Trzymanie kierownicy przez moją żonę

02 Lip 2014, 08:35

Witajcie,
Piszę do Was po radę bo już nie mam siły tłumaczyć swojej żonie. Od jakiegoś czasu jeździ ona cały czas prowadząc auto jedną reką, trzymając kierownicę u dołu, w dodatku z kciukiem na zewnątrz a palcami wewnątrz kierownicy jak na zdjęciu:

Gdyby jeździła tak po mieście, w korkach to nic bym nie mówił. Ale ona rozpędza się między wioskami, gdzie są zakręty, auta z naprzeciwka, psy na drogach, do prędkości 80-100km/h i twierdzi, że może trzymając tak kierownicę panować nad autem i tak jej się dobrze jeździ. Ja się boję z nią jeździć kiedy tak prowadzi, uważam że ewentualne manewry są mocno ograniczone a każdy skręt jest ciężki do wykonania i mało precyzyjny. Powiedzcie czy uważacie że jestem przewrażliwiony czy też uważacie, że to jak ona jeździ stwarza niebezpieczeństwo na drodze.
maniek71
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 04 2007
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: BMW e36

02 Lip 2014, 09:40

Kierownicę powinno się trzymać dwoma rękami. Wielu kierowców jednak trzyma jedną rękę na kierownicy, a drugą na lewarku. Trzymanie ręki na lewarku z czasem doprowadza do awarii skrzyni - wybieraka. Trzymając jednak rąkę na kierownicy jak na pokazanym obrazku jest faktycznie niebezpieczne.
Gdyby moja żona tak trzymała rękę na kierownicy, auta by nie dostała - zbyt bardzo ją kocham, żeby jej pozwolić na doprowadzenie do wypadku :) Ultimatum - albo trzymasz ręce normalnie, albo koniec z autem. Proste. Na drodze ważne jest bezpieczeństwo nie tylko jednego kierowcy, ale i pozostałych użytkowników dróg.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lip 2014, 15:56

maniek71 napisał(a):twierdzi, że może trzymając tak kierownicę panować nad autem i tak jej się dobrze jeździ.

Tragedia..
maniek71 napisał(a):każdy skręt jest ciężki do wykonania i mało precyzyjny

Oczywiscie.. Najlepiej panuje się nad pojazdem "ciągnąc" kierownicę .. Czyli tak jak zaleca się podczas nauki jazdy - obie ręce na "za 10 trzecia" i w zależności w którą stronę skręcamy, ta ręka "ciągnie" autko..

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Lip 2015, 09:12

Pamiętam jak robiłam kurs w OES w Warszawie to mój instruktor opowiadał całą masę przypadków, gdy jego znajomi lub kursanci mieli problemy właśnie przez to nieprawidłowe trzymanie kierownicy. Prawidłowe ustawienie fotela, lusterek i trzymanie kierownicy to była u niego podstawa. Był też jeden taki, który mówił, że lepiej mu się jeździ jak trzyma jedną rękę na kierownicy a jedną na dźwigni biegów, a później oblał egzamin, właśnie z tego powodu.
swiezap
Nowicjusz

Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...