Sedan dla singla do 80 tys. zł nadający się do LPG z automatem.

10 Lis 2019, 18:55

Witam

Poszukuję następcy Hondy civic Ufo 2009 FL zakupionej i zagazowanej w 2012 r. w automacie. Przez prawie 7 lat zrobiłem nią na gazie ponad 150 tys. km bez żadnych problemów ( instalację serwisuję sam razem z ustawianiem map) dlatego chcę aby kolejne auto miało możliwość założenia gazu, pomimo że przebiegi wychodzą ponad 20 tys rocznie nie chcę diesla.

Co mi się nie podoba w obecnym aucie a chciałbym mieć w nowym:

1. Zbyt twarde zawieszeniem, chociaż nie wymagam jakiegoś super komfortu - segment C/D wystarczy.
2. Brak tylnych czujników parkowania i kamery cofania.
3. Kiepskie światła w warunkach nocnych (fajnie byłoby mieć ksenon albo full Ledy) - raczej auto wyprodukowane po 2015 roku.
4. Nie gorsza jakość wykończenia niż w Hondzie.
5. Często zmieniam ustawienia fotela kierowcy więc przydałaby się elektryczna regulacja z podgrzewaniem.

Styl jazdy spokojny +10km/h w stosunku do ograniczeń prędkości, jednak nie szybciej niż 120km/h.
Do pracy mam 20 km (trasa podmiejska) - prędkości od 50 do 100km/h. Kilka wyjazdów w roku po Polsce po 300 do 500 km w jedną stronę.

Osiągi w obecnym aucie w zupełności mi wystarczają 11 sek do setki (jakby to było z 10 sek to byłoby super), przy spalaniu na oponach letnich 8.0 - 8.5l LPG i zimowych 9.0l LPG.

W oko wpadło mi jedno ogłoszenie dość nietypowe bo z silnikiem nie występującym w polskiej dystrybucji, więc do końca nie wiem czy ma wtrysk pośredni oraz czy to hydrokinetyk czy dwusprzęgłówka jak w opisie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł].

Jeśli nie byłoby nic ciekawego w sedanach nie wykluczam jakiegoś crossovera rozmiarowo z segmentu C (chyba tu łatwiej o bogatsze wyposażenie).
Roberto2019
Obserwowany

10 Lis 2019, 20:13

Roberto2019 napisał(a):W oko wpadło mi jedno ogłoszenie dość nietypowe bo z silnikiem nie występującym w polskiej dystrybucji, więc do końca nie wiem czy ma wtrysk pośredni oraz czy to hydrokinetyk czy dwusprzęgłówka jak w opisie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 73e9e62da3.

Wtrysk bezpośredni. Skrzynia to A6GFI

A tak ogólnie to ciężki temat jeśli szukasz wtrysku pośredniego. Chyba zacząłbym od corolli 1.6/132
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lis 2019, 20:58

Nie ma już praktycznie aut pod LPG. Zastanów się czy nie warto wziąć nowego auta z salonu.
Niestety nowa Corolla 1.8 jest dość droga, ale można do niej założyć LPG (tak do hybrydy). Spalanie wtedy wyjdzie 6l/100km.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Lis 2019, 21:05

Dzięki za odpowiedź, nie wiem jak jest w rzeczywistości ale corolla na zdjęciach wygląda na gorzej wykończoną wewnątrz od hondy z 2009 roku.
A jak się ma taka corolla do Elantry 1.6 MPi 128 KM jeśli chodzi o jakość wykończenia prowadzenie, wyposażenie.
Osiągi na automacie maja identyczne. w corolli widzę że zawory są regulowane hydraulicznie z tego co piszą na forach a jak w elantrze (wogóle mało jest sztuk na otomoto).
Przykładowy link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Roberto2019
Obserwowany

11 Lis 2019, 00:13

Roberto2019 napisał(a): jeśli chodzi o jakość wykończenia

W sumie to kwestia indywidualna, najlepiej żebyś sprawdził osobiście jeden i drugi. W mojej opinii jest ok jak na klasę i kasę.

Roberto2019 napisał(a):prowadzenie

+ dla corolli. Wynika to akurat z wielowahacza z tyłu (obecny model). W hjundaju jest belka skrętna, w sumie pewnie wyjdzie troszkę taniej w eksploatacji.

Roberto2019 napisał(a): wyposażenie.

W zależności od wersji
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...
    Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...