Tracę nadzieje...

28 Wrz 2021, 23:24

Witam
Przyszedł moment na zmianę auta, aktualny całkiem się rozkraczył.
Citroen xsara 2001 2.0 w wersji exclusive cudne auto za 2.500 zł ;)
Czas na porządne auto :D

Jeżdżę teraz różnymi autami od znajomych ew. z wypożyczalni.

Wniosek jeden w nowym aucie musi być automat. W pracy latam dłuższe trasy w manualu i mam dość wachlowania.

Budżet nie jest dokładnie określony auto będzie finansowane jak ktoś ma doświadczenia to prosiłbym również o porady gdzie co i jak, na wkład własny jest ok. 15 tyś.
Jak sobie liczyłem na kalkulatorach to przedział ~55 tyś 3-4 lata wychodziło okey.
Rata do 1500 zł max, niższe mile widzianie ;)

Chciałbym auto finalnie mieć na własność jak się będzie dobrze sprawować to zostawić, jak nie to sprzedać i wziąć lepsze z większym wkładem początkowym.

Leasing konsumencki, kredyt, jakaś forma wynajmu długoterminowego ala kinto one, mam zerowe doświadczenie w tym temacie nie wiem jak to wygląda w praktyce.

Z rzeczy które chciałbym żeby były:
-Automatyczna skrzynia biegów(must have)
-Adaptacyjny tempomat (must have)
-Utrzymanie pasa ruchu (opcjonalnie)
-Automatyczny ręczny ( opcjonalnie)

Szukam auta które nie będzie lądować u mechanika co tydzień a części kosztować miliony monet. Chce mieć w końcu spokój i komfort.

Auto użytkowane w każdych warunkach oprócz górskich, jeżdżę dużo.
W aktualnym aucie 2 lata ~50 tys km.
Przewaga miasta, krajówki autostrady.

Ogólnie nie ma jakiś wymagań co do wyglądu, konkretnej marki modelu ale chciałbym żeby wyglądało jakoś, rano wsiadając z zachwytem że na ratę warto pracować :D

Podobają mi się niemcy bmw/audi premiumy ale chyba odpada z uwagi na koszty serwisu etc.?

Moje poglądowe typy.
- Camry (ale za droga :( )
- Corolla może hybryda?
- Mazda 3/6 (najbardziej mi się podoba ze wszystkich, szczególnie sedan)
- Insignia/astra
- Octawia/superb
- Focus
Raczej sedan/liftback/hatchback to mój typ.

Jestem z Katowic ale dla auta mogę skoczyć i nad morze.

Świętej pamięci Xsara paliła ~8 l i żyłem, niższe super nie wymagane.

Wiem, że to kiepski moment na zmianę auta ale jestem zmuszony.
Super byłoby ograniczyć ryzyko i znaleźć 1 wł. serwis aso itd ale zdaje sobie sprawę, że wszystkiego mieć nie można :no:

Z góry dziękuje za pomoc mobilki, niech paliwo tanie będzie a droga szeroka :ok:
Kimbra2702
Nowicjusz

29 Wrz 2021, 08:23

Kimbra2702 napisał(a):-Adaptacyjny tempomat (must have)
Nie w tym budżecie.
Kimbra2702 napisał(a):-Utrzymanie pasa ruchu (opcjonalnie)
prędej asystent pasa ruchu tylko z informacja o najechaniu na pas.
Kimbra2702 napisał(a):Leasing konsumencki, kredyt, jakaś forma wynajmu długoterminowego ala kinto one, mam zerowe doświadczenie w tym temacie nie wiem jak to wygląda w praktyce.
Przy wynajmie długoterminowym auto nie będzie twoje po jego zakończeniu. Leasing nie jest łatwy na używane auto chyba że kupujesz używane od dealera ale tu mogą być wymagane przeglądy u nich w czasie leasingu co podnosi czasem sporo koszty do tego ich ubezpieczenie które jest zazwyczaj sporo droższe itd.
Kimbra2702 napisał(a):- Camry (ale za droga :( )
Tu nie wiem czy by Ci wystarczył budżet razy dwa.
Kimbra2702 napisał(a):- Corolla może hybryda?
W sedanie z silnikiem 1.6 valvematic z automatem CVT ale strasznie ich mało, a o hybrydzie zapomnij. Jak chcesz hybrydę w tym budżecie to szukaj Priusa po 2010 roku lub Aurisa I generacji.
Kimbra2702 napisał(a):- Mazda 3/6 (najbardziej mi się podoba ze wszystkich, szczególnie sedan)
Bardzo fajne auto Mazda 6 GJ po 2013 roku ale budżet masz prawie na styk. Jednak opcja bardzo ciekawa do rozważenia.
Kimbra2702 napisał(a):- Insignia/astra
Insignia fajna ale to dosyć ciężkie auto i tu przy twoich przebiegach to jedynie warto by było pójść chyba w diesla 2.0 CDTi.
Kimbra2702 napisał(a):- Octawia/superb
Tu chyba też lepiej by było celować w 2.0 TDI z DSG bo z silników benzynowych ciężko coś polecić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Paź 2021, 14:53

Kia Optima [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Opel insignia [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Można prosić o opinie :) Krajowe serwis aso, no i ta cena
Kimbra2702
Nowicjusz

01 Paź 2021, 15:00

I jakoś dziwnym trafem obydwaj sprzedawcy w "bezwypadkowy" nie trafili przy wstawianiu ogłoszenia
BTW osobiście to za insignie I w życiu nie zapłaciłbym 55k, zresztą chyba nie zdajesz sobie sprawy z kosztów utrzymania auta z tym silnikiem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Paź 2021, 15:09

Od tego mam was, żebyście torowali drogę w tym gąszczu naciągaczy :)
Już jestem zmęczony tym szukaniem..

