Skoda felicja bezpieczniki

28 Lip 2009, 23:03

Witam, mam taki problem. Ostatnio spalił mi się bezpiecznik od wentylatora ( od nawiewu), wymieniłem go ale po pewnym czasie znów sie przepalił, ( jego wartość to 20A ) teraz dałem większy. I mam pytanie czy można tak robić? Czy lepiej nie bo może spalić instalację. Pozdrawiam
kwiatu111
Nowicjusz

• 28 Lip 2009, 23:12

Instalacji raczej nie spalisz. Ale wentylator możesz.
    Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
    szakal1990
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

29 Lip 2009, 12:02

To zależy jak większy.Poza tym sprawdz,czy ten 20A jest oryginalny(czyli taki jaki ma być w tym obwodzie).Jeżeli tak i on sie pali,to tak czy inaczej trzeba szukać przyczyny - albo wentylator zaczyna się zacierać,albo gdzieś jest coś nie tak z instalacją.Jak włożysz większy np. 25A,to sprawy to nie rozwiąże i możesz spalić wentylator,albo i instalację.Należy pamiętać o tym,że bezpieczniki w samochodzie są dobierane z pewną rezerwą,a więc są i tak już o nieco większym prądzie niż pobiera dany odbiornik.Chodzi o prąd rozruchowy,który podczas startu danego urządzenia jest zawsze większy niż podczas jego pracy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Lip 2009, 07:24

Witam.Jest to dość częsty problem w tych samochodach
    a mianowicie .Przyczyny szukaj w skrzynce bezbiecznikowej , zbudowana jest warstwowo druk elektroniczny plus profilowane blaszki . Tam zbiera się wilgoć ;grzeje się;przepala;zimne luty itp.Dla tego masz większy pobór prądu..Naprawiałem wielokrotnie te samochody ,bardzo niewdzięczna robota.Pozdrawiam.
    roman
    caro1955
    Nowicjusz

Miejscowość: szczecin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
      Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.
      Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
      Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...