Rodzinne auto do 45 (max 50) tys.

01 Lis 2016, 20:40

Witam.
Obecnie posiadam leciwe BMW E46 i po woli rozglądam się za nowszym, rodzinnym autem.
Moje wymagania to przede wszystkim kombi (jedno dziecko + drugie w drodze) no i fajnie by było jakby wymiana części eksploatacyjnych (oleje, filtry, klocki itp.) była w miarę tania (wiadomo że zależy mi też na mało awaryjnym samochodzie ale wiadomo jak to jest z używkami).
Jeśli chodzi o silnik to nie mam wymagań, wolałbym taki który się się czy dobrą opinią (niezależnie czy to diesel czy benzyna).
Chyba najbardziej przekonuje mnie Skoda Superb (mam nadzieję dorwać jakąś wersję z w miarę niskim przebiegiem). Auto podoba mi się z uwagi na przestronność w środku i duży bagażnik.
Jeżeli uważacie, że ten model to zły wybór prosiłbym o wskazanie jakieś alternatywy, jeżeli natomiast ktoś poleca Skodę prosiłbym o wskazanie wersji (silnik, wyposażenie) jakie najlepiej szukać. Z tego co wyczytałem z dieslami jest różnie (pada zawór EGR), natomiast w benzynie nie polecali silnika 1,8 (chyba w wersjach przed 2012). Słyszałem też że radio Columbus nie działa najlepiej.
Z góry dzięki za wszelkie rady.
axlr
Nowicjusz

Auto: BMW

01 Lis 2016, 20:56

axlr napisał(a):Z tego co wyczytałem z dieslami jest różnie (pada zawór EGR),

to najmniejszy problem, bo w miarę tanio się to naprawia

W Skodzie jest problem - nie ma czego polecić z czystym sumieniem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2016, 20:58

Jak ma być diesel to Superb II 1,9 tdi 105 KM (ewentualnie wirus/chip) lub 2,0 TDI CR 140 KM
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2000

02 Lis 2016, 10:16

A te silniki mają filtr DPF? Może lepiej coś w benzynie bo jakoś te filtry mnie przekonują (wszyscy znajomi na to narzekają, jak mają u siebie).
Kolega polecił mi jeszcze Fiata Freemonta (co prawda to SUV ale tego typu samochodów też nie wykluczam, chodź wydaje mi się że będą droższe w utrzymaniu).
A co w ogóle uważacie o Skodzie Superb, czy to waszym zdaniem dobry wybór?
axlr
Nowicjusz

Auto: BMW

02 Lis 2016, 11:11

Wszystkie silniki diesla po 2010r mają filtr DPF/FAP bez wyjątku.

Ja Superba nie brałbym przez silniki ale pod kątem użytkowym jest ok.

Fiat dobry wybór z dobrymi silnikami.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2016, 12:37

axlr napisał(a):Kolega polecił mi jeszcze Fiata Freemonta

Miałem okazję jeździć bliźniaczym Dodge'em Journeyem i muszę przyznać, że jest to bardzo komfortowy samochód, z pewnością sprawdzi się jako rodzinne wozidło (obszerny, miękko zawieszony). Freemont będzie lepszy z uwagi na silniki diesla (w Dodge'u montowali 2.0 TDI od VW).
Osobiście nie kupiłbym Suberba jako używki z przyczyn, które podał dzida.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Żółta naklejka PLK PKP - krzyż św. Andrzeja
    Być może nie wszyscy wiedzą, że w roku 2018 PLK PKP zapoczątkowało akcję " żółta naklejka PLK " O co chodzi? O ważną rzecz, ratującą zdrowie a nawet życie. Jak wszyscy uczestnicy ruchu drogowego wiedzą, a przynajmniej ...