Samochód do 15K dla rodziny 2+1.

12 Maj 2023, 12:45

Witam serdecznie. Poszukuję dla siebie samochodu w cenie około 15 tys zł (samochód plus pakiet startowy). Silnik benzynowy. W miarę przestronny, tak żebym upchnął tam siebie, żonę, syna i jakieś plecaki na górskie wyprawy. Szukam czegoś, co mi nie skoroduje w ciągu 2-3 lat (nie mam garażu). Najlepiej, żeby nie było tam tony elektroniki, która w takich wiekowych samochodach i tak się będzie pewno sypać. Fajnie jakby części eksploatacyjne nie były w kwotach z górnej półki. Nie planuję zakładania gazu, tak że szukam czegoś z w miarę oszczędnym silnikiem.
Kilka ostatnich dni spędziłem na portalach z ogłoszeniami. Oto jakie modele mi się rzuciły w oczy (kolejność przypadkowa):

1. Fiat Grande Punto
2. Renault Clio 3 generacji
3. Ford Focus MK2 (korozja?)
4. Honda Jazz (tu chyba problem z korozją)
5. Peugeot 207, 307 bądź 308
6. Opel Astra H

Głównie takie przewijają mi się w ogłoszeniach. Nie wiem tylko, czy dla gościa o wzroście 187 cm będzie tam wystarczająco dużo miejsca (w Focusie raczej będzie, ale one miały chyba problem z rudą. Podobnie z Astrą). Proszę Was o poradę - może podsuniecie jeszcze jakieś modele, którymi warto się zainteresować w podanym budżecie. Jestem z Zawiercia i mogę dojechać te parę-paręnaście-kilkadziesiąt kilometrów, jak będzie coś godnego uwagi. Z góry dziękuję :)
Lukier83
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: Renault Laguna I ph II
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Maj 2023, 09:21

Patrząc na podane przez Ciebie modele skupiłbym się chyba najbardziej na trzech z nich czy ni na punktach 1, 3, 6. Samochody bez rudej można znaleźć ale trzeba trochę poszukać. Tutaj Focus będzie się najlepiej prowadził co do silników to 1.6 jest w nim trochę słaby.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Maj 2023, 10:49

W 308 jest dużo miejsca, ale niestety benzyniaki raczej średnie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Maj 2023, 12:26

Focus i Astra OK.
Punto i Clio też spoko ale to mniejsze auta.

Dorzucam i30/Ceed
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

15 Maj 2023, 08:05

Ok, to co Panowie powiecie na temat takich oto modeli?

1. Punciak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. Punciak nr 2 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. Punciak nr 3 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. Clio [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. Clio, ale czy silnik nie za mały do budy? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. Clio wersja 3d - ciągle się zastanawiam, czy rozpatrywać autka z 3 drzwiami, ale wrzucam dla porównania - moze warto? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. Kolejne Clio z trzema drzwiami [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8. I jeszcze jedno Clio [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
9. I ostatni francuz z listy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy takie Clio będzie ciut większe, niż Fabia I generacji? Bo wczoraj z przymusu miałem okazję pośmigać Fabią - no szału nie było z przestrzenią w środku, ale się we trójkę spakowaliśmy i było do przeżycia.
Lukier83
Nowicjusz

15 Maj 2023, 08:22

Jeśli tego dzieciaka musisz wpinać w fotelik to odpuść 3d. Nie dość, że gimnastyka to jeszcze drzwi są dłuższe i będziesz miał problem na parkingach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe 4x4 Lexusa - RX, NX, UX
    Japoński producent samochodów klasy premium, który wraz z wprowadzeniem w 1989 roku flagowego Lexusa LS podbił segment aut reprezentacyjnych limuzyn, w niespełna dekadę później de facto stworzył kategorię ...

15 Maj 2023, 08:44

Młody ma już 12 lat, więc fotelik już nam niepotrzebny. Ale faktycznie chyba wersje 3d są dużo mniej praktyczne. Dorzucam jeszcze kilka autek:

Focus [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I kolejny Fokusik [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Astra - trochę budżet by nagięło, ale może coś to warte? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Lukier83
Nowicjusz

15 Maj 2023, 21:08

Benzyna Tylko ?
toyman40
Stały forumowicz

16 Maj 2023, 02:37

Moi sąsiedzi 2 + 2 jeżdżą Fabią 2 kombi i jakoś dają radę. Mimo to szukałbym segment wyżej, np. VW Jetta 1 1.6 mpi.
Henk
Początkujący

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Maj 2023, 04:15

toyman40 napisał(a):Benzyna Tylko ?

W tym budżecie będzie raczej spory nalot na liczniku, i się trochę obawiam ewentualnych kosztów naprawy diesla. A i jeździmy też głównie po mieście, więc nie wiem czy diesel na taką jazdę to dobry pomysł. Nigdy nie miałem ropniaka.
Lukier83
Nowicjusz