Te kijanki ładne, ale też raczej większy budżet by sie niestety przydał.
za 80 tyś to się otwierają drzwi do całkiem innych aut i stanu.

Może trzeba poczekać i dozbierać te 30 tys jeszcze?
Jest jakaś szansa znaleźć coś co nie bedzie sprawiało kłopotów a nie będzie skoda fabia 1.0 ? :unsure:

Jakiego RRSO sie spodziewać zebym nie wział co mi wcisną, koło 5% jest jest okey?
Kimbra2702
Nowicjusz

01 Paź 2021, 16:30

Kimbra2702 napisał(a):- Corolla może hybryda?
Tu masz ciekawe auto mieszczące się prawie w twoim budżecie Toyota Auris HSD od Dealera Toyoty [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] świeża oferta bo dzisiaj ją widziałem i teraz mi się przypomniało :) albo tu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak bym miał iść w kredyt na auto to chyba wolałbym kupić coś co ma w miarę niską utratę wartości, do tego masz tu też spalanie na przystępnym poziomie.

Kimbra2702 napisał(a):Świętej pamięci Xsara paliła ~8 l i żyłem, niższe super nie wymagane.
No to tu zmieścisz się w 5-6 litrach :) na spokojnie.

Insignia którą podałeś nie będzie ekonomiczna i tania w eksploatacji.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator momentu obrotowego
    Jednostką stosowaną w samochodach do określenia momentu obrotowego jest Nm (niutonometr). Moment obrotowy zaś jest podstawowym parametrem, który charakteryzuje osiągi silnika spalinowego.

04 Paź 2021, 11:31

Zarezerwowany już :D
Niestety wizualnie nie podchodzi auris chociaż pod względem ekonomicznym byłby idealny.

Zafiksowałem się na punkcie mazdy 3/6 w sedanie. Jak to wygląda pod względem utrzymania, bo zdania są podzielone :lol: I ta cholerna rdza, nieaktualny mit?

Jakby ktoś zauważył jakaś ofertę obojętnie gdzie w polsce to proszę o podzielenie się ewentualnie jakieś forum gdzie szukać?

Tutaj link do oceny insigni z godnie z poradą 2.0 CDTi chociaż przebieg duży już ;/ Ale tania
https://pewneauto.pl/oferta/opel-insignia/103746
insignie ogólnie nie ekonomicznie i drogie w eksploatacji czy tylko ta wersja podana wcześniej Rokiko?
Kimbra2702
Nowicjusz

04 Paź 2021, 11:50

182 kkm na diesla to dużo?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Paź 2021, 12:46

Im młodsze i niższy przebieg tym lepiej przy kupnie auta czy to nie takie ważne jak mogło by się wydawać na chłopski rozum?
Kimbra2702
Nowicjusz

04 Paź 2021, 12:51

No ale czego oczekujesz od auta pokroju Insigni w dieslu? Kupił ktoś normalny i nie jeździł nim po bułki, stąd naklepał kilometrów.

Tu się bardziej liczy wymiana olejów na czas.
galakty
Forumowicz VIP

04 Paź 2021, 12:56

To są realne przebiegi większości diesli, a nie A4 1.9 po 20 latach 180 tys :yes:
Gość114260

04 Paź 2021, 23:40

Ja nie neguje przebiegu jak najbardziej jest realny, tak tylko dopisałem, że duży bo widziałem mniejsze, patrząc, że chce kupić auto w jak najlepszym stanie na parę dobrych lat. Proszę traktować mnie jak całkiem zielonego wszelkie opinie, porady wchłonę 8)
To co o tej insigni powiecie jest nad czym się zastanawiać czy odpuścic? :ok:
Kimbra2702
Nowicjusz

05 Paź 2021, 07:33

Powiem tak. Wolę większy przebieg ale prawdziwy i klepany w trasie, niż mniejszy z niepewnego źródła.

I tak jak mówiłem, tu bardziej się liczy co ile był olej zmieniany. Co z tego że mały przebieg, jak zmieniał co 30 kkm? Lepsze dla silnika jest jego używanie (wygrzanie) i zmiana co 10-15 kkm.
galakty
Forumowicz VIP

05 Paź 2021, 19:49

galakty napisał(a):182 kkm na diesla to dużo?
przy dzisiejszej jakości to juz większa połowa życia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Paź 2021, 21:02

Kao napisał(a):przy dzisiejszej jakości to juz większa połowa życia.

Jeśli zamierza tym autem zrobić 100 kkm bez wkładu to faktycznie opcja słaba.

Chyba nie w tym cel?
galakty
Forumowicz VIP