Ubezpieczenie OC na innym nr rejestracyjnym.

03 Sty 2011, 19:35

Witam serdecznie. Postanowaiłem napisać o swoim problemie tutaj , gdyż nie znalazłem w świecie internetu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Otóż opiszę poniżej mój problem...
Zakupiłem auto 22.01.2010 roku auto było na rejestracji : DOL xxxxx ubezpieczenie auta było w firmie Allianz i również na ten nr rejestracji na dane osoby od której zakupiłem auto. Gdy byłem w oddziale firmy ubezpieczeniowej (osoba dezycyjna,odpowiedzialna za umowy ubezpieczeniowe) sporządziła aneks do umowy wpisując mnie jako osobę , które będzie kontynuowała obowiązkowe ubezpieczenie "OC" W tym momencie oczywiście zmieniły się nr rej samochodu na OKL xxxxx (zostało przejestrowane na moją osobę)
Zapłaciłem 1 ratę 619zł oczywiście otrzymałem druczek potwierdzający ważną polisę. W dniu dzisiejszym otrzymałem wezwanie przez firmę zewnętrzną (na zlec. Allianz-u) dotyczatę zaległej wpłaty za OC. Dzwoniąc otrzymałem informację , iż nie została odnotowana żadna wpłata (nawet 1 rata 619zł na której mam oczywiście potwierdzenie) Najgorsze jest to , iż na polisie widnieje nr REJESTRACYJNY DOL , który w ogóle już nie istnieje od ponad roku. . . Czy to w ogóle jest zgodne z prawem?? Nagle okazuje się, że moje auto jest na rejestracji OKL a ubezpieczenie na DOL!! Jak to możliwe i jeszcze raz pytam czy to jest zgodne z prawem? Czekam na wszystkie konkretne odpowiedzi .
pager87
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie

03 Sty 2011, 21:17

Jeżeli masz umowę ( aneks ) na ubezpieczenie OC na numery OKLxxxx, czyli na te, które są w dowodzie rejestracyjnym, to zadzwoń poprostu do tej firmy windykacyjnej wynajętej przez Alianz i poinformuj ich, że dostałeś od nich sfałszowane przez nich dokumenty dotyczące umowy OC z Alianz, czyli że na umowie są twoje dane, ale numery samochodu są inne. Ty w swojej umowie masz i dane i numery zgodne z faktami i masz opłaconą składkę, na co masz dowód w postaci kwitka. Niech sobie sprawę wyjaśnią i do ciebie oddzwonią jak najszybciej, bo będziesz musiał zgłosić na policji fałszerstwo dokumentów oraz próbę wyłudzenia przez tą firmę pieniędzy. Postaw sprawę poprstu na stojąco i twardo. Skoro oni popełnili błąd, to niech go sobie wyjaśniają. Przed rozpoczęciem rozmowy zapytaj z kim rozmawiasz i zapisz to sobie oraz poinformuj, że rozmowa jest nagrywana - jak masz możliwośc to ją nagraj, a jak nie, to rozmówca nie musi wiedzieć, że blefujesz :wink: . Ale jak zapiszesz dane rozmówcy i on o tym będzie wiedział i jak go dodatkowo poinformujesz że rozmowa jest nagrywana, to napewno będzie z toba rozmawiał inaczej i nie będzie gadał głupot w stylu że to ty masz sobie wyjaśnić tą sprawę z Alianz. To nie ty tylko oni podali fałszywe dane na zawiadomieniu.
Podejrzewam też, że za parę dni konsultant zadzwoni i tak do ciebie, by zaproponowac ci przedłużenie ubezpieczenia. Możesz konsultanta się wówczas zapytać przy okazji jakie ma dane na umowie ( aneksie ). Jak ci poda prawidłowe, to go zapytaj o ten numer z tą firmą windykacyjną. A jak ci poda te z rejestracją na DOL, to powiedz mu, że nie masz auta o takich numerach. Ciekawe co powie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2011, 22:27

pager87 napisał(a): Najgorsze jest to , iż na polisie widnieje nr REJESTRACYJNY DOL .

Na jakiej polisie ? Możesz coś więcej napisać na ten temat ? W momencie przerejestrowania auta poinformowałeś Firmę ubezpieczeniową o zmianie numeru rejestracyjnego ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sty 2011, 22:04

Przedłużyłem polisę oczywiście informując ubezpieczyciela o tym fakcie i dlatego dał mi aneks do umowy, iż dane będą od tej chwili na moją osobę ( tym samym przerejestrowałem auto wczesniej było na tablicach DOL xxxx a ja przerejestrowałem na OKL xxxx) pomimo tego faktu na polisie widnieją moje dane adresowe jednak pojazd ubezpieczony to nadal auto zarejestrowane na tablicach DOLxxxx a nie na moich czyli OKL! Czy to jest zgodne w ogóle z prawem? teoretycznie wychodzi na to , iż jeżdzę autem z polisa na moją osobę jednak na inne auto (na auto z rejestracją DOL xxxx - pomimo , iż tych tablic nie ma od roku) Czekam na informację dalsze czy ktoś może się wypowiedzieć w tej kwestii...?
pager87
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...