Witam forumowiczów! Na wstepie chciałbym podziękować każdemu kto poświęcił swój cenny czas na zagłębienie się w temacie i udzieli konstruktywnej odpowiedzi.
Sprawa kolizji drogowej. Sytuacja z zeszłego roku. Ja poruszający się samochodem srebrnym (z załączonego obrazka), oraz obwiniony poruszający się samochodem niebieskim). Skrzyżowanie ulicy Smolki z ulicą Kalwaryjską w Krakowie.
Przybliżony opis sytuacji: Ja kierujący pojazdem srebrnym, poruszając się ulicą Smolki od strony ulicy Zamoyskiego dojechałem do skrzyżowania. Zatrzymałem się na znaku B-20 STOP. Czekam na możliwość włączenia się do ruchu. Po chwili od strony Ronda Matecznego w stronę Korony przejeżdża tramwaj, który zatrzymuje się na przystanku "Smolki". Z tramwaju wysiadają pasażerowie, którzy korzystają z pasów znajdujących się pomiędzy moją pozycją, a przystankiem tramwajowym. Kierujący pojazdem od strony Ronda Matecznego widząc sytuacje zatrzymuje się przed osią ulicy Smolki zostawiając mi miejsce i umożliwiająć włączenie się do ruchu na drogę główną. Rozpoczynam manewr skrętu. Dojeżdżam do osi ulicy Kalwaryjskiej, sprawdzam czy z mojej prawej strony (od strony Korony) nie jedzie żaden pojazd (czysto), wjeżdzam i zaczynam kierować się w stronę Ronda Matecznego. Po przejechaniu około 15m w lini prostej (sprawdzone na mapach satelitarnych) przed moje auto wjeżdża drugi kierowca, który chciał skręcić sobie w lewo, unikając czekania, aż pojazdy znajdujące się przed nim ruszą dalej. Mimo niedużej prędkości nie udaje mi się wyhamować i dochodzi do kolizji. Przyjeżdża patrol policji, wskazuje Pana z samochodu niebieskiego jako winnego kolizji. Pan nie przyjmuje mandatu. Przyjeżdża patrol z technikami, wykonuje zdjęcia i pomiar, też mówi Panu z pojazdu niebieskiego, że to jego wina. Kierowca uznany za winnego dalej odmawia przyjęcia mandatu i sprawa idzie do Sądu. Pierwszy wyrok podtrzymuje opinie funkcjonariuszy, jednak kierowca pojazdu niebieskiego odwołuje się od wyroku i uwaga - zostaje uniewinniony.
Informacje techniczne: według mnie jak i 4 funkcjonariuszy policji opisywane skrzyżowanie to tak naprawdę dwa osobne skrzyżowania i w momencie kolizji byłem już po opuszczeniu pierwszego z nich, co oznacza że zakończyłem manewr skrętu i byłem już pojazdem na drodze głównej.
W moim samochodzie uszkodzeiu uległy: prawy reflektor, prawe nadkole, prawa część zderzaka. Zaznaczam - prawa strona. Pan z pojazdu niebieskiego przejechał przez obszar wyłączony z ruchu i tak ściał zakręt, że jego tor jazdy względem ulicy w którą skręcał bardzo mocno się wypłaszczył. W skutek czego uszkodzeniu uległy jego prawe przednie i tylnie prawe drzwi.
Z uwagi na to, że nie zgadzam się z wyrokiem Sądu będę pisał apelację. Proszę osoby, które znają się na rzeczy o merytoryczne wypowiedzi, którymi mogę podeprzeć swoje stanowisko i wyrazić sprzeciw wobec zaistniałej sytuacji.
Ja myślę, że tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu adwokat. A sprawa dla niego nie będzie raczej trudna, w przeciwieństwie do ciebie, bo jak zamierzasz sam walczyć, to musiałbyś mieć prawo w jednym palcu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Jasne, zgadzam się z Tobą. Adwokat został już zaangażowany. Pytam dodatkowo, ponieważ nie ma ludzi, którzy wiedzą wszystko, a rady i przydatne informacje są na wagę złota.
Oldsmobile F32 Sedan, 1932 rok + przyczepka - pięknie odrestaurowany Ten 4-drzwiowy sedan Oldsmobile F32 z 1932 r. jest wyposażony w pasującą przyczepę w stylu Mullins i został pięknie odrestaurowany z powrotem do swojego oryginalnego przedwojennego, uwielbionego wyglądu. Niewielu Amerykanów ...
Zegarek Nissan Nismo Watch Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany potrzebujemy Twojej zgody na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dzięki nim możemy finansować rozwój naszego forum, a Ty w zamian otrzymujesz do nich bezpłatny dostęp.
Dbamy i szanujemy Twoją prywatność! Nasza "polityka prywatności". Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne korzystamy z SSL, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie "Moje zgody".
Dlatego też prosimy naciśnij przycisk "PRZEJDŹ DALEJ" jeżeli zgadzasz się na na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania, a tym samym przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie ze strony internetowej ForumSamochodowe.pl i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Grupę motmedia.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityki prywatności na stronie Moje zgody.