Suzuki samuraj

06 Sty 2010, 22:57

U mnie się nie kleszczy, przy przełączaniu wszystkie biegi wchodzą bez problemu, przy wolnej jeżdzie też nic się nie dzieje. Dopiero po przekroczeniu 40km/h na 4H po asfalcie dochodzą jakieś zgrzyty. Za autko dałem 5tyś. jest po remoncie blacharki, a ja wymieniłem zawieszenie na nowe. Auto jest z 87r.
Krystian30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: złotoryja

06 Sty 2010, 23:00

Jak się kolego nie mylę to na 4h i na 4lnie wolno jeździć po asfalcie (tylko jak jest ślisko )
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Sty 2010, 23:08

4H na asfalcie? Brak centralnego mechanizmu różnicowego nie pozwala na to!
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

06 Sty 2010, 23:11

1. Napędy zmieniamy na włączonym silniku.
2. Między 2H a 4H, zmieniać można w czasie jazdy, 4L tylko po zatrzymaniu
3. Po czarnym jeździmy tylko na 2H
4. Przy niskiej przyczepności (śnieg, błoto, piasek) na 4H
5. Ciężki teren (głębokie błoto i śnieg, piach) na reduktorze (4L)
:mrgreen:

[ Dodano: Sro Sty 06, 2010 22:13 ]
Będziesz miał szczęście jak nie rozwaliłeś reduktora :neutral: :neutral: :neutral: :sad:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 23:16

Wiem, w miejscowości w której mieszkam droga na dzień dzisiejszy miejscami ma dwa garby z lodu i 15cm dziury, a rano o 5 jak jadę do pracy jest bardzo ślisko.
Krystian30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 23:21

Krystian30 napisał(a):U mnie się nie kleszczy, przy przełączaniu wszystkie biegi wchodzą bez problemu, przy wolnej jeżdzie też nic się nie dzieje. Dopiero po przekroczeniu 40km/h na 4H po asfalcie dochodzą jakieś zgrzyty. Za autko dałem 5tyś. jest po remoncie blacharki, a ja wymieniłem zawieszenie na nowe. Auto jest z 87r.

Ale z twojej wypowiedzi wynika ze jeździsz po czarnym a nie po śliskim .......... :cry:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda po mokrej nawierzchni - poślizg pod kontrolą
    Jazda po mokrej nawierzchni wymaga od kierowców więcej ostrożności i umiejętności. Jednym z największych niebezpieczeństw w takich okolicznościach jest akwaplanacja, czyli poślizg wodny. Co sprzyja akwaplanacji? Zły ...

06 Sty 2010, 23:27

Na wiosce w obecnych warunkach atmosferycznych asfalt wygląda jak opisałem.
Krystian30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 23:33

:shock: :shock: To macie ciężkie warunki :shock:
Ostatnio edytowany przez samurajsj700, 06 Sty 2010, 23:38, edytowano w sumie 1 raz
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 23:34

w takim razie zrób jak napisał @pocieszny - zmień olej.
jeśli powyższe nie pomoże to trzeba zrzucić reduktor i sprawdzić gdzie ma luzy.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 23:37

Karson napisał(a):akurat extrem4x4 ma baaaaaardzo skrajne opinie. kumpel kupił od nich auto i takiej rzeźby nigdy w żadnym aucie nie widziałem :wink:
dla równowagi - koleżanka serwisowała tam swoje pajero i autko nigdy jej nie zawiodło.
:
co innego serwisować i mówić co mają robić co innego iść na żywioł :mrgreen: ale przyspawane zderzaki i progi na ziher to specjalność tego zakładu, mega agresywne opony i brak zmiany przełożeń, zmiana przełożeń na [...] z maszyny rolniczej które wytrzymywały 5 wyjazdów :mrgreen: natomiast mają też kilka dobrych patentów choćby przespawanie mocowań do liftu przy parchu czy toyocie, podniesienie mocy w parchu RD28T do nawet 150 kucy ( co prawda silnik wytrzymuje rok :mrgreen: ) :wink: ich auta główłnie ładnie wyglądają :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Sty 2010, 23:42

Po czarnym i suchym nie jeżdziłem na biegach terenowych. Jutro zmienię olej i zobaczę co się będzie działo.
Krystian30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 23:43

pocieszny napisał(a):
Karson napisał(a):akurat extrem4x4 ma baaaaaardzo skrajne opinie. kumpel kupił od nich auto i takiej rzeźby nigdy w żadnym aucie nie widziałem :wink:
dla równowagi - koleżanka serwisowała tam swoje pajero i autko nigdy jej nie zawiodło.
:
co innego serwisować i mówić co mają robić co innego iść na żywioł :mrgreen: ale przyspawane zderzaki i progi na ziher to specjalność tego zakładu, mega agresywne opony i brak zmiany przełożeń, zmiana przełożeń na [...] z maszyny rolniczej które wytrzymywały 5 wyjazdów :mrgreen: natomiast mają też kilka dobrych patentów choćby przespawanie mocowań do liftu przy parchu czy toyocie, podniesienie mocy w parchu RD28T do nawet 150 kucy ( co prawda silnik wytrzymuje rok :mrgreen: ) :wink: ich auta główłnie ładnie wyglądają :mrgreen:

To omijać z daleka :?: :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 23:53

samurajsj700 napisał(a):To omijać z daleka :?: :mrgreen:
jak chcesz coś zżelaza robić to podjedź do PUNKS GARAGE do Modnliczki :wink: nie dość że masz bliżej to jeszcze chłopaki nieźle robią :wink: nie licz na termina na ten tydzien nawet na nastepny ostatnio terminy co najmniej 3-4 tygodnie :mrgreen: no chyba że masz fuksa :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

07 Sty 2010, 00:30

pocieszny napisał(a):
samurajsj700 napisał(a):To omijać z daleka :?: :mrgreen:
jak chcesz coś zżelaza robić to podjedź do PUNKS GARAGE do Modnliczki :wink: nie dość że masz bliżej to jeszcze chłopaki nieźle robią :wink: nie licz na termina na ten tydzien nawet na nastepny ostatnio terminy co najmniej 3-4 tygodnie :mrgreen: no chyba że masz fuksa :mrgreen:

albo do PM Serwis (Zielonki k.Krakowa) - Jacek specjalizuje się w suzukach i toyotach

tylko, że Złotoryja jest na zachodzie Polski, trochę daleko mu do grodu Kraka :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 00:41

Karson napisał(a):tylko, że Złotoryja jest na zachodzie Polski, trochę daleko mu do grodu Kraka :mrgreen:
samuraj jest z Czernichowa to pod KRK :mrgreen: jego wypowiedź cytowałem i do niego kierowana była wypowiedź :mrgreen:
Co do Jacka to hmm mam mieszane uczucia :mrgreen: co prawda robi robi bardzo dobrze ( w końcu na jego radach i pomyśle robiliśmy zawieszenie do zuzanny) ale na FV czekam już 3 lata i chyba straciłem nadzieje :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP