Test z wiedzy o technice samochodowej

Test z wiedzy o technice samochodowej

05 Lis 2007, 18:37

Witam,
Jestem uczniem technikum w 2 klasie na profilu elektronik i nauczyciel z PO wpisał mnie na Konkurs z Wiedzy o Technice Samochodowej i dał mi pytania na które muszę odpowiedzieć do tygodnia i wysłać mailem. Moja prośba jest w tym czy mogli byście pomóc mi rozwiązać te pytania i odpowiedzi przesłać na maila. :D Oto te pytania:

1. Do materiałów eksploatacyjnych samochodów możemy zaliczyć:
a) powietrzę
b) wodę
c) paliwa silnikowe
d) oleje silnikowe
2. Marka Jeep jest produkowana przez koncern
a) Forda
b) General Motors
c) Toyota
d) Chrysler
3. Układy LPG II generacji są przystosowane do pracy z silnikami:
a) diesla bez reaktora katalitycznego
b) o zapłonie iskrowym wyposażonych w sondę lambda
c) o zapłonie iskrowym bez sondy lambda
d) diesla z reaktorem katalitycznym
4. Klucz dynamometryczny służy do dokręcania:
a) śrub mocujących koła jezdne
b) śrub mocujących koło zamachowe
c) śrub mocujących głowicę
d) wszystkich połączeń gwintowych
5. Na zbiornikach paliwowych przeznaczonych do LPG zgodnie z wymaganiami prawnymi powinny być umieszczone:
a) numer seryjny zbiornika
b) nazwa producenta
c) ciśnienie robocze
d) znak homologacji
6. Która z firm samochodowych była sposnorem klubu Bayern Monachium
a) Audi
b) Opel
c) Fiat
d) Ford
7. W zależności od układu cylindrów wyróżniamy
a) silniki rzędowe
b) silniki widłowe
c) sliniki przeciwsobne
d) silniki z wirującym tłokiem
8. Porównanie odporności na spalanie stukowe badanego paliwa z odpornością mieszaniny dwóch paliw o krańcowo róznej odporności na spalanie stukowe określamy jako:
a) stałą stechiometryczną
b) Liczba motorowa
c) Liczba oktanowa
d) wartość opałowa
9. System kontroli toru jazdy oznaczamy jest skrótem:
a) ASR
b) ESP
c) AFU
d) EBV
10. Jaki zapach mają gazy propan oraz butan
a) drażniący
b) są bezwonne
c) są bezwonne ale celowo wprowadzan są nawaniacze w celu nadania nieprzyjemnego zapachu
d) aromatyczny
11. Proces, który odbywa się od chwili wytworzenia pojazdu do chwili jego likwidacji nazywamy?
a) Użytkowaniem
b) Eksploatowaniem
c) Recyklingiem
d) wykorzystaniem
12. Teoretyczne zapotrzebowanie powietrza do spalania propanu wynosi:
a) 24,36 [m3/m3]
b) 12,86 [m3/kg]
c) 15,64 [kg/kg]
d) 25,24 [kg/kg]
13. Podczas wymiany zębatego paska rozrządu należy wymienić:
a) rolkę napinającą
b) pompę płynu chłodzącego, która odbiera napęd od tego paska
c) rolkę prowadzącą
d) wszystkie powyższe elementy
14. Lądowy rekord prędkości wynosi
a) 878,16 km/h
b) 1197,38 km/h
c) 1227,98 km/h
d) 1325,97 km/h
15. Samochodami jakich marek poruszał się James Bond w swoich przygodach?
a) Saab
b) BMW
c) Aston Martin
d) Alfa Romeo
16. Poślizg maksymalny pojazdu następuje wówczas gdy:
a) prędkość kątowa koła jest równa zeru a pojazd dalej porusza się
b) prędkość obwodowa koła jest równa dziewięćdziesiąt a pojazd nadal porusza się
c) prędkość obwodowa koła jest równa zeru a pojazd dalej porusza się
d) prędkość wektorowa koła jest równa zeru a pojazd nadal porusza się
17. Gdzie po raz pierwszy został zaprezentowany model Rolls-Royce 10hp w roku 1904:
a) Rzymie
b) Londynie
c) Chicago
d) Paryżu
18. Wymiana oleju silnikowego w samochodzie ciężarowym następuje po:
a) 15000 km
b) 25000 km
c) 50000 km
d) zgodnie z zaleceniami producenta
19. Emisja których ze składników toksycznych spalin w silniku o ZS jest limitowana normami Euro:
a) NOx
b) HC
c) CH
d) PM
20. Do głównych charakterystyk silników tłokowych zaliczamy charakterystyki:
a) prędkościowe
b) obciążeniowe
c) zużyciowe
d) regulacyjne
21. W skład konwencjonalnego silnika spalinowego wchodzą układy:
a) zapłonowy
b) zasilania
c) kadłub i głowica
d) hamulcowy
22. VW Golf IV był produkowany w latach
a) 1992 - 1996
b) 1998 - 2005
c) 1995 - 2003
d) 1997 - 2003
23. Do tribologicznych procesów zużywania elementów samochodu możemy zaliczyć:
a) zużycie ścierne
b) zużycie erozyjne
c) zużycie kawitacyjne
d) zużycie korozyjne
24. W jakich krajach był produkowany Fiat 126 p?
a) Włochy
b) Polska
c) Czechosłowacja
d) Węgry
25. Rajdowym Mistrzem Polski w roku 2006 roku został
a) Leszek Kuzaj
b) Tomasz Kuchar
c) Michał Bębenek
d) Tomasz Czopik
26. Układ mechanizmów, łączących koła jezdne z samonośnymi nadwoziem lub ramą nazywamy:
a) resorami
b) amortyzatorami
c) wałakmi skrętnymi
d) zawieszeniem
27. Pierwszy samochoód napędzany wiatrem został skonstruowany we Włoszech w roku:
a) 1257
b) 1335
c) 1689
d) 1815
28. W jaki sposób sprawdzamy wysokość bieżnika
a) specjalnym głębokościomierzem
b) nadlewem na oponie
c) wskaznikiem TWI
d) nie ma takiej potrzeby
29. Siedziba firmy Mercedes znajduje się w:
a) Bonn
b) Monachium
c) Achen
d) Stuttgart
30. Które z toksycznych składników spalin są limitowane przez normy Euro dla pojazdów osobowych z silnikiem ZI?
a) NOx
b) CO
c) PM
d) HC
31. Liczba cetanowa oleju napędowego określa
a) granicę dymienia
b) odporność paliwa na spalanie stukowe
c) podatność paliwa do samozapłonu
d) wartość opałową paliwa
32. Nazwa Mercedes została zapożyczona od
a) imienia kobiecego
b) landu w Niemczech
c) nazwy trójramiennej gwiazdy
d) starożytnego Boga Szybkości
33. Regulator przepływu nazywamy inaczej
a) zaworem dławiącym
b) silnikiem krokowym
c) attuatorem
d) dozownikiem
34. Maksymalna prędkość Aston Martin Vantage DB7 wynosi:
a) 252 km/h
b) 198 km/h
c) 298 km/h
d) 321 km/h
35. Wydział Transportu posiada ośrodki zamiejscowe w miastach:
a) Rybniku
b) Bytomiu
c) Tychach
d) Chorzowie
36. W którym roku poraz pierwszy zastosowano system ABS
a) 1965
b) 1978
c) 1983
d) 1990
37. Ze względu na sposób ułożenia warstw osnowy, możemy wyróżnić opony:
a) diagonalne
b) sferoidalne
c) promieniowe
d) owalne
38. Od którego roku istnieje samodzielny Wydział Transportu Politechniki Śląskiej
a) 1976
b) 1987
c) 2002
d) 2005
39. W oparciu o obowiązujące w Polsce przepisy, w układzie hamulcowym samochodu wyodrębnia się m.in.:
a) zespół sterujący
b) zespół diagnozujący
c) zespół przenoszący
d) zespół wspomagający
40. Do produktów otrzymywanych z destylacji próżniowej ropy naftowej zaliczamy:
a) benzyna lotnicza
b) benzyna samochodowa
c) destylaty wrzecionowe
d) oleje silnikowe

Przy prawidłowej odpowiedzi postawcie''*'' a jak nie jesteście pewni to dajcie ''*?''Acha odpowiedzi poprawnych może być 1,2,3,a nawet 4
Odpowiedzi wyślijcie w notatniku lub innym programie na adres AK4777777@inetria.pl
Z góry dziękuje!!!!:D :)
Pozdrawiam AK4777777
AK4777777
Nowicjusz
 
Posty: 2
Rejestracja: 05 Lis 2007, 15:28

Re: Test z wiedzy o technice samochodowej

17 Kwi 2009, 22:12

1.a,c,d
2.b
3.b
4.a,b,c,d
5.a
6.b
7.a,b,c,d
8.c
9.b
10.a
11.b
12.b
13.a
14.a
15.c
16.a,c,d
17.c
18.d
19.c
20.a,b,c
21.a,b
22.b
23.a
24.b
25.b
26.d
27.d
28.a
29.b
30.b
31.c
32.a
33.d
34.c
35.a,b,c,d
36.c
37.b,c,a
38.a
39.a,c,d
40.b,a


Jakie są poprawne odpowiedzi? bo zrobiłem se na szybciora ten tescik i jestem ciekaw jak mi wyszło
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika
 
Posty: 44
Rejestracja: 30 Paź 2007, 18:38
Miejscowość: Ruda Śląska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...
    VII Eliminacja Wojny Północ-Południe / relacja VII Eliminacja Wojny Północ-Południe / relacja
    W ubiegłą sobotę odbyła się największa do tej pory eliminacja cyklu Wojna Północ-Południe. Areną zmagań zawodników było katowickie Summer Cars Party, które przez 6 lat swojego istnienia urosło do rangi ...

  •  
    • Warto przeczytać
    • Motor z napędem odrzutowym, 7
      Mercedes-Benz SLS 6,3 AMG
      8 Runda Rajdowych Mistrzostw Świata
      Tuning Mazda, przezentacja, dym, woda