Niedługo będę odbierał używaną Corollę od dealera i zaproponowano mi ubezpieczenie w wariancie dealerskim w Ergo
Hestia. Porównałem sobie z ofertą w tym samym towarzystwie przygotowaną przez agenta ubezpieczeniowego i cenowo wychodzi bardzo podobnie z kilkoma drobnymi różnicami:
- NNW 10k dealer, 30k agent
- U agenta assistance wygląda na lepsze (pakiet TURBO: holowanie pojazdu osobowego i terenowego – w wariancie TURBO bez limitu kilometrów zarówno w Polsce, jak i za granicą, pojazd zastępczy – aż do 20 dni w wariancie TURBO). U dealera pojazd zastępczy tylko po wypadku i kradzieży na max 7 dni, holowanie za granicą max 200km.
Niestety nie mam jednolitych tabelek gdzie wpisane jest punkt po punkcie zakres dla obu pakietów, więc porównanie 1:1 jest bardzo trudne. Nie brałem nigdy pakietów dealerskich, zawsze u agentów niezależnych, dlatego nie mam kompletnie doświadczenia w tym zakresie.
Czy jest coś na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę w tych pakietach? Może ktoś porównywał AC/OC/Assistance w Hestii oferowane przez Toyotę z tym oferowanym przez agenta?
Na tą chwilę sensowniejsza wydaje się opcja od agenta, ale może to u dealera ma coś, co nie jest dostępne u agenta? Wariant autocasco u agenta to "III - ASO", czyli wg. OWU to ten najwyższy.