Silniki Diesla Które oszczędne i niezawodne.

Który z tych silników Diesla jest najbardziej oszczędny i niezawodny?

JTD
0
Brak głosów
TDI
8
47%
HDI
0
Brak głosów
dCi
1
6%
TDCI
2
12%
CTDi
3
18%
CRDi
2
12%
CDTi
0
Brak głosów
Pozostałe
1
6%
Razem głosów : 17

22 Sie 2007, 15:30

Proszę napisać na temat nowoczesnych silników Diesla.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

23 Sie 2007, 12:55

Oddałem głos na TDI, gdyż uważam, że to są najlepsze silniki diesla na świecie... Jakim cudem półtora tonowy Passat potrafi spalić niecałe 5L ropy na sto kilometrów..?

A co do JTD i CDTi to te same silniki. Z tego co słyszałem to Opel Stosuje fiatowskie Turbodiesle z CR.... Mogę się mylić...
Milwan

23 Sie 2007, 13:35

Tak, chyba tak jest. Moce, pojemność, wszystko na to wskazuje. A co do innych diesli do ja zagłosowałem na CRDi. Koreańczycy pokazali, jak szybko można zrobić postęp i opracować własne świetne diesle o dużym stosunku mocy do pojemnoći i świetnej cenie. Miałem przyjemność jechać Kią Cee'd 1,6crdi o mocy 115 koni. To auto ,mie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Co prawda siedziałem na miejscu pasażera, ale wszystko widziałem. Setka tylko w 10,5 sekundy i 5,7 litra przy ciężkiej (nie zawsze-czasami) nodze to świetne wyniki. Cena? To auto można kupić już za 55 tys (a wyposażenie prawie kompletne). Kia ma teraz prawdziwie europejskie auta!!
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

23 Sie 2007, 14:09

Milwan napisał(a):Oddałem głos na TDI, gdyż uważam, że to są najlepsze silniki diesla na świecie...

są napewno bardzo do dobre i wytrzymale ale japońskie diesle od Toyoty i Hondy o tej samej pojemności biją je na głowe.
Pekińczyk
Początkujący

23 Sie 2007, 14:13

Schwabschreiber napisał(a): Koreańczycy pokazali, jak szybko można zrobić postęp i opracować własne świetne diesle

hmm nie wątpliwie lecz chyba jest jeden producent (japoński) który od początku robił i robi jedne z najlepszych silników benzynowych na świecie chodzi mi o Honde a tu w 2003r zrobili pierwszego Diesla własnej konstrukcji i pobił reszte we wszystkich kategoriach a przecierz można powiedzieć że nie mieli żadnego doświadczenia w produkcji silników wysokoprężnych...
P.S głos na CTDI tylko i wyłącznie ze względu na silnik i-CTDI Hondy.
Pekińczyk
Początkujący

23 Sie 2007, 20:58

Zapomniałem dodać, że TDI jest bardzo dobre, ale dzieje się tak już od długich lat...
Milwan

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

23 Sie 2007, 21:18

Milwan napisał(a):Zapomniałem dodać, że TDI jest bardzo dobre, ale dzieje się tak już od długich lat...

tak jest, TDi to bardzo dobre i trwałe jednostki moim zdaniem najlepszy okres miały w latach 96-2000 oferowane w wariantach 1.9TDi od 110KM a także V6 TDi w Passacie, Audi A6 itd. wtedy każdy diesel jakiejkolwiek marki klekotał tak samo a można powiedziec że nie jechał...Po 2003r już także nowsze TDi nie sa już tak "fajne" jak np. TDCI w Fordach a przy dieslu Hondy lub jeszcze mocniejszym Toyoty wypadają wręcz blado.(przede wszystkim chodzi o kulture pracy która w u japończyków jest niemal idealna)
Pekińczyk
Początkujący

23 Sie 2007, 21:36

Co do tdi to niezły musi być ten silnik 2,0 o mocy 170 koni. Ale ja i tak wole crdi. Wierzę, że jak Kia umiała opracować diesle niszowe to lada chwila. w jakimś Magentisie czy też Hyundaiu Sonacie pojawi się coś ekstra (już jest 2,0crdi/140km - czas na jakieś 160-80).
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2