Seat Alhambra 1,9tdi - centralny zamek nie zamyka auta

04 Lut 2021, 22:04

Mam problem z zamkiem centralnym.Nie można zamykać auta.Na początku zacinał się, w końcu przestał działać.Równocześnie przestały funkcjonować kierunkowskazy.
Widzę wodę na podłodze pod kierownicą,nie wiem z jakiego powodu.Prawdopodobnie doszło do zwarcia.Bezpiecznik kierunkowskazów wymieniony,lecz to nie pomogło.
Nie wiem gdzie szukać nieszczelności i co jest uszkodzone.Pomocy,jestem za granicą i nie mam ochoty przepłacać.
basia1
Obserwowany

05 Lut 2021, 11:20

Woda może być wspólnym elementem. Nie pozostaje ci nic innego, jak wyjąć całą tapicerkę gdzie jest woda. Zresztą i tam musisz to zrobić żeby to osuszyć, bo ci auto zgnije i będziesz jeździł jak Flinstonowie.
Po zdemontowaniu tego wszystkiego zapewne ukaże ci się wiązka kabli ze złączkami. Trzeba to wszystko osuszyć, złączki posprawdzać czy nie są zgnite itd.
Pytanie skąd woda w tym miejscu. Być może masz pozatykane kanaliki odprowadzające wodę z klimy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2021, 11:22

Teoretycznie kierunkowskazy mogą mieć związek z centralnym zamkiem bo pewnie one mrugały przy zamykaniu i otwieraniu auta z pilota.
W twoim modelu sterowanie centralnym zamkiem powinno być plusem, a sterownik znajduje się w module komfortu. Który może być w dwóch miejscach w zależności od rocznika modelu: pierwsze opcja to lokalizacja pod siedzeniem kierowcy, a druga to nad skrzynką bezpieczników. Musisz sprawdzić.

Warto wcześniej osuszyć dywaniki. Jesteś pewny że coś przecieka i nie jest to woda naniesiona prze śnieg na butach?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...