Samochód do 11 000 zł

05 Sty 2015, 17:42

simonx10 napisał(a):Dzida dlaczego się nie opłaca inwestować w peugota ? Sam sobie zaprzeczasz :lol:

źle to ująłem.
Typowemu polakowi nie opłaca się inwestować w Peugeota bo jak zainwestuje to straci kasę, a ciężko sprzedać to auto mimo pełnego serwisu. Audi sprzeda się w każdym stanie, dlatego ludzie naprawiają, bo wiedzą, że sobie odbiją to dodając wzmiankę o jakiejś naprawie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Sty 2015, 17:48

Draters, daj sobie spokój z przekonywaniem Konia czy też dzidy, że Audi A3 8L to porządny samochód - uwierz mi, nie dasz rady, sam kiedyś próbowałem, wymieniałem mnóstwo argumentów, ale jak widać na nic mój trud :) Jeden z nich nawet przyznał mi pod koniec, że "to nie są złe auta", ale teraz dalej pisze o nich jak o największym szrocie :D Nienawidzą VAG-ów i tyle, pewnie mają swoje powody, także nie licz, że komukolwiek jakiegoś polecą. Najlepsze jest to, że jeden z nich jako świeży użytkownik też szukał jakiegoś VAG-a... :)
Miałem A3 przez dobrych parę lat, nigdy mnie nie zawiodła, mam też porównanie z innymi markami i wiem, że przy odpowiedniej wersji silnikowej (1.6 czy nawet 1.8 w tym aucie to porażka) to świetny samochód, przy którym 307 jest po prostu zwykłym, chwiejącym się w zakrętach dupowozem (wolę sztywniejsze zawieszenie) z głośno pracującym zawieszeniem i niestabilną elektroniką (wystarczy chwilkę pogadać z mechanikami). Żeby nie było - 307 to jeden z lepszych francuzów, jest ładniejszy od A3, benzynowce zapewne mniej palą i pewnie znajdzie się w tej cenie młodszy rocznik, ale osobiście wolałbym A3 z 1.8T z uwagi na większy fun z jazdy. Ale tu jest mały problem - zdrowe 1.8T będzie bardzo ciężko dostać w tym budżecie...
I jeszcze jedno - zgadzam się, że A3 to żadne premium, to po prostu porządnie wykonane, bardzo trwałe auto z dobrymi plastikami i dopracowanym zawieszeniem. Koszty utrzymania w tej chwili bardzo niskie. Chcesz jeździć ekonomicznie - bierzesz 1.9 TDI na pompie wtryskowej, chcesz dynamicznie - 1.8T. Oba silniki wybitnie trwałe, wystarczy troszkę poszperać w internecie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Sty 2015, 17:52

nikt tu nie powiedział, że to złe auto tylko, że płacimy nie wiadomo za co... (bo za co mam przepłacać niby? znaczek?)
są po prostu za drogie do tego co oferują, a pierwsza A3 na pewno nie zasługuje na miano premium, bo jak skoro wnętrze ma jak w Leonie, a silniki itd z Golfa?
oto cała dyskusja, którą próbują wygrać fani Audi nie mając argumentów ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Sty 2015, 18:03

Znowu mnie źle zrozumiałeś łysy :ok:
Nie jest to zły samochód ale jest to samochód na poziomie innych z tego segmentu, denerwuje mnie wywyższanie go i nazywanie premium. Jako samochód nie jest zły, ma prosty zawias, trwałe silniki (nie kupiłbym 1.6) ale za wysoką cenę do tego co oferuje- marne wyposażenie, zajechane egzemplarze. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Sty 2015, 18:06

dzida napisał(a):skoro wnętrze ma jak w Leonie

Tym zdaniem pokazujesz, że nigdy nie siedziałeś ani w jednym ani w drugim :ok:
P.S. To chyba nie wina marki Audi, że polaczki tak ją sobie upodobali i uważają ją za prestiżową? Swoją drogą to niezbyt mądre oceniać kogoś przez pryzmat tego, czym się porusza i oceniać samochód przez pryzmat jego wyznawców (BMW dresowóz, MB dziadkowóz, VW wieśniakowóz itd). Kiedy przestaniesz patrzeć w ten sposób na starsze Audice (bo jeśli chodzi o te nowe mamy podobne spojrzenie = nic nie warty szrot) zobaczysz, że to porządne auta (żadne premium, po prostu porządne auta), trwałe i naprawdę godne polecenia :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Sty 2015, 18:15

Nikt nie chciał powiedzieć że są to auta złe, tylko wyprowadzić użytkownika Draters z przekonania że jest to nie wiadomo jak dobre premium, bo do premium mu brakuje i usłyszeć od niego choć jeden argument :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...

05 Sty 2015, 18:17

łysy30 napisał(a):Tym zdaniem pokazujesz, że nigdy nie siedziałeś ani w jednym ani w drugim :ok:

siedziałem i szału nie ma aby tyle dopłacać (Audi nie pomogło wyplakowane wnętrze nawet)

łysy30 napisał(a):zobaczysz, że to porządne auta (żadne premium, po prostu porządne auta), trwałe i naprawdę godne polecenia :)

no takie audi 80 i 100 to są porządne auta. A3 hm... jak stanieje do poziomu Golfa/Octavii to ok ale za taką cenę jak teraz wole coś innego. Większe A4, A6 i A8 nie będą porządne jak 80 czy 100 z racji swojej delikatności (zawias, elektryka) i skomplikowania (elektronika, aluminium w A8).
Za Audi przemawiają 3 niezaprzeczalne argumenty:
- ocynk, którego praktycznie, żadne już nie ma w PL
- napęd quattro (prawdziwy, a nie ten w A3)
- fajne silniki turbo
... i to by było na tyle, bo inne marki są lepsze
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Sty 2015, 18:18

Przeczyściłem temat, proszę wrócić do głównego problemu i nie prowadzić zbędnych dyskusji :yes:
Draters dostaje profilaktycznie ostrzeżenie za off top
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Sty 2015, 18:27

No to podssumowując, jedź to jakiegoś komisu i obejrz wszystkie w/w samochody i wtedy zdecydujesz, które ci bardziej odpowiada :)
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

05 Sty 2015, 19:05

Kiedyś wszystko co Premium, musiało być duże i rzucające się w oczy. Ale świat się zmienia. Dziś zamiast 10-kilogramowej korony wystarczy gustowny diament w sygnecie, a słowo Premium coraz częściej oznacza klasę i szyk - wulgarność jest już passe. Audi A3 idealnie wkomponowuje się w ten obraz.
Oczywiscie wasze pug są najlepsze !!! :ok: :lol:
Draters
Początkujący

Prawo jazdy: 10 05 2010
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: honda civic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 1995

05 Sty 2015, 19:22

Draters napisał(a):a słowo Premium coraz częściej oznacza klasę i szyk - wulgarność jest już passe. Audi A3 idealnie wkomponowuje się w ten obraz.

jest dział humor? bo to bym wstawił :mrgreen:
klasa i szyk :lol:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Sty 2015, 19:31

dzida napisał(a):jest dział humor? bo to bym wstawił

intrygujace-teksty-cytaty-z-zycia-forum-vt81157.htm :D
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sty 2015, 22:03

co możecie powiedzieć o seacie ibiza? ostatnio też przykuł moją uwagę
Bajzel
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Sty 2015, 16:16

Ibiza jest okey ale z silnikiem 1,4, ale jest to auto małe.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

11 Sty 2015, 18:46

A co z Audi A3 1.8T? Pół roku temu znajomy sprzedawał taką za 11 tys. zł a wiem, że była bardzo zadbana, więc w tej kwocie można już taką spokojnie nabyć. Co prawda trochę żłopie tego paliwa (10l/100 km co jest wynikiem mało zadowalającym, ale zawsze można zagazować), ale autko naprawdę dynamiczne.
Jakby nie patrzeć, Ibiza 1.4 a A3 1.8T są wręcz nieporównywalne.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009