Samochód dla kobiety za cenę 35.000-40.000 zł

05 Mar 2011, 14:49

Witam!
Szukam samochodu dla swojej mamy.
Nie mam wybranej konkretnej marki, chociaż wystrzegam się aut koreańskich, gdyz pracowałem w firmie robiącej podzespoły do Kia i Hyundaia...
Ale do rzeczy...

1)Autko ma być nie za duże, ale też nie ma byc mikrusem jak np. Opel Corsa, Peugeot 107...
Samochód kompaktowy to coś co mnie interesuje.
2)Jeśli chodzi o pojemność, w grę wchodzi od 1.4 - 1.6 (może być 1.2 jeśli ma odp. liczbę KM)
3)Nie ma znaczenia czy będzie to samochód z wyprzedaży rocznika czy samochód używany kilkuletni, byle był zadbany i co najważniejsze z uwagi, że auto ma być dla mojej mamy, a więc dla kobiety wolałbym, żeby był mało awaryjny.

I najważniejsze, roczny przewidywany przebieg to około 10-12.000 km, więc na pewno benzyna.

Proszę o opinie... wskazówki.
Z góry dziękuję.
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

05 Mar 2011, 15:01

Focus, Civic, Corolla, Mazda 3 - auta godne polecenia, malo awaryjne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

05 Mar 2011, 15:08

Co do części to obawiam się ze podobnie wyglada to w przypadku większości marek. Nikt nie robi już aut dlugowiecznych bo to się po prostu nie opłaca.

Co do auta:
Nie do końca jestem za tym abyś skreslil z listy auta segmentu b. Za takie pieniądze kupisz nowe lub prawie nowe, podczas gdy kompakt będzie miał 100 lub wiecej nalatane
Poza tym corsa to segment b, pug 107 a.
Segemnt b to obecnie całkiem spore auta, większe w środku od np golfa 3. Mówię na przykładzie Forda fiesty(najnowszy) która ma moja żona.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

05 Mar 2011, 15:23

Powiedz coś o tej nowej Fieście, bo brałem ją również pod uwagę...
Litas
Początkujący

05 Mar 2011, 15:43

Wersja 1.25 82 konie(dla mnie malo, dla zony wystarczająco)
Wersja trend- bogate wyposazenie(5*airbag, klima, niezłe audio, esp) fajnie wykonane wnetrze, ciekawe pod względem designu i dosyć obszerne, utrudniony dostęp do tylu w wersji 3d
Samochod ma 40 tys przebiegu i poza 2 pregladami okresowymi w ASO żadnych wydatkow.
No i moim zdaniem w tym silniku spore spalanie, bo 7,5/100 w małym aucie to chyba za duzo :!:

Czasem na mrozie(2 razy) po 10 godzinach stania pod chmurką wyswietlil ostrzeżenie o awarii abs (bledne oczywiscie)

No i genialne zawieszenie :mrgreen:
Za taka kasę wyrwiesz ładne demo 1.25 ewentualnie jakieś uzywane 2 letnie 1.6 120km (ale tu uwaga na auta po dzwonach).
Nowa kosztuje 35 w wersji ambiente(bieda troche) za klime trzeba dopłacić kolejne 4, a bd to i tak golas :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

05 Mar 2011, 16:16

To spalanie trochę odstrasza, ale ogólnie ta Fiesta zdaje się być ciekawą propozycją.
Czekam na jakieś inne typy jeszcze :)

[ Dodano: 6 Marzec 2011, 17:49 ]
Tak trochę ukierunkowałem się na samochód nowy albo z wyprzedaży rocznika.
Wpadły mi w oko Skoda Fabia II po lifcie i Peugeot 207 w silnikach benzynowych, co myslicie?
Litas
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...
    Inteligentne oświetlenie MATRIX LED ŠKODY bez tajemnic
    Co dokładnie kryje się pod nazwą oświetlenie Matrix LED, które zastosowano w najnowszym odświeżonym modelu ŠKODY SUPERB? Jakie są zalety tej technologii i dlaczego zapewnia jeszcze większy poziom bezpieczeństwa ...

10 Paź 2011, 15:58

Lubię Peugeoty 206/207.. toteż tutaj napiszę, że autko warte swojej uwagi.
Ekonomiczne, komfortowe, ładne, w sam raz wielkościowo.
Davve
Nowicjusz

Auto: A4 B7

10 Paź 2011, 18:25

Proponuje Audi A3 Sportback. Super autko z wyglądu, jakości wykonania no i co najważnejsze z spraw mechanicznych. W 1.2TFSI (105KM) i 1.4TFSI(125KM). To wystarczająca moc jak na taki samochodzik. Jeśli Audi nie podoba sie to na identycznej płycie podłogowej mamy Golfa V z silninikami benzynowymi :
# 1.4 FSI (90KM)
# 1.4 i 16V (75KM)
# 1.6 FSI (115KM)
# 1.6 i (102KM)
# 1.4 TSI (122KM)
# 1.4 TSI (140KM)
# 1.4 TSI (170KM)
Dam sobie głowe uciąć że te samochody sie sprawdzą pod kontem mechanicznym jeśli dobierzesz odpowiedni silnik.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991