Standardowe pytanie o zapach gazu wokół auta.

19 Wrz 2013, 20:49

Kupiłem Lagunę I z 2,0- 113KM-zwykła 8-zaworówka. Gaz ma w niej 6 lat i pewnie ze 100 tys na nim auto przejechało po autostradach. Silnik jest po remoncie. W sumie jedzie bardzo dobrze i nie ma z gazem żadnych problemów w żadnym zakresie obrotów. Instalka zwykła do MPI z czymś co nazywa się chyba BINGO. Wszystko więc ok oprócz tego,że na wolnych obrotach czuć gazem wokół auta. Z mojego doświadczenia wynika,że jest to nieprzepalony gaz wylatujący ze spalinami.
I teraz zasadnicze pytanie... Od razu wymieniać reduktor czy jeszcze bawić się w regulację 6- letniego ze sporym przebiegiem..? Jaki mniej więcej jest koszt jego wymiany? A może inna jest przyczyna wyczuwania gazu na wolnych obrotach? :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Wrz 2013, 00:08

artur73 napisał(a):Od razu wymieniać reduktor czy jeszcze bawić się w regulację 6- letniego ze sporym przebiegiem..?

Dobrze by było go wyczyścić i sprawdzić w jakim jest stanie, ale jak nie był wymieniany od początku to może warto by było to zrobić.

artur73 napisał(a):Jaki mniej więcej jest koszt jego wymiany?

Koszt zależy pewnie od firmy i mocy auta, ale myślę że gdzieś w granicach 250zł.

artur73 napisał(a):A może inna jest przyczyna wyczuwania gazu na wolnych obrotach?

Nieszczelny układ instalacji? Ja mam w swoim Yarisie sekwencję i powiem ci że czasem w upalne dni jak wyłączyłem auto miałem wrażenie że też trochę czuć przez moment, ale po sprawdzeniu przez gazownika okazało się że wszystko jest szczelne.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

22 Wrz 2013, 00:08

Dzwoniłem do warsztatu i za 450 zł zadeklarowali mi wymianę reduktora wraz ze wszystkimi przewodami gumowymi i regulacją.Do tego mają oprogramowanie do BINGO.
Oblazłem jeszcze auto dookoła z "włączonym nosem" i ewidentnie i tylko czuć gazem z wydechu z tyłu. Jadę w poniedziałek. :)
W Scenicu miałem sekwencję ale... po wypadku nie nadaje się do naprawy więc kicha.
artur73
Awatar użytkownika

23 Wrz 2013, 18:03

Dziś byłem u gazowników. Stary reduktor to trup. Czujnik już wykazał 5% rozprzężenie na zewnątrz. Tak więc wymiana na nowy taki sam jak był Tomassetto. Kwota ustalona wcześniej była faktycznie do zapłaty. Od razu zapach gazu zniknął zupełnie.Jazda bez zastrzeżeń. Za 1000km trzeba przyjechać na doregulowanie. :)
artur73
Awatar użytkownika

24 Wrz 2013, 00:49

Czyli po problemie :ok:

artur73 napisał(a):W Scenicu miałem sekwencję ale... po wypadku nie nadaje się do naprawy więc kicha.

To ten który masz na avatarze? Ładnie na barierkach zaparkowałeś :) a tak na serio współczuję takiej przygody.

*Dalsza dyskusja o Scenicu przeniesiona do osobnego tematu scenic-po-wypadku-nie-nadaje-sie-do-naprawy-vt68430.htm
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...