Silniki Diesla Które oszczędne i niezawodne.

Który z tych silników Diesla jest najbardziej oszczędny i niezawodny?

JTD
0
Brak głosów
TDI
8
47%
HDI
0
Brak głosów
dCi
1
6%
TDCI
2
12%
CTDi
3
18%
CRDi
2
12%
CDTi
0
Brak głosów
Pozostałe
1
6%
Razem głosów : 17

22 Sie 2007, 14:30

Proszę napisać na temat nowoczesnych silników Diesla.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

23 Sie 2007, 11:55

Oddałem głos na TDI, gdyż uważam, że to są najlepsze silniki diesla na świecie... Jakim cudem półtora tonowy Passat potrafi spalić niecałe 5L ropy na sto kilometrów..?

A co do JTD i CDTi to te same silniki. Z tego co słyszałem to Opel Stosuje fiatowskie Turbodiesle z CR.... Mogę się mylić...
Milwan

23 Sie 2007, 12:35

Tak, chyba tak jest. Moce, pojemność, wszystko na to wskazuje. A co do innych diesli do ja zagłosowałem na CRDi. Koreańczycy pokazali, jak szybko można zrobić postęp i opracować własne świetne diesle o dużym stosunku mocy do pojemnoći i świetnej cenie. Miałem przyjemność jechać Kią Cee'd 1,6crdi o mocy 115 koni. To auto ,mie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Co prawda siedziałem na miejscu pasażera, ale wszystko widziałem. Setka tylko w 10,5 sekundy i 5,7 litra przy ciężkiej (nie zawsze-czasami) nodze to świetne wyniki. Cena? To auto można kupić już za 55 tys (a wyposażenie prawie kompletne). Kia ma teraz prawdziwie europejskie auta!!
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

23 Sie 2007, 13:09

Milwan napisał(a):Oddałem głos na TDI, gdyż uważam, że to są najlepsze silniki diesla na świecie...

są napewno bardzo do dobre i wytrzymale ale japońskie diesle od Toyoty i Hondy o tej samej pojemności biją je na głowe.
Pekińczyk
Początkujący

23 Sie 2007, 13:13

Schwabschreiber napisał(a): Koreańczycy pokazali, jak szybko można zrobić postęp i opracować własne świetne diesle

hmm nie wątpliwie lecz chyba jest jeden producent (japoński) który od początku robił i robi jedne z najlepszych silników benzynowych na świecie chodzi mi o Honde a tu w 2003r zrobili pierwszego Diesla własnej konstrukcji i pobił reszte we wszystkich kategoriach a przecierz można powiedzieć że nie mieli żadnego doświadczenia w produkcji silników wysokoprężnych...
P.S głos na CTDI tylko i wyłącznie ze względu na silnik i-CTDI Hondy.
Pekińczyk
Początkujący

23 Sie 2007, 19:58

Zapomniałem dodać, że TDI jest bardzo dobre, ale dzieje się tak już od długich lat...
Milwan

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...
    Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...

23 Sie 2007, 20:18

Milwan napisał(a):Zapomniałem dodać, że TDI jest bardzo dobre, ale dzieje się tak już od długich lat...

tak jest, TDi to bardzo dobre i trwałe jednostki moim zdaniem najlepszy okres miały w latach 96-2000 oferowane w wariantach 1.9TDi od 110KM a także V6 TDi w Passacie, Audi A6 itd. wtedy każdy diesel jakiejkolwiek marki klekotał tak samo a można powiedziec że nie jechał...Po 2003r już także nowsze TDi nie sa już tak "fajne" jak np. TDCI w Fordach a przy dieslu Hondy lub jeszcze mocniejszym Toyoty wypadają wręcz blado.(przede wszystkim chodzi o kulture pracy która w u japończyków jest niemal idealna)
Pekińczyk
Początkujący

23 Sie 2007, 20:36

Co do tdi to niezły musi być ten silnik 2,0 o mocy 170 koni. Ale ja i tak wole crdi. Wierzę, że jak Kia umiała opracować diesle niszowe to lada chwila. w jakimś Magentisie czy też Hyundaiu Sonacie pojawi się coś ekstra (już jest 2,0crdi/140km - czas na jakieś 160-80).
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2