Sprzedaż punktów...

11 Lut 2009, 00:01

Ciekawy jestem waszych opinii na temat, który znalazłem na onet.pl:

""Sprzedam 12 punktów karnych. Pilne!". "Kupię 10 punktów karnych. Cena do uzgodnienia"... Podobne ogłoszenia można znaleźć na większości internetowych portali motoryzacyjnych - informuje „Dziennik Łódzki”
ck, Dziennik Łódzki/ 2009-02-10 09:00

Do transakcji dochodzi, gdy kierowca przekroczył prędkość, a zdjęcie z fotoradaru jest niewyraźne i nie widać, kto siedział za kierownicą. Jeśli taki kierowca nie chce "zarobić" kolejnych punktów, to szuka kogoś, kto je przyjmie.

Stawki za jeden punkt wahają się od 100 do 300 zł.

Udowodnienie, że kierowca sprzedał punkty karne jest praktycznie niemożliwe. To tak, jak z łapówką. Jeśli jednej i drugiej stronie zależy na utrzymaniu tajemnicy, to ciężko znaleźć przestępcę - podkreśla podinsp. Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

Według Komendy Głównej Policji, kierowcy, którzy sprzedają punkty, najczęściej padają ofiarą oszustów. Nie znają bowiem przepisów ruchu drogowego. Właściciel pojazdu ma prawny obowiązek wskazania, kto kierował autem. Jeśli nie pamięta, to zgodnie z przepisami, może się po prostu przyznać, że tego nie wie. Dostanie za to od 20 do 500 zł kary grzywny i żadnych punktów karnych - mówi mł. insp. Marek Kąkolewski z Biura Ruchu Drogowego KGP. "

źródło: [link do Onet wygasł]
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

11 Lut 2009, 00:44

A po jaką cholerę to robią jak właściciel pojazdu może zapomnieć kto kierował? Wtedy dostaje tylko mandat i tyle..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

11 Lut 2009, 10:56

jesli faktycznie tak jest...
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Lut 2009, 11:32

Ciekawa sprawa, można sobie nieźle dorobić na takim procederze. Na przykład 10 punktów po 200 zł to są 2 tysiące. A dla kogoś kto spokojnie zawsze jeździ to żaden problem, bo po roku sie punktów pozbędzie, a kasa zostanie
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

11 Lut 2009, 15:20

Mimo kasy nie chciał bym przejąć punktów karnych za kogoś. Np. dajmy na to 10 punktów biorę potem wystarczy przekroczyć 51km/h i już następne 10pkt a potem głupie wykroczenie i po prawku :? mimo kasy (tych marnych 2tys.) nie przyjął bym tych punktów.
W programie "Uwaga Pirat" na TVN TURBO w którymś odcinku gość padł ofiarą 20 pkt :) współczuje...głupie wykroczenie 4pkt(czy 1pkt) i po prawku :?
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

11 Lut 2009, 15:42

Ale sa jednak tacy, którzy maja sporo punktow karnych i dla nich "sprzedanie kilku" jest bardzo ważne. Nie wiem jak ma sie to do tego, co słyszałem wczesniej, ze po przekroczeniu limitu mozna robic jakies testy czy egzaminy, u policji - czyli legalnie :P i za jakas kwote skasowac chyba 4pkt. Zreszta przepisy co chwila sie zmieniaja, a dowiedziec się o zmianach jest naprawde trudno, zreszta zapowiada sie ze niedlugo nie bedzie juz pkt karnych, chyba kazdy ostatnio zauwazył ze kary bardzo szybko ida w gore.
llukas1
Nowicjusz

11 Lut 2009, 16:35

Po przekroczeniu limitu żegnasz się z prawkiem.
Można raz na pół roku pójść na szkolenie i wtedy usuwają z naszego konta bodaj 6 punktów. Oczywiście za kasę.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

11 Lut 2009, 17:24

szkolenie zmniejsza liczbę punktów o 6. Taki kurs trwa 5- 6 godzin i kosztuje 250 zł. Jednak udział w takim kursie możliwy jest dwa razy w roku i dotyczy wyłącznie kierowców, którzy posiadają prawo jazdy dłużej niż rok.
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Lut 2009, 18:52

muzzy33 napisał(a):szkolenie zmniejsza liczbę punktów o 6. Taki kurs trwa 5- 6 godzin i kosztuje 250 zł. Jednak udział w takim kursie możliwy jest dwa razy w roku i dotyczy wyłącznie kierowców, którzy posiadają prawo jazdy dłużej niż rok.

No i gitara. Masz 0 pkt na początku, sprzedajesz 10 pkt za łącznie 2000 zł. Dostajesz mandat za prędkość (10 pkt) i masz już 20 pkt. Idziesz na zmniejszenie ilości pkt, płacisz 250 zł i dalej masz 14 pkt, a w kieszeni 1750 zł.

Jeżeli ktoś jeździ praktycznie tylko po małym mieście to nie ma szans na utratę prawka. Nałapać pkt można na trasie, ale nie w mieście, gdzie jeżeli nie ma tras przelotowych to tych nieoznakowanych nie ma w ogóle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lut 2009, 20:06

Ale niech mi tu jakiś prawnik wytłumaczy OCB.. :shock:

Przecież jak mi zrobi fotoradar fotkę niewyraźną, to mogę powiedzieć że zapomniałem/nie wiem kto jechał wtedy autem (mam współwłaściciela więc tym bardziej..). Mogłem przecież wozić z kumplem na zmianę wtedy towar w tą i z powrotem.. raz on raz ja.. Mówi się że się nie wie, mandat płacę ja (właściciel pojazdu pierwszy wpisany w dowód) a punkty przepadają - i każdy jest "szczęśliwy".
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

11 Lut 2009, 20:29

No ale mówimy tutaj o niewyraźnej fotce a teraz są takie radary że mało który zrobi nie wyraźną :)

Oj zdziwiłbyś się ja złapałem w mieście 1pkt karny ale to za wjazd na pas BUS.
Obecnie mam 8pkt karnych :) ale w kwietniu zmażą się 4pkt :)

Najgorzej jest na trasie :? bo mało kto jeździ przepisowo te 110-130km/h tutaj pusta droga a pod maską tyle kucy i jak tutaj nie wcisnąć. Wtedy na trasie warto wtedy mieć CB radio...dużo kierowców a szczególnie tirowców mówią o nie oznakowanych radiowozach :) a takiemu radiowozowi trudno zwiać, chyba że techniką :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

11 Lut 2009, 22:19

Ja punktów nie mam wcale, nigdy żadnej kolizji nawet najmniejszej,
ani złotówki mandatu i sie nie chwalę 8)
stasiowski121

11 Lut 2009, 22:25

Naprawde nie masz się czym chwalic xD
llukas1
Nowicjusz

11 Lut 2009, 23:12

Dlatego piszę przecież że się nie chwalę :P
stasiowski121

12 Lut 2009, 00:00

Na naszym forum w dziale sprzedam też zauważyłem takie ogłoszenia. Zbieg okoliczności czy to ten artykuł? :)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi