Seat cordoba PROSZE O POMOC :((

10 Maj 2015, 00:19

Witam.
parę tygodni temu kupiłem seata cordobę co prawda rocznik 1994 lecz autko jest okej, mam tylko 1 problem bylem już u gazowników, mechaników i "specjalistów". Z tego co już się dowiedziałem to auto posiada oryginalną holenderską instalację gazową która liczy sobie 20 lat +/- i na gazie obroty są 900 czyli ok, lecz poprzedni właściciel mówił ze pali mu dyche na mieście mi palił 15 :O ! wymieniłem filtr powietrza oraz mechanik odłączył mi sondolampę i naprawił dziórkę w tlumiku i kazał zatankowac do pelna zbiornik gazu (34 l), zrobiłem to i przejechałem 100 km - zatankowałem ponownie do pełna i weszlo tylko 10l gazu (prawidłowo) lecz po moich obliczeniach powinienem przejechac jakies +/- 350 km na pełnym zbiorniku, dziś wracając z miasta miałem na liczniku 166km i zbrakło mi gazu .. obroty zaczęły spadać aż silnik zgasł, co wyszlo 20 litrow spalania nie wiem jakim cudem gdyż wcześniej wyszło 10 l !! dodam ze zbiornik ma 34l wiec gdzie podzialo się 14 litrow gazu?? :< i dlaczego tak jest proszę o pomoc wszystkich mechaników, gazowników, specjalistow i fachowców naprawde zalezy mi na naprawie tego :!: :!:
PS: dodam, że ruszam powoli tak 1,500 obrotow max 2000 biegi zmieniam przy 2000-2500 i poruszam sie z prędkością 70-80 km przy 2000-2300 obrotach, i od paru dni na biegach: 1,2,3 przy 1800-2000 tyś obrotów dławi mi go i szarpie czasami co moze byc przyczyną ubytku 14 l gazu i spalaniu 20 litrow na 100 km.. oraz tych "dławień"
Dobrzon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2015
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: seat cordoba
Silnik: 1.6 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

10 Maj 2015, 16:03

Dobrzon napisał(a):dziś wracając z miasta miałem na liczniku 166km i zbrakło mi gazu .. obroty zaczęły spadać aż silnik zgasł, co wyszlo 20 litrow spalania nie wiem jakim cudem gdyż wcześniej wyszło 10 l !! dodam ze zbiornik ma 34l wiec gdzie podzialo się 14 litrow gazu??

A ile gazu ci weszło do zbiornika po tym, jak przejechałeś te 166 km? 34 litry?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Maj 2015, 23:45

No właśnie do pełna nie tankowalem bo przed wypłatą jestem :( 15 litrów wlalem i mam narazie 96 km na liczniku zobaczymy ile przejedzie, czy jest możliwe to ze na stacji "orlen" zamiast gazu to ladowalo mi powietrze ? ; (
Dobrzon
Nowicjusz

12 Maj 2015, 09:37

Jakbyś zatankował do pełna, to byłby pełen obraz spalania. A zakładając, ze pali ci 10/100, to 15 litrów to za mało zatanowałeś. Trzeba było tankować ciutek więcej - zobaczyłbyś, czy przy 17 litrach wybiłby ci zawór. A tak, to nie wiemy nic.
Musisz zrobić tak - zatankować do momentu, aż zawór ci wybije i jeździć. Jak gazu braknie, to znowu jedziesz na stację i tankujesz do momentu aż wybije ci zawór. Tylko wtedy można policzyć ile ci pali.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Maj 2015, 11:36

O co chodzi z wybiciem zaworu ? No ja miałem do pełna po 100 km zatankowałem znowu do pełna wyszło 10 l. I na tym pełnym zrobiłem 166 km no to dziwne znajomy mówi ze silniczek krokowy jest do bani i zamiast niego może mo zamontować śrubę jakaś
Dobrzon
Nowicjusz

12 Maj 2015, 23:53

Mój samochód jest dziwny .. wcześniej 10 na 100 później 20 na 100 100 a teraz 13 :d no nieźle te 15 co miałem to przy 115 km na liczniku się skończył
Dobrzon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja tankowania wodoru w Belgii
    Belgia dołączyła do stale rozrastającej się europejskiej sieci stacji tankowania wodoru. Pierwsza publiczna stacja została uruchomiona na terenie Toyota Motor Europe w Zaventem pod Brukselą. To wydarzenie otwiera Toyocie ...
    Silnik 2.5 D-4D w Hiluxie Powerboost
    W Toyocie Hilux wzmocnione mogą być obydwa silniki Diesla, tj. 2.5D-4D i 3.0 D-4D. Ten pierwszy zyskuje 23 KM mocy (do 167 KM), oraz 67Nm momentu obrotwego (do 410 Nm). Silnik 3.0 D-4D w Hiluxie Powerboost będzie rozwijał ...

13 Maj 2015, 09:48

Dobrzon napisał(a): No ja miałem do pełna po 100 km zatankowałem znowu do pełna wyszło 10 l. I na tym pełnym zrobiłem 166 km no to dziwne

Zrobiłeś 166 km, ale nie zatankowałeś ponownie do pewna i nie wiesz ile spalił, ponieważ jakbyś zatankował, to być może weszłoby tylko 16 litrów gazu, a więc wszystko byłoby ok.
Dobrzon napisał(a):O co chodzi z wybiciem zaworu ?

Podczas tankowania gazu, jak zbiornik jest już pełny, to wielozawór powinien odciąć dopływ gazu do baku z dystrybutora. Na dystrybutorze wówczas słychać takie chrobotanie jakby.
Dodatkowo, jak zbiornik masz 34 litry, to powinien on napełnić się tylko w 80%, czyli max powinno wejść do niego około 28 litrów LPG. A jak masz zbiornik 34 litry i tankujesz 34 litry gazu, to masz uszkodzony pływak w wielozaworze. No i jest to potencjalnie niebezpieczne.
Dobrzon napisał(a):znajomy mówi ze silniczek krokowy jest do bani i zamiast niego może mo zamontować śrubę jakaś

Silniczek krokowy też moze mieć wp[ływ na twoje problemy. Możesz go wyjąć i wyczyścić - być może jest zabrudzony i się zacina.
Dobrzon napisał(a): mechanik odłączył mi sondolampę

A co to jest sondolampa :?:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 17:43

chodzi mi o "sonda lambda" zle napisalem hehe, mechanik mi to odpiął i mialo mniej palic raz mi spala 10/100 (ok) pozniej 20 pozniej 13 a teraz 15 no to troche "patologia"
Dobrzon
Nowicjusz

14 Maj 2015, 10:43

Jak jest odłączona sonda lambda, to będziesz miał problem również na benzynie. Odłączanie sondy lambda to nieporozumienie. Zamiast odłączać sondę, mógł zastosować poprostu emulator sondy. Obroty silnika na benzynie ci czasem teraz nie falują?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Maj 2015, 10:47

Na benzynie jest normalnie tak jak było dopiero wróciłem od mechanika zamiast silniczka krokowego założył mi jakąś śrubę do regulacji trochę ma mniej mocy teraz ale mówił ze może będzie mniej palić ze to teraz metoda prób u błędów zalać np. 10 litrów i zobaczyć ile przyjadę
(Benzyna prawie 1000 obrotów na luzie a gaz 950 ) zmniejszyć obroty czy zwiększyć śrubą jak będzie palić ?
Dobrzon
Nowicjusz

14 Maj 2015, 21:02

Dobrzon napisał(a): założył mi jakąś śrubę do regulacji trochę ma mniej mocy teraz ale mówił ze może będzie mniej palić ze to teraz metoda prób u błędów
Zrobił Ci gaz I-szej generacji :mrgreen:
Dobrzon napisał(a):zalać np. 10 litrów i zobaczyć ile przyjadę
Do pełna.
A ile Ci spala na PB ? Wiedz że jeśli jest problem z gazem to należy rozpocząć diagnostykę / naprawę na paliwie podstawowym.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

15 Maj 2015, 10:03

bonifacy napisał(a):A ile Ci spala na PB ? Wiedz że jeśli jest problem z gazem to należy rozpocząć diagnostykę / naprawę na paliwie podstawowym.

Słuszna uwaga.
A żeby sprawdzić ile ci pali, to musisz zatankować bak do pełna, wyjeździć do pustego i znowu zatankować do pełna. Później znowu wyjeździć i znowu zatankować do pełna. Będziesz miał wtedy pełny obraz ile LPG wchodzi do baku i ile pali. Ale za każdym razem musisz butlę wyjeździć do końca, czyli tak, że już na biegu jak wciśniesz nawet leciutko gaz, to auto nie będzie chciało jechać.
Co do przeróbki instlacji z II generacji na I generację, to chyba raczej nie jest dobry pomysł, jeżeli masz katalizator. I generacja jest dla samochodów bez sondy lambda i bez katalizatora. A jak jest sonda i katalizator to p[owinna być II generacja - to z powodu tych dwóch rzeczy jest elektronika w II generacji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Maj 2015, 11:24

Sonda odłączona a katalizator mechanik mówił ze jest wybity czyli chyba nie ma więc I generacja może się sprawdzić gaz mi się skończy zaraz to wyjeżdże tak aby zapalić nawet nie chciał i zatankuje do pełna poprzedni właściciel mówił mi wczoraj ze do pełna gazu mu wchodziło za 50 zł czyli 25l jakieś i robił ponad 200 km ale mówił ze jeździł po mieście 120 nawet a ja jeżdżę 70-90
Dobrzon
Nowicjusz

15 Maj 2015, 14:05

Wyjeździlem aż nie chciał zapalić i weszło 24 litry
Dobrzon
Nowicjusz

16 Maj 2015, 20:22

Teraz więc znowu wyjeździj do zera i zobaczymy ile km przejechałeś i ile zatankujesz. Powinieneś przejechać jakieś 240 km. Ale może się okazać, że przejedziesz mniej i mniej zatankujesz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika