komputera BSI w takim przypadku silnik gaśnie i koniec.Jeśli dobrze pamiętam bardzo ważne jest wpisanie odpowiedniego oprogramowania ,które wpisuje się na podstawie numerów ,którymi oznaczony jest komputer.Sam komputer BSI nowy oczywiście można kupić,nie pamiętam już ceny ale chyba coś około 4-5 tyś zł,myślę ze są specjaliści którzy są w stanie ten moduł naprawić,wtedy naprawa kosztować może do 1200 zł,podam tobie na priv namiary na gościa ,który zajmuje się naprawami uszkodzeń elektroniki samochodowej trudnej do naprawienia.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

13 Sty 2010, 20:54

W naszym byłym scenicu było takie coś że pewnego dnia niechciał zapalić wogule nie łapał. Wyciągneliśmy komputer pokładowy i w pewnym serwisie co sie elektroniką zajmują wycieli czy odpieli immobilaizer i samochód normalnie odpalał od tamtego czasu. Serwis za takie coś wzioł 300 zł. To był Scenic I FL.
    daniel_
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie