Samochód z climatronik czy klimatyzacją manualną?

29 Wrz 2018, 21:17

Witajcie, znalazłem ofertę sprzedaży samochodu którego poszukuję od jakiegoś. (Chodzi o hyundai I30 II wersja). Samochód ma ciekawe wyposażenie, ale ma klimatyzację manualną. Do tej pory używałem climatronika i zastanawiam czy później nie będę żałował, że zostałem przy manualnej. Czy macie manualne klimatyzacje ? Coś możecie o nich powiedzieć ?
Ostatnio edytowany przez mike, 30 Wrz 2018, 22:44, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Nie zakładaj tematów do każdego jednego zagadnienia związanego z kupnem auta, bo robisz bałagan
lukasheek88
Nowicjusz

29 Wrz 2018, 21:33

Można by się zastanawiać gdyby automatyczna była dwustrefowa, a tak jednostrefowa automatyczna czy manualna to jeden piernik (chociaż teraz pewnie w większości aut jest manualna vs. dwustrefowa jeśli chodzi o wyposażenie). Ludzie patrzyli kiedyś na automatyczną jak na jakieś ekstra wyposażenie, dla mnie automatyczna to bezsens, dmucha tak mocno na początku, że nigdy i tak z niej nie korzystam, wszystko ustawiam manualnie (tak jak chcę by to było zrobione, bo sztuczna inteligencja w tym zakresie ma sporo do nadrobienia).

Ale z racji tego, że ludzie odbierają to jako "wypas" - może być trudniej przy sprzedaży auta za kilka lat ... no i dwustrefowa to fajna sprawa.
tomekdk

29 Wrz 2018, 21:43

Ja też praktycznie nigdy nie używam na auto, bo ciągle komuś przeszkadza jak wieje z przednich kratek.
Ja znowu uważam, że więcej niż jedna strefa to głupota. Nie rozumiem co to ma na celu jak osoba obok siedzi 10cm od nas.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Wrz 2018, 21:50

dzida - jak pojedziesz z kobietą, która lubi ciepło, a Ty jak jest chłodno - to zrozumiesz ;)
Ja często mam ustawione na 18 stopni a moja wybranka na 23 ... dlatego dwustrefowa to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie.
tomekdk

29 Wrz 2018, 21:55

Ło Panie 18 to by mi przeszkadzało. Ja mam zawsze optymalne 21 +/- 1. Grunt, że nie ma 30 w kabinie :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Wrz 2018, 08:17

To może kupcie normalne samochody a nie mazdy i hondy. Teraz się zachowujecie jak Janusze którzy nie rozumieją działania klimatronika albo faktycznie wam nie działa. Ja w Mercedesie w bmw mam ustawione cały rok 20stopni auto i nic tam palcem dotykać nie muszę obojętnie czy na zewnątrz 30stopno czy -10. W vagu tez klimatronik działa świetnie. Spróbujcie kiedys Niemca to się przekonacie ze samochód może normalnie jechać i działać;)
959rn
Początkujący

Auto: Dieselek
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
    W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...
    Toyota FT-86 Open Concept
    Na fali popularności nowej sportowej Toyoty podczas Geneva Motor Show 2013 został zaprezentowany samochód, o który pytało wielu fanów marki. Niestety tylko w wersji koncepcyjnej. Toyota FT-86 Open Concept ...

30 Wrz 2018, 08:36

959 no i jak wygląda temat...? Czekamy aż udowodnisz że nie jesteś idiotą, oszustem bo już widze że się udzielasz a miałeś coś zrobić...więc nie pajacuj tylko odpal swoją obsraną bmwe albo śmietdzącego mercedesa jedź do utalentowanego mechanika i odpowiedz na pytania. Kwestia honoru "rozumisz" to pojęcie?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Wrz 2018, 08:39

Również przez kilka lat użytkowania klimatornika w dwóch autach, łącznie włączony miałem może z 3 razy na długiej trasie. Do codziennego przemieszczania się nie ma kompletnie sensu, dla mnie nie jest to komfortowe jak samo zaczyna mocno wiać mi w twarz albo po nogach.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

30 Wrz 2018, 08:52

No ja natomiast bez climatronica nie wyobrazam sobie jazdy. A taki dwustrefowy sprawdza sie znakomicie jak wlasnie mozna niezaleznie ustawic temperature. Manual to dla mnie nie jak klima :D
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

30 Wrz 2018, 08:58

Dwustrefowego nie mam i przyznaję że to może mieć sens - jeżeli w trybie manualnym można na każdą stronę również ustawić inną temperaturę.
mateusz9986
Zaawansowany

30 Wrz 2018, 08:58

Dwustrefowego nie mam i przyznaję że to może mieć sens - jeżeli w trybie manualnym można na każdą stronę również ustawić inną temperaturę.
mateusz9986
Zaawansowany

30 Wrz 2018, 10:34

Drogi użytkowniku tomekdk, nie zgadzam się. Automat potrafi się dostosować. Tylko musi być to porządna marka samochodu, a nie marionetka automatycznej klimatyzacji.
de345
Początkujący

30 Wrz 2018, 10:39

959rn napisał(a):To może kupcie normalne samochody a nie mazdy i hondy.

de345 napisał(a):Automat potrafi się dostosować. Tylko musi być to porządna marka samochodu, a nie marionetka automatycznej klimatyzacji.

Ktoś ma jeszcze wątpliwości czy to ta sama osoba?

Jakbyś jeździł ciągle na krótkich odcinkach i wsiadał za każdym razem do rozgrzanego auta to byś zrozumiał jakie to irytujące i wpływające na zdrowie. Niezależnie czy jadę Skodą, Audi, VW, Hondą, Fordem, Hyundaiem czy Lexusem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Wrz 2018, 10:41

Między manualem a auto jest roznica ogromna, w manualu szczegolnie w zime trzeba bylo co chwile krecic bo raz bylo za zimno a raz za goraco, w lecie troszke mniej to przeszkadza ale jednak, a automatyczna raz ustawiona i o niej zapominam chyba ze przelączam nawiew na szybe.
Ostatnio edytowany przez Raziel11, 30 Wrz 2018, 10:46, edytowano w sumie 1 raz
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI