08 Wrz 2013, 03:23
Witam.
Nie jestem mechanikiem samochodoym,ale od kilkunastu lat jeżdzę na benzynie + gaz LPG.
Sam robię swój silnik i sam ustawiam jako że staciłem cierpliwość do ucząszczych się mechaników i ich eksperymentów na koszt klienta.Zacząłem w 1978 r. od Fiata włoskiego 1300 z gazem LPG.
Z moich doświadczeń może być ( nie dokładny Twój opis):
1)- żle dobrana mieszanka paliwowo-powietrzna tj.
- silniczek krokowy "zacina "się jeżeli jest na elektryczny -wymienić część elektryczną a dół tj.trzpień na sprężynce oczyśćić (ja to czynię w rozpuszczalniku ekstracyjnym),potem "konserwuję"zwykłym odmrażaczem do zamków i ..jeżdżę.Chyba że masz na śrubę-ustawić odpowiedie obroty pod warunkiem że masz prawidłową mieszankę.Często zdarza się przy wymianie kompletu w reduktorze jezeli masz dwie regulacje;
a - mała śrubka na reduktorze = ustawienie mieszanki /najlepiej na mapie tablicy/ aczkolwiek ja ustawiam na słuch i moc tj.reakcję szybkości wolnych i szybkich obrotów silnika.Mój raz podwyższony bus na gazie LPG osiąga 150 km/h bez problemów a w instrukcji największa szybkość to 145 km/h na benzynie.
b)po ustaleniu mieszanki na wolnych obrotach-mała śrubka,widoczna zgóry Po wymianie wnewnetrznych częśći i oringów na regulatorach ;- zaczynam od 1,5 obrotu śrubki ze stanu pełnego zamknięcia jej,i mieszczę się w granicach 2,5 obrotów przy regulacji z dużą śrubą / z boku reduktora (mieszalnik) /- to mozna sprawdzić doświadczalnie po ustawieiu ale nie trafisz idealnie w ten sam punkt więc nie doradzam sprawdzać na już ustawionym.
c) duża śruba żółta do ustawiania obrotów silnika;- ustawiam na 2 ,5 obrotu i zacynam się bawic
gdy silnik ma około 30 *C. na benzynie na większych obrotach wchodzę na zasilanie gazem
2) podtrzymuję obroty silnika i ...
-dużą śrubą zwiększam obroty silnika -obracając ją w "dół"tj. w lewo = przeciwnie do wskazówek zegara ...........UWAGA! powolna reakcja w czasie-cierpliwosć!
- mała śrubką /klucz imbusowy z góry na korpusie reduktora/ zpowalniam obroty silnika do pierwszych dużych drgań jego tj.silnika....Uwaga! bardzo powolna reakcja silnika na zmijany w czasie...cierpliwości życzę podobnie jak przy reakcji obrotów małej śruby regulacyjnej
Taką akcję powtarzam aż uzyskam odpowiednie dla mnie brzmienie silnika i szybką jego reakcję na zmianę jego obrotów a silnik nie "kołysze". tj. nie lata jak ...... i nie gaśnie -najczęśćiej około 3-4 razy
3) jeśli masz pewne ;silnik krokowy,mieszankę i obroty a silnik nie reaguje równo na przyśpieszenia i traci czasami moc sprawdz ''Lewe Powietrze"/ napisałbym że to podstawa ale tu właściwie wszystko jest podstawą ;powietrze,temperatura cieczy,elektronika,czujniki ,emulatory i prawidłowośc ich podłączeń itd,itd,/ tj.czy wszystkie gumy szczelne,przepływomierz prawidłowo pracuje - zdarzyło mi się że tarła przepustnica i nie powracała do zamknięcia-, czy spód przepustnicy (obudowa) nie naruszona gdyż może przepuszczać lewe powietrze /pęknięcie/a tam jakoś nikt nigdy nie zagląda tylko zaraz wymieniałby np.sondę,czujniki w tym czujnik cieczy itp .....szczelność .....
4) zdarzyło mi się że wiązka elektryczna gazowa /zbyt lużna/ znalazła się za blisko cewki więc ją oddaliłem jak najdalej i dodatkowo dodałem bezpośrednio przewód "-" z Ak-u do obudowy sterownika gazu.Dodatkowa "masa" pomogła i zniwelowałem wszelkie zakłócenia /zresztą dodatkowej masy nigdzie i nigdy nie zawiele/elektromagnetyczne.
A tak przy okazji kiedy wymieniałeś świece i przewody WN? Kiedy ostatnio sprawdzałeś styki ,połączenia wszelkich kabli ich sprawność? Nawet kabel WN może mieć przerwany przewód w otulinie pod zabezpieczeniem przy świecy ...ależ się kiedyś naszukałem dlaczego czasem pali na 4 a czasem na 3 gary,Nawet chciałem wymienić cały układ zapłonowy razem z aparatem.
5) Częstym grzechem mechaników w takich przypadkach jak Twój jest....podcisnienie w ...zbiorniku PALIWA.Pompa "wymusza" podanie paliwa i nienadążą podawać odpowiedniej dawki
a silnik traci obroty znowu przyśpieszy i znów traci.Prosty sposób sprawdzenia; odkręć wlew paliwa i zakryj go byle szmatą i jazda.Nie "muli",nie gaśnie,trzyma obroty,moc to.... od tego bym zaczął... masz kłopot z głowy.Odpowietrzenie zbiornika paliwa jeśli 'muli' na benzynce ,szarpie itp.
Następnie odłącz AK na jakieś kilka minut by komputer się zresetował i sprawdz jazdą.
Przepraszam ,jest już 01:55 A DO PÓŻNA PRACOWAŁEM przy swoim autku- robiłem zawory w swoim ,zmieniałem szczotki rozrusznika (automat musi mieć 100% sprawny rozrusznik) altrnator itp.- profilaktycznie póki jest ciepło na dworzu.
Przypominam; nie jestem mechanikiem samochodowym.Dzielę się swoimi doświadczeniami.
Jeśli pomogą te oggólne informacje to cieszę się.i proszę wyb
aczyć ,ale już zasypiam przy kompie i bolą plecy.,
Fajnie by łoby wiedzieć czy sam poradziłeś z tym kłopotem.Zyczę powodzenia w pracy a przedewszystkim Cierpliwości przy regulacji silnika.Nie reguluj go dopóki mie będziesz wiedział że w/w masz sprawne.Silniczek krokowy g łówny Ci "powie" dalszą kolejność znasz.