Samochód do średniego miasta, max. 14 tyś.

21 Lip 2016, 09:18

Witam serdecznie!

Poszukuję samochodu głównie do miasta, który co drugi weekend pozwoli komfortowo pokonywać trasy 100-300 km + 2x w roku na urlop (600-700km). Poprzednim autem był Civic VII gen. 3d z 2001 roku z silnikiem 1.4 90KM, poszukuję zatem czegoś co będzie równie komfortowe i posiadać będzie przynajmniej porównywalny zapas mocy. Rocznie robię przebiegi 12-14 Tkm.

Co do preferencji:
- silnik benzynowy, najlepiej z potencjałem do zamontowania LPG w przyszłości bądź już posiadający podtlenek gazu;
- klimatyzacja w wyposażeniu,
- elektryka przednich szyb,
- wersja nadwoziowa: koniecznie hatchback (samochodem będzie jeździła także Żona) ewentualnie liftback, obojętnie czy w 3 czy w 5 drzwiach,
- wolałbym unikać aut od handlarzy, a już na pewno samochodów oferowanych przez komisy.

Czy mam upatrzone konkretne modele? Poniekąd tak. Z małżonką polubiliśmy Civica i zastanawiamy się nad przesiadką do świeższej wersji. Po głowie chodzi nam polift, najlepiej z 1.6 pod maską, ale tu raczej w budzie 3d.

Pozostali kandydaci (kolejność przypadkowa):
- Xsara 2 1.6
- Focus mk2 1.6
- Fiesta mk6 w wersji S lub ST
- Hyundai Accent 1.6
- Kia Cerato 1.6 (ew. 2.0 jeśli będzie to "igiełka" do zagazowania - OC chyba jest już wysokie przy takich pojemnościach?)
- Corolla e12 1.4/1.6
- Clio III
- Astra II 1.4/1.6 8v/1.8 (raczej jako ostateczność)

Generalnie na sam zakup samochodu odłożone mamy 12 tys. zł. Jeśli trafiłaby się "perełka" jesteśmy w stanie zwiększyć budżet do 14 tys. i taką też kwotę jesteśmy gotowi przeznaczyć na ewentualny zakup Civica, Focusa mk2, Tojki lub Clio.

Jestem ze Śląska i nie chciałbym pokonywać odległości większej niż 100km od Katowic celem zakupu auta. No chyba, że będzie to naprawdę warta uwagi sztuka, wówczas mogę przejechać więcej.

PS. Wiem, że gazowanie Civica 1.6 to słaby pomysł - przy tym konkretnym aucie LPG oczywiście odpada, biorę to sobie "w koszta". :)
mdev
Obserwowany

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bulli Summer Festival w Wolfsburgu - polscy fani
    Z okazji 70 lat modelu T w Wolfsburgu, w parku Allerpark, oddalonym niecałe półtora kilometra od samego Autostadt, w dniach od 3 do 6 sierpnia odbył się Bulli Summer Festival. Tereny parku przeistoczone zostały w ogromną ...