22 Lip 2016, 13:33
Silnik 2.0 MZR jest to jednostka benzynowa -141 lub 147 koni.
Posiadam to auto ponad rok, jeśli chodzi o sam silnik wymieniałem tylko olej i pasek klinowy. Zakupiłem z "udokumentowanym" przebiegiem coś koło 145 tys, teraz 157tys. w tym czasie wymiana amortyzatorów tył ( nie polecam firmy Daco bo w zasadzie już są do niczego ), klocki tył, drążki przód, kompresor od klimy używka i w zasadzie tyle. A no i oczywiście konserwacja bo bez tego po zimie już by było krucho. Zawieszenie nadal orginał, na trzepakach oraz ręcznej kontroli ( brecha ) wszystko ok, ale słychać już czasami puknięcie przy większej dziurze. Jeśli chodzi o korozję to niestety jest to bolączka tego samochodu, moja miała jeszcze w Niemczech robione nadkola. Jeżeli będziesz pilnować i liczysz się z włożeniem w blacharkę rocznie 400-500zł to będziesz jeździć, po prostu trzeba wykwity usuwać. Najgorzej z miejscami do który nie ma dostępu lub z zawieszeniem tam rdza atakuje bardzo szybko. Ogromny plus dla silnika ponieważ przy masie ponad 1400kg i 2 litrach pojemności w okresie letnie spalanie średnie 70%trasa ( krótka )/30% miasta wynosi 7 litrów. Wyjazd nad morze 250km+klima+ do 140km/h spalanie 6.5. W zimę wynosi około 8 litrów.
Osobiście jako kolejny samochód również rozważam właśnie Saaba 9-3 tylko że jest o nich tak mało opinii że ciężko coś więcej wywnioskować. Wiele części zbliżonych do Opla, ciekawy kokpit ( rzecz gustu ), fajny patent stacyjka po środku. Silnik turbo będzie bardziej elastyczny od wolnossącego Japończyka, który lubi wysokie obroty, ale czy tak samo trwały to ciężkie pytanie